Nowe zabawki

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Wiem tylko, że do m.in. wzmacniacza Fonica W-480f (2x ECL86 SE).
admin
administrator
Kontakt:

Post autor: admin »

Maciej Szczodrowski pisze: A w załacznikach chciałem zamieścić zdjęcia moich oryginalnych ZG10 i ZG15. Kolumny z drugiej połowy lat 70tych. Membramy z resorami górnymi wykonanymi z materiału są w stanie idealnym. Głośniki szerokopasmowe w kolumnach ZG10 mają z tyłu magnesu wypisane, że są na licencji Pioniera robione. Niestety, ale otrzymalem komunikat, że mój przydział "zapisów?" 50MB został wyczerpany i nie mogę zamieszczać zdjęć. Jak to zmienić?
Limity przydziałów zostaly zwiekszone.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Witam po długiej przerwie!
Muszę nadrobić zaległości. Moje ZG15 były w zestawie z radiem Amator2 stereo. ZG10 dostałem w prezencie, więc nie wiem do czego je dawali. Wiem, że były jeszcze jakieś ZG10-15 z maskownicą plastikową, której nie można było zdjąć.
A teraz nowe prezenty (wciąż za darmo, uratowane przed śmietnikiem): korektor i... radio Boston z UKFem po przeróbce (otwór na wyłącznik i podejrzane gniazdko z tyłu). A mam jeszcze nówki mikrofony o bardzo ciekawym wyglądzie. Fotki niebawem!
Załączniki
ciekawe po co to gniazdko, jak będzie czas to sprawdzę, niestety brak głośnika niskotonowego
ciekawe po co to gniazdko, jak będzie czas to sprawdzę, niestety brak głośnika niskotonowego
Boston
Boston
zna to ktoś? warte zachodu?
zna to ktoś? warte zachodu?
100_0375.jpg
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Pozwolę podłączyć się z pytaniem:

Moim pierwszym wzmacniaczem był amplituner Radmor 5102-T "Quasi Quadro" z końcówką na nieśmiertelnych 2N3055. Niestety była to wersja która miala już tylko jeden wskaźnik wychyłowy, reszta na diodach. Z tyłu było nieopisane gniazdko DIN, zatkane "zaślepką" z jakimiś połączeniami. do czego to służyło ? Mam schemat, ale nie odnalazłem. Gniazdko jest nieopisane. Może to do korektora, ale po co utajniać ?

Cholera, chyba sobie kiedyś kupie znów takiego, jak ciut stanieje (strasznie modny teraz). Może coś podrasuję w środku.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

:arrow: seventh
Gniazdo z zaślepką znajdowało sie w torze sygnału m.cz. i służyło do podłączenia zewnętrznego korektora graficznego, np. dedykowanego do tego sprzętu 10. punktowego equalizera typu Radmor5470.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
szalony
moderator

dziękuję :)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Jeśli to był Radmor 5102-TE, to gniazdo korektora było zamocowane tam oryginalnie. Jeśli nie- to prawdopodobnie w wyniku jakiegoś "patentowania". Mam wzmacniacz Fonica "Continental Edison PA9907" [pod taką marką i modelem był eksportowany do Francji]- pierwowzór wszystkich WS303, 503 itp. Jest tam gniazdo korektora, jednakże nie wygląda ono na montowane seryjnie, tylko "prototypowo"- otwór w panelu wykonany wiertarką, a nie wytłoczony. Gniazdo jest jednak przymocowane takimi samymi śrubami jak reszta, a przewody idące z niego do płytek przedwzmacniacza są identyczne z pozostałymi. "Patent" jest bardzo elegancko wykonany i z całą pewnością jest to rozwiązanie fabryczne- być może w późniejszych egzemplarzach zmodernizowano panel tylny, dodając oznaczenie korektora i wytłaczając otwór pod gniazdo.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Vault_Dweller pisze:Jeśli to był Radmor 5102-TE, to gniazdo korektora było zamocowane tam oryginalnie. Jeśli nie- to prawdopodobnie w wyniku jakiegoś "patentowania". Mam wzmacniacz Fonica "Continental Edison PA9907" [pod taką marką i modelem był eksportowany do Francji]- pierwowzór wszystkich WS303, 503 itp. Jest tam gniazdo korektora, jednakże nie wygląda ono na montowane seryjnie, tylko "prototypowo"- otwór w panelu wykonany wiertarką, a nie wytłoczony. Gniazdo jest jednak przymocowane takimi samymi śrubami jak reszta, a przewody idące z niego do płytek przedwzmacniacza są identyczne z pozostałymi. "Patent" jest bardzo elegancko wykonany i z całą pewnością jest to rozwiązanie fabryczne- być może w późniejszych egzemplarzach zmodernizowano panel tylny, dodając oznaczenie korektora i wytłaczając otwór pod gniazdo.
Była to wersja 5102-T, nie TE. Owszem, gniazdo było wprawdzie wykonane porządnie (jak fabryka), ale jakoś nie pasowało do reszty, a otwór pod nie wyglądał na wycięty (to był taki DIN w prostokątnej ramce). Nic nie było o nim napisane. Wykonanie jest eleganckie, przewody w plecionce, ale fakt faktem wygląda na trochę "improwizowane". Widać, że otwór pod nie jest zrobiony już w gotowej obudowie.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W jednym z RE z lat 80 był opis dorobienia gniazda pod korektor w radmorowskim amplitunerze (nie jestem pewien czy chodziło o ten właśnie model), napisany zdaje się przez któregoś z konstruktorów z Radmora, łącznie z rysunkami z wymiarami i umiejscowieniem wycięcia pod gniazdo DIN (takie plastikowe prostokątne, mocowane na zatrzaski).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Wiem, że "prawie" robi wielką różnicę, ale mikrofony, które dostałem wyglądają prawie jak nowe, chociaż pewnie mają już sporo lat. Czy to coś ciekawego, godnego uwagi?

Pozdrawiam!
Maciek.
Załączniki
100_0387.jpg
100_0386.jpg
Grundig
Grundig
Wszystkie 3 mikrofony są w pudełkach
Wszystkie 3 mikrofony są w pudełkach
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Taki mikrofon stereofoniczny leży w kanciapie u kumpla. Kiedyś nagraliśmy za jego pomocą (i decka technicsa) próbę naszej kapeli. Całkiem znośnie to wyszło. Nie jest to rewelacja, ale tanie kitajskie mikrofony niech się schowają...
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie moge uwierzyć, że zachowały się one w tak dobrym stanie. Coś trzeba będzie z nimi zrobić. A Grundig jest całkiem masywny.
Przy okazji: ten mały korektor, który prezentowałem chwilę wcześniej, jest dobry, czy to jeden z wielu przeciętnych sprzętów minionej epoki?

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Muszę przyznać, że masz szczęście do prezentów. Ciągle Ci się trafiają fajne graty. Mógłbyś wrzucić coś więcej o tym mikrofonie grundiga? Tzn. jakie ma złącze/wtyk, ewentualnie jakąś fotkę...
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Maciej Szczodrowski pisze:Przy okazji: ten mały korektor, który prezentowałem chwilę wcześniej, jest dobry, czy to jeden z wielu przeciętnych sprzętów minionej epoki?
Przeciętniaczek. Z pięcioma czy sześcioma pasmami na kanał może on robić za taką trochę lepszą regulację barwy dźwięku, ale do nagrywania lub nagłaśniania nijak się toto nie nada. Poza tym te unitrowskie korektory dość mocno szumiały.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Paniki
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Re: Nowe zabawki

Post autor: Paniki »

Nawiązując do pierwszego posta o sterowniku światłami czy czymś tam w teatrze ;)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zastanawiam się ogólnie do czego wykorzystać części, bo teatru to ja nie mam ;)
Tyrystor, płytki, potencjometry - jest dużo pomysłów.
Ale te trafa? Zastanawiam się czy to jakieś sieciowe czy coś i można to gdzieś wykorzystać? Opisów na nich nie ma, info o tym sterowniku też zbytnio nie, tylko właśnie znalazłem coś o ZUT w pierwszym poście ;)
ODPOWIEDZ