Jak złozyć najprostszy oscyloskop lampowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Jak złozyć najprostszy oscyloskop lampowy
Cześć
Właśnie jestem w trakcie zdobywania lampy oscyloskopowej 13ŁN10 od kolegi z forum. Wpadłem więc na pomysł, żeby złozyć z niej jakiś prymitywny oscyloskop (projekt ma być kolejną zabawką). Teraz mam pytanie. Czy ktoś ma jakiś projekt z gazety lub coś w tym stylu jak to zrealizować?
Pozdro
Właśnie jestem w trakcie zdobywania lampy oscyloskopowej 13ŁN10 od kolegi z forum. Wpadłem więc na pomysł, żeby złozyć z niej jakiś prymitywny oscyloskop (projekt ma być kolejną zabawką). Teraz mam pytanie. Czy ktoś ma jakiś projekt z gazety lub coś w tym stylu jak to zrealizować?
Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Albert Einstein
- Thereminator
- 6250...9374 posty
http://users.triera.net/zupanbra/oscilo ... scope.html , obejrzyj też linki na dole podanej strony, a poza tym warto skorzystać z forumowej wyszukiwarki, kolega marcin oizo zbudował ciekawy prosty oscyloskop - tego projektu warto też poszukać na elektrodzie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
Zacznij tak:
1) Nawiń trafo sieciowe. Jest to bardzo trudne jeśli chodzi o oscyloskop. Musi on mieć mały prąd jałowy (<15mA). Trzeba dać o 25% więcej drutu niż wynika to z przekroju rdzenia. Trafo od lampowego osc. powinno dać napięcie grzania: ~6,3V ; +300V dla końcówki odchylania ; np. +/-500V dla lampy osc.
2) Odchylanie zrób tak: weź dwie PFL200 (teraz są już tanie, nie to co kiedyś...). Na części L zrób końcowe odchylanie V i H. Wzmacniacz w klasie A z kompensacją dla górnych częstotliwości da Ci pasmo kilka MHz. Na F przedwzmacniacz. Na podstawie czasu zrób tak: F generator tranzytronowy, L końcówka H. Synchronizacja od anody lampy końcowej V. Powroty z S2 tranzytronu (trzeba będzie raczej dać jakiś wzmacniacz).
3) Lampa oscyloskopowa sterowana tak: anoda do jednej płytki, druga płytka do przesówu plamki.
4) W.N. z trafa sieciowego. Nawijasz coś tak 400V AC i gotowe.
1) Nawiń trafo sieciowe. Jest to bardzo trudne jeśli chodzi o oscyloskop. Musi on mieć mały prąd jałowy (<15mA). Trzeba dać o 25% więcej drutu niż wynika to z przekroju rdzenia. Trafo od lampowego osc. powinno dać napięcie grzania: ~6,3V ; +300V dla końcówki odchylania ; np. +/-500V dla lampy osc.
2) Odchylanie zrób tak: weź dwie PFL200 (teraz są już tanie, nie to co kiedyś...). Na części L zrób końcowe odchylanie V i H. Wzmacniacz w klasie A z kompensacją dla górnych częstotliwości da Ci pasmo kilka MHz. Na F przedwzmacniacz. Na podstawie czasu zrób tak: F generator tranzytronowy, L końcówka H. Synchronizacja od anody lampy końcowej V. Powroty z S2 tranzytronu (trzeba będzie raczej dać jakiś wzmacniacz).
3) Lampa oscyloskopowa sterowana tak: anoda do jednej płytki, druga płytka do przesówu plamki.
4) W.N. z trafa sieciowego. Nawijasz coś tak 400V AC i gotowe.
- szalony
- moderator
Są dwa proste oscyloskopy w Fauście czy tam Klimczewskim, mogę wrzucić, chodzą głównie na ECF82.
13ŁN10 ? A to nie jest lampa pamiętająca do rejestracji przebiegów...
Poza tym taka duża "trubka" będzie wymagać konkretnych napięć... Tam są jakieś elektrody do odczytu, miszeń (cel), takie dziwadło.. Raczej bym się rozejrzał za B6S1 B7S4, 8ŁO29I...
13ŁN10 ? A to nie jest lampa pamiętająca do rejestracji przebiegów...

Macieju
Dlaczego musi mieć mały prąd jałowy?

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
- jdubowski
- moderator
Ja bym powiedział ze musi mieć małe pole rozproszenia...KaKa pisze:MaciejuDlaczego musi mieć mały prąd jałowy?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
E tam, zaraz toroid. Zobacz ile seryjnych konstrukcji zostało wykonanych na EI 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 6250...9374 posty
Przede wszystkim może jakaś mniejsza lampka np.B6S1,8łO29I,5łO.. lub tp.Po co zaraz jakieś parę kV na anodę,dla tych mniejszych wystarczy kilkaset(max 1kV).Na Wolumenie facet ma 9E2(prostokątny ekran,mała,produkt polski,dane u nas na forum ktoś podał) ceni 10PLN za NOS-a.Proponowałem kiedyś kolegom (na prv) 16,50PLN z wysyłką(plus miło by było jakiś browar za solidne opakowanie) i odzewu brak.A kilka sztuk jeszcze ma.
- MalKontent
- 375...499 postów
Piszę się na dwie takie, szczególy poszły na email.
Nie ma mnie w najbliższym tygodniu w kraju, więc byłbym bardzo wdzięczny za nabycie ich dla mnie.
Browarek mogę osobiście po powrocie, choć sam nie gustuję, to chętnie postawię, sam racząc się jakimś odrdzewiaczem w stylu Coli Light
Pozdrówka
Staszek
Nie ma mnie w najbliższym tygodniu w kraju, więc byłbym bardzo wdzięczny za nabycie ich dla mnie.
Browarek mogę osobiście po powrocie, choć sam nie gustuję, to chętnie postawię, sam racząc się jakimś odrdzewiaczem w stylu Coli Light

Pozdrówka
Staszek
-
- 6250...9374 posty