Coś z tymi EM 80 mi nie gra !!!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- insectteam
- 25...49 postów
Coś z tymi EM 80 mi nie gra !!!
Witam wszystkich !!!
Właśnie uruchomiłem analizator ( Schemat urządzenia dostępny na stronie:
http://www.elektronika.qs.pl/analizator.html )
i coś mi dziwnie świecą EM80. W układzie zastosowałem zamiast ECC82 - ECC85 (wszystkie 5szt. ) w stopniu wejścia rezystory katodowe dałem 1,5 k , a w pozostałych lampach 2k ) , no i oczywiście dostosowałem układ wyprowadzeń do lamp EM80 jednak wartości elementów tych lamp zostawiłem bez zmian . Na fotkach widać jak pracuje lampa przy braku sygnału ( zdjęcie 3 ) , przy maksymalnym sygnale ( zdjęcie 4 ) i pół sygnału z bliska ( zdjęcie 5 ) . Problem jest taki że płatki nie schodzą się jak powinny - pojawia się tylko jakaś dziwna poświata zmieniająca się w zależności od wielkości sygnału - co z tym zrobić ??
P.s przepraszam za złą jakoś zdjęć, ale robiłem je komórką
Właśnie uruchomiłem analizator ( Schemat urządzenia dostępny na stronie:
http://www.elektronika.qs.pl/analizator.html )
i coś mi dziwnie świecą EM80. W układzie zastosowałem zamiast ECC82 - ECC85 (wszystkie 5szt. ) w stopniu wejścia rezystory katodowe dałem 1,5 k , a w pozostałych lampach 2k ) , no i oczywiście dostosowałem układ wyprowadzeń do lamp EM80 jednak wartości elementów tych lamp zostawiłem bez zmian . Na fotkach widać jak pracuje lampa przy braku sygnału ( zdjęcie 3 ) , przy maksymalnym sygnale ( zdjęcie 4 ) i pół sygnału z bliska ( zdjęcie 5 ) . Problem jest taki że płatki nie schodzą się jak powinny - pojawia się tylko jakaś dziwna poświata zmieniająca się w zależności od wielkości sygnału - co z tym zrobić ??
P.s przepraszam za złą jakoś zdjęć, ale robiłem je komórką
- Załączniki
-
- Lampa z bliska przy jakimś niewielkim poziomie sygnału
- Zdjęcie(5).jpg (57.86 KiB) Przejrzano 730 razy
-
- Lampa przy max sygnału ( widoczne są delikatne przerwy pomiędzi tą dziwną poświatą )
- Zdjęcie(4).jpg (45.95 KiB) Przejrzano 745 razy
-
- Lampa przy braku sygnału
- Zdjęcie(3).jpg (44.81 KiB) Przejrzano 767 razy
Spieszę z odpowiedzią. Ze wzgledu na chęć skrócenia czasu reakcji lampy nie pronowałem wtrącania prostowników w obwody siatkowe lamp. W przypadku stosowania lamp EM84 dawało to całkiem niezły efekt.
Jednakże w przypadku stosowania lamp EM80 może być korzystnie wtrącić prostowniki (najlepiej w układzie podwajacza napięcia, co zwiększy czułość) i dodać pojemności. Odpowiedni rysunek załączę niebawem.
Jednakże w przypadku stosowania lamp EM80 może być korzystnie wtrącić prostowniki (najlepiej w układzie podwajacza napięcia, co zwiększy czułość) i dodać pojemności. Odpowiedni rysunek załączę niebawem.
- insectteam
- 25...49 postów
- insectteam
- 25...49 postów
Ogromne podziękowania !!!!
Sprawdzę to jutro i napiszę jak poszło - mam nadzieję ze będzie już O.K
A jeszcze pytanko - jakiego wyjścia najlepiej podłączać ten analizator? Dałem na słuchawkowe , które reguluje się z głownego voluma i dopiero przy maksymalnej głośności układ reagował sensownie - czy może coś jeszcze schrzaniłem ?
Sprawdzę to jutro i napiszę jak poszło - mam nadzieję ze będzie już O.K
A jeszcze pytanko - jakiego wyjścia najlepiej podłączać ten analizator? Dałem na słuchawkowe , które reguluje się z głownego voluma i dopiero przy maksymalnej głośności układ reagował sensownie - czy może coś jeszcze schrzaniłem ?
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Znalazłem mały- jednak dość poważny- błąd: dioda "lewa" (mająca zwierać dodatnie połówki sygnału do masy) powinna być włączona odwrotnie.Alek pisze:W załączniku sugerowana modyfikacja. Kondensator C pewno zechcesz dobrać o wartości 47nF.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- insectteam
- 25...49 postów
Tak, macie rację. Rysowałem na szybko i pomyliłem się. Poprawiłem już załącznik.
Co do czułosci układu-Pełne wysterowanie powinno następować przy maksymalnym sygnale sterującym. Dlatego ekrany lamp będą świecić przy maksymalnym ustawieniu głośności.
Jeśli czułość wydaje ci się za mała to dorzuć jeszcze po jednym stopniu wzmocnienia.
Co do czułosci układu-Pełne wysterowanie powinno następować przy maksymalnym sygnale sterującym. Dlatego ekrany lamp będą świecić przy maksymalnym ustawieniu głośności.
Jeśli czułość wydaje ci się za mała to dorzuć jeszcze po jednym stopniu wzmocnienia.
- insectteam
- 25...49 postów
- insectteam
- 25...49 postów
- insectteam
- 25...49 postów
Mam jeszcze jedno pytanie do kolegi Alka - do czego podłączałeś swój analizator ? Przyznam się szczerze, żeja chciałem podłączyć swój do wyjścia Monitor, lub outu na EQ ale niestety sygnały tam są za malutkie jak dla niego. Zastanawiałem się też jak wzmocnić ten sygnał, bo skoro nie zabudowałem jeszcze całości to dorzucenie jednej lampy nie będzie problemem. Czy możnaby dorzucić na wejściu drugi, dokładnie taki sam "moduł" wejściowy jak na schemacie analizatora podpinając go do tego pierwszego? A może posiadasz jakiś schemat prostego, jednolampowego preampu który mógłbym wykorzystać ?
Pozdrawiam i przepraszam za te moje marudzenie ...
Pozdrawiam i przepraszam za te moje marudzenie ...
- insectteam
- 25...49 postów
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Prosty wtórnik anodowy (układ WK) załatwi sprawę... Może być na dowolnej triodzie sygnałowej, typowo dość dobre wzmocnienie (zależy dla samej lampy) będzie jak dasz opór anodowy 100K a katodowy 2,2K, jakby były zniekształcenia to oczywiście popraw.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!