Kto mi powie z czym to sie je?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

lewytolewy
50...74 posty
50...74 posty

Kto mi powie z czym to sie je?

Post autor: lewytolewy »

http://www.allegro.pl/item241584059_lam ... i_11b.html
Mam pytanie odnośnie tej lampy do czego służy jest dość specyficzna w wyglądzie? :wink:
http://ag.bocznica.org ------->Bardzo kształcące zajrzyj koniecznie,POLECAM!!<a>
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Jest to jak radziecka lampa nadawcza (trioda mocy akurat) na bardzo wysokie częstotliwości (ok. 300MHz - 3GHz, tak wynika z karty) w obudowie ceramiczno-metalowej, "I" oznacza, że jest to lampa impulsowa, "B" na końcu, że jest chłodzona powietrzem, (niektóre lampy nadawcze mają przyłącza na wąż do chłodzenia wodą), ten pióropusz to radiator.

karta tutaj http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /GI11B.pdf

(Zawsze warto szukać kart u franka, jest tam większość - to jest akurat dość popularna w krótkofalarstwie lampa).
obi one kenobi
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: obi one kenobi »

Witam.

Czy taką lampę można stosować na niższe częstotliwości, niż 300MHz??

Zastanawiam się też nad jej zakupem, tylko nie wiem, co można na takiej lampie zbudować, bo podoba mi się nawet sama lampa o tak nietypowej konstrukcji, więc może kupię ją dla jej intrygującego kształtu..:)

Czy można na niej zbudować wzmacniacz w.cz., czy ona tylko służy jako stopień mocy w nadajnikach w.cz. ??

Proszę o pomoc.

Dziękuję i pozdrawiam.

Łukasz Kiełbowicz
"There is still hope..." -- Lord of the Rings
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: darczar »

Oczywiście można jej używać na niższych częstotliwościach, ale trochę
szkoda. Jest to lampa mocy, a więc można budować na niej wzmacniacze
oraz generatory mocy w. cz. Najlepiej sprawuje się w klasie C.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
obi one kenobi
20...24 posty
20...24 posty

Witam.

Żeby zbudować przedwzmacniacz w.cz. do odbiornika UKF potrzebuję jednej, czy dwóch takich lamp mocy??

Proszę o odpowiedź.

Dziękuję i pozdrawiam.

Łukasz Kiełbowicz
OTLamp

Post autor: OTLamp »

:arrow: obi one kenobi , nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z trudności, jakie występują w urządzeniach na zakres UKF. To nie jest tylko zwykłe polutowanie kilku części wg schematu. Spójrz, jak wiele osób ma problemy z urządzeniami m.cz. Rozpoczynanie zabawy z lampami od UKF, to raczej nie najlepszy pomysł.
obi one kenobi
20...24 posty
20...24 posty

Witam.

Masz rację...

Na początek chcę zbudować lampowe radio na fale długie, ale tamta trioda mocy z Allegro chyba jest warta zakupu...

Nawet gdybym miał się za nią zabrać później, to raczej ją kupię, bo nie jestem pewien, czy potem nadarzy się taka lampa...

Pytam więc ile lamp musiałbym kupić, żeby później móc zbudować wzmacniacz UKF??

Pozdrawiam

Łukasz Kiełbowicz
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Jeśli chcesz budować urządzenia UKF, to myślę, że przy da Ci się to (pozycja po lewej): http://www.allegro.pl/item212924972_2_k ... diowe.html

Ofert nie było, co się często zdarza, zapytaj czy jeszcze aktualne.

Chyba że znasz francuski: http://www.allegro.pl/item217607341_mod ... tianu.html
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

obi one kenobi pisze:Witam.

Żeby zbudować przedwzmacniacz w.cz. do odbiornika UKF potrzebuję jednej, czy dwóch takich lamp mocy??

Proszę o odpowiedź.

Dziękuję i pozdrawiam.

Łukasz Kiełbowicz
Witaj :)

Trzeba rozróżnić pewne pojęcia: Ty chcesz zrobić wzmacniacz wejściowy w.cz. do odbiornika, jak rozumiem - do tego te lampy nie są przydatne, taki wzmacniacz można zrobić na popularnych lampach "odbiorczych" w.cz - ECC81, 85,85,88,itd. Zaś te lampy, o których mowa w tym wątku, to lampy na których wykonuje się wzmacniacz wyjściowy (stopnie mocy) w nadajnikach radiowych, pozwalają one osiągnąć kilkanaście-kilkadziesiąt watów mocy w antenie. Można je też uzyć jako generatora który od razu daje sporą moc, i na jednej zrobić nadajnik CW (telegraficzny).

Jeżeli chcesz zrobić jakiś prosty odbiornik, to ja polecałbym zacząć od przedstawianych na forum bardzo prostych układów reakcyjnych na UKF. Wprawdzie im wyższa częstotliwość, tym trudniejsze układy - ale przy UKF odpada ci nawijanie i kłopotliwe dobieranie cewek, bo cewki liczą najwyżej 10 zwojów sztywnego drutu. Układ taki można spokojnie wykonać na "skrobanej" nożem płytce z kawałka laminatu, lub nawet "w pająku", przy zachowaniu pewnych prawideł w.cz.

Pozdr. ;)
ODPOWIEDZ