Czego słuchamy

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wladl
250...374 postów
250...374 postów

Czego słuchamy

Post autor: wladl »

Jeśli temat był, to proszę zignorujcie.
Umieszczam go w forumowej „strefie 51”, tak chyba najbezpieczniej.
Ciągle tylko lampy i lampy, czasem transformatory. A przecież najczęściej budowane układy służą do słuchania muzyki. Może napiszmy czego słuchamy, jakiej muzyki.. Co ładniej zagrało na lampowej amplifikacji. Wiem że temat śliski, ale może uda się napisać po prostu co nam w duszy gra :) Zacznę od siebie, kolejność przypadkowa:
Loreena McKennitt
Dire Straits
Pink Floyd
Vangelis
Jethro Tull
Wczesny Marillion
Wszystko co ładne :)
Czasem klasyka, ale taka znana i uznana, nie lubię natomiast jazzu.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Z jazzu:
Coltrane, Davis, Weather Report, Tomasz Stańko i mnóstwo innych rzeczy;
z rocka:
Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath, King Crimson, Jethro Tull, Pearl Jam, Turbo i mnóstwo innych;
z klasyki
Bach, Debussy
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Słucham głównie disco lat siedemdziesiątych i osiemdzesiątych, parę fajnych nowotechlandzkich kawałków takoż ;)
-Boney M (Ma Baker, Daddy Cool, Rasputin)
-Modne Tłoki (Brother louie, Cherry cherry lady)
-Gazebo (I like Chopin)
-OMD (Enola Gay)
-The Pointer Sisters (I'm so excited)
-Eruption (One way ticket) - dobre do sprzątania :P

To tak z grubsza... :roll:
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ja tam słucham ogólnie pojętego metalu. Najbardziej brutalnych i ciężkich jego odmian czyli death/black/doom/grind ale nie gardze starym acz brutalnym thrashem czy dobrym neo-heavy. Inteligentny metalcore czy mroczny industrial także może być. Nie jestem w stanie wysłuchać czegokolwiek z nu-metalu bo metalu w tym jest tyle co w nazwie.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

futrzaczek2 pisze:-Eruption (One way ticket) - dobre do sprzątania :P
Mnie w tym kawałku wyobraźnia zawsze podpowiada "one way speaker" ;)

A co do sprawy "co jak wypada" na lampowym sprzęcie...
Moim zdaniem im lepszy sprzęt, tym więcej muzyki można na nim słuchać. Jeżeli okazuje się, że np. jazz brzmi dobrze, ale symfonika już nie, albo kwartety smyczkowe są w porząku, ale w metalu to brakuje "pałeru", to znaczy że pewnie coś jest nie tak :roll:

W centrum moich zainteresowań oczywiście znajduje się muzyka grana przez instrumenty akustyczne. Zarówno symfoniczna, kameralna, jak i jazz w dowolnie ciężkich odmianach. Wyjątkowo cenię sobie pewien gatunek polskiego jazzu w postaci Wojtasika, Pierończyka i dawnego Możdżera. Stary dobry bop z Nowego Orleanu takoż poważam. A nawet band Glenna Millera.
Ale też nie stronię od porządnej muzyki elektronicznej, czy rocka. Nawet Toola czasem można posłuchać ;)

Przyznam szczerze, że bardzo często słucham radia, głównie Dwójki. Tunera lampowego co prawda się jeszcze nie dorobiłem, ale nie jest źle :)
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Hardrock, rock, blues

Lista zespołów nie ma końca :wink: :wink:
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Witam
Słucham prawie wszystkiego, a w szczególności:
Ścierański, Clark, Satriani, Jamiroquai, Sting, Tears for Fears, Seal no i bezwzględnie Acoustic Alchemy :)

Oogólniając lubię muzykę, którą po odsłuchaniu mogę "w głowie" odśpiewać nawet po dłuższym czasie. Tym samym odpadają (wprawdzie rytmiczne) ale wyłącznie "mówione" utwory "muzyczne".

No i ciekawostka na koniec: żadnych kopii, wszystkie płyty CD mam oryginalne, kupione w sklepach muzycznych :shock:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

gsmok pisze:Witam
Słucham prawie wszystkiego, a w szczególności:
Ścierański, Clark, Satriani, Jamiroquai, Sting, Tears for Fears, Seal no i bezwzględnie Acoustic Alchemy :)

Oogólniając lubię muzykę, którą po odsłuchaniu mogę "w głowie" odśpiewać nawet po dłuższym czasie. Tym samym odpadają (wprawdzie rytmiczne) ale wyłącznie "mówione" utwory "muzyczne".

No i ciekawostka na koniec: żadnych kopii, wszystkie płyty CD mam oryginalne, kupione w sklepach muzycznych :shock:
Innych gitarnikow też słuchasz? EVH może?
U mnie na tapecie sa głównei klasyki, EVH, Led Zeppelin, Deep Purple, The Doors, a czasem trochę nowego punku jak Kult czy (jeszcze nowszy) Offspring :)
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

KaKa pisze:Innych gitarnikow też słuchasz? EVH może?
U mnie na tapecie sa głównei klasyki, EVH, Led Zeppelin, Deep Purple, The Doors, a czasem trochę nowego punku jak Kult czy (jeszcze nowszy) Offspring :)
Niestety - mam tylko jedną płytę The Doors. Ale zapomniałbym, że mam sporo płyt Pata Metheny, którego słucham dosyć regularnie. Podoba mi się również muzyka nie istniejącego już zespołu Level 42.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: masater »

A ja słucham winyli :) głownie starego dobrego heavy metalu i rocka, nawet nie ma co wymieniań po zespołach bo za dużo tego.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Ze "źródeł stacjonarnych" :

- Iron Maiden (95% czasu) Staram się też kolekcjonować ich rzadziej osiągalne wytwory, szczególnie cenię sobie single winylowe ;)
- Czasem jakiś lżejszy krajowy rock, nowoczesny, np. Happysad, lub stary - Maanam, dawny Jackowski. Nie pogardzę jakimś starym rockiem, np. UFO, ale rzadko mi się zdarza słuchać. Nie trawię Myslovitza.
- Wysocki (czasem)
- Bach, Buextehude (organowa, ale preferuję na żywo ze względu na specyfikę instrumentu)
- Chorał (typowo sakralna)
- Symfoniczna różnych kompozytorów, rzadziej.

- Z radia:
-czasem Roxy FM.
- sporadycznie trójka.

Pozdr :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

seventh pisze:Bach, Buextehude (organowa, ale preferuję na żywo ze względu na specyfikę instrumentu)
Byłeś na festiwalu w Leżajsku?
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Niestety nie :(

Byłem w Leżajsku* w zeszłym roku, zwiedzając - wysłuchałem chwilę organów "swobodnie", tam zawsze ktoś gra. Na festiwal jednak z przyczyn "organizacyjno-finansowych" (oszczędzam) się nie wybierałem.

A faktem jest - organy brzmią pięknie. Nie wiem, ile głosów jest tam starych, a ile polcyna, ale brzmienie jest! :)

* - Zwiedzałem też chwilę kościół Farny (ten w stronę rynku). Gdy wszedłem okazało się, że jest celebracja z okazji 55 lecia matury, grał (fatalnie) jakiś dziadek zaciągając okropnie. Jednak podjąłem trud pokręcenia się chwile po okolicy, aż się skończy, i wszedłem na moment pozwiedzać, a akurat ćwiczył "normalny" organista. Trzeba przyznać, że instrument miał bardzo ciekawe brzmienie, choć wyglądał na dość późny - przełom XIX i XXw, może jest współczesny. Nie wiem nic o nim, a brzmiał ciekawie. Inną sprawą jest, że można było ogłuchnąć za sprawą włączonych jakichś głosów językowych, najprawdopodobniej trąbki 8" i czegoś jeszcze. :) Brzmienie miał raczej ciemne, w stronę romantyzmu... Fara stronę www ma, informacji o organach brak (jak zwykle) :?

// przepraszam pozostałych za lekki OT.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

A slucha ktos tutaj ze tak sie wyraze techno i pochodnych albo hyp-chłopu? :lol: Wydaje mi sie ze na tym forum jest jasno postawiona definicja slowa muzyka :twisted: i btw. bardzo dobrze 8)
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
ODPOWIEDZ