Witam,
posiadam 2 rdzenie ferrytowe- ei28 oraz jakiś mniejszy ee. Z tego co mi wiadomo, stosuje się je głownie przy wyższych częstotliwościach, i przy małych rozmiarach mogą przenieść dużo większą moc. Mi natomiast potrzebny jest dławiczek do zasilacza oraz trafo głośnikowe 2W do układu SE. Czy te rdzenie mogę wykorzystać w tym celu? Czy też nie sprawują się one za dobrze przy niskich częstotliwościach. No i czy ktoś wie, gdzie mogę znaleźć parametry takich rdzeni, gdybym chciał na nich coś nawijać?
Aha, nie chodzi mi o jakiś hi-end tylko o minimalizację układu, a te są zachęcająco malutkie, dławik wiadomo jaka częstotliwość a głośnikowiec "częstotliwości gitarowe".
rdzeń ferrytowy a trafo głośnikowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Sam mówisz, że rdzenie ferrytowe mogą mieć mniejsze rozmiary przy większych częstotliwościach (ja dodam - nie tylko ferrytowe, ale wszystkie). Zatem chyba nie masz zamiaru podnieść do góry pasma akustycznego i częstotliwości sieci?
Natomiast przy normalnych częstotliwościach, rdzenie z blach sprawują się dobrze, a są znacznie tańsze od ferrytu o podobnych wymiarach.
A co do zasilacza impulsowego - jeśli jesteś w stanie zapewnić wystarczającą niezawodność i niski poziom zakłóceń na wyjściu - nie ma problemu. Tylko 'klasykom' może to się nie spodobać.

A co do zasilacza impulsowego - jeśli jesteś w stanie zapewnić wystarczającą niezawodność i niski poziom zakłóceń na wyjściu - nie ma problemu. Tylko 'klasykom' może to się nie spodobać.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Zauważ, że rdzeń ferrytowy powinien mieć (w uproszczeniu) taki sam rozmiar jak rdzeń z blach. A z EI28 nie wyjdzie 2W, chyba, że dolna granica pasma będzie gdzieś na kilku kHz 
Znaleziony gdzieś i zapisany przeze mnie empiryczny wzór na moc:
P = (Qr * Qo * 2 * f * Bm * r * n * S * kż * km)/10^6
P - moc obliczeniowa [VA]
Qr - przekrój rdzenia [cm^2]
Qo - przekrój okna [cm^2]
f - częstotliwość [Hz]
Bm - max indukcja [Gs]
r - gęstość prądu [A/mm^2]
n - sprawność
S - ilość kolumn, na których nawinięto uzwojenie
kż - współczynnik wypełnienia rdzenia żelazem
km - współczynnik wypełnienia miedzią okna