Trafo waży ponad 5,5kg i do najmniejszych nie należy, więc chyba ma prawo mieć taki przekrój?? Z obliczeń tyle wychodzi, liczyłem dwa razy i raczej się nie dupnąłem po drodze więc powinno być ok.
Na fotce zamieściłem głównie ujęcie samych odczepów, żeby było wyraźnie widać ale jako ciekawostkę mogę jutro wrzucić zdjęcie całego transformatora. Wyjściowy też nie wiele mniejszy:)
Prąd uzwojenia anodowego liczyłem ze średnicy drutu i wychodzi jak byk 0,47A, raczej nie daje się cięńszego drutu na same wyprowadzenie tylko grubszy, więc nie wiem jak to wszystko rozumieć. Jak można inaczej obliczyć dokładną wartość prądu??
Poniżej zdjęcie - z lewej sieciowy z prawej wyjściowy.
Nie bardzo rozumiem do czego jest ci potrzebna taka precyzja. Transformator zasilał 6szt. EL34, wzmacniacz miał przynajmniej 150W, więc swobodnie udźwignie 4 lampy i 100W mocy wyjściowej.
W zasadzie nie chodzi mi o precyzję tylko potrzebuję wyznaczyć prąd żarzenia gdyż z moich obliczeń wychodzi 62 A co jest raczej wartością zbyt dużą (przynajmniej mi się tak wydaje). Bez Ia tego raczej nie zrobię.
Naked_Raygun pisze:
W oryginalnym układzie transformator pracował z sześcioma El34 i jedną ECC81 a po przeróbce przez jakiegoś magika z dodatkową ECC83.
Ale w zasadzie samo uzwojenie może mieć większy prąd(??) i to chciałbym jakoś własnie obliczyć bo zastanawiam się nad osobnym uzwojeniem żarzenia preampu i końcówki bo jeśli zostawię np. cztery lampy mocy, to wtedy prąd będzie tak czy siak za duży a tak wogóle to idę spać bo już sam nie wiem co piszę
Naked, odpowiedz na takie pytanie: czy z uzwojenia o napięciu 6,3V i wydajności prądowej 100A możesz żarzyć jedną ECC83?
Uzasadnij swoją odpowiedź.
Pozdr.
Nie może bo by ją szlag trafił:) Tolerancja raczej wąska względem not katalogowych (z tego co pamiętam ok. 5% ale mogę się mylić). Trochę się mieszam z tym uzwojeniem bo rozważam kilka opcji co do jego wykorzystania a to opisać jest mi trochę ciężko:)
Zaczynam dostrzegać, to że się pogrążam Wiem że nic nie wiem Motto dnia dzisiejszego!! Nie wiem już o co chodzi... Bezpośrednio wydaje mi się tak jak to napisałem nie możliwe no chyba, że chodzi o włączenie równolegle rezystora żeby zmniejszyć prąd.