Zasilacz do R-105 oraz R-311
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Zasilanie R-311
Witam !
Proszę o ocenę tego projektu - przerobiony
zasilacz od radmorka 3371, jest w trakcie
montażu czekam tylko na trafo.
Re: Zasilanie R-311
Bardzo mi miło, ze moja prosba spotkała sie z pozytywnym odzewem i mam nadzieję, ze bedą też inne. Tak na szybko (bo sie spiesze) sam pomysł nie jest zły i jesli dodac do tego jeszcze układy eliminujace zakłóceni i inne smieci to wyglada całkiem dobrze. Prosze podać co zostało zmienieone w tym układzie bo nie mam schematu oryginalnego wiec trudno mi porównać.Litwin 3 pisze:Witam !
Po uruchomieniu nalezy jeszcze sprawdzic co wychodzi z zasilacza i njlepiej zrobic to oscyloskopem o duzej granicy częstotliwości lub na analizatorze widma, bo tam dopiero bedzie widac co układ produkuje lub przenosi obok samego napiecia zasilania.
pozdrawiam
Fr
Zasilanie R-311
Witam !
To jest tylko stabilizacja 2,4V z zabezpieczeniami przed zwarciem
i co najważniejsze , przed wzrostem napięcia na wyjściu powyżej
2,6V. Napięcie +80V i w moim przypadku jeszcze dojdzie +200V
( zasilenie RBM-1 ) będzie wykonane klasycznie + stabilizacja + 80V
na tranzystorze BU 807.
W załącznikach schematy zasilacza 3371/1
To jest tylko stabilizacja 2,4V z zabezpieczeniami przed zwarciem
i co najważniejsze , przed wzrostem napięcia na wyjściu powyżej
2,6V. Napięcie +80V i w moim przypadku jeszcze dojdzie +200V
( zasilenie RBM-1 ) będzie wykonane klasycznie + stabilizacja + 80V
na tranzystorze BU 807.
W załącznikach schematy zasilacza 3371/1
Mamy tu klasyczny przykład jak mozna wykorzystac fabryczny produkt do szybkiej dadaptacji dla konkretnych potrzeb. Układ ma zabezpieczenia przed przekroczeniem zadanych wartosci napieć i pod tym wzgledem staje sie bezpieczny, a o to chodzi. Tranzystor mocy dostarcza stosowny prąd wiec jest OK, a jesli badanie układu jak pisałem wyzej da właściy wynik to tylko robić jak kto ma dostep do oryginalnego zasilacza RADMORA.
Teraz tylko pozostaje jeszcze pokazanie schematu zasilacza na te wyższe napiecia +80V i +200 i mozna powiedzieć, że mamy komplet.
Pokazesz tu te zasilacze WN?
Teraz tylko pozostaje jeszcze pokazanie schematu zasilacza na te wyższe napiecia +80V i +200 i mozna powiedzieć, że mamy komplet.
Pokazesz tu te zasilacze WN?
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
A co mają zrobić ci, którzy ten problem rozwiązali, ale już dawno zdążyli zapomnieć jak ?KENARF pisze:Bardzo bym sie cieszył i napewno inni też gdyby do tego tematu właczyli się ci, którzy maja juz konkretne i sprawdzone rozwiązania tej sprawy.

Ale tak bardziej poważnie, to:
1. Masz całkowitą rację co do "jakości" napięcia zasilającego.
2. W moim radyju pracują klasyczne zasilacze stabilizowane z zabezpieczeniami przeciwzwarciowymi ( na wypadek wszelki ) zasilane z własnoręcznie "namotanego" trafa...
3. Uwaga reklama:
Własnoręczne nawinięcie trafa nie jest konieczne - Wystarczy skontaktować się z KaKa

4. R311 to urządzenie bardzo podatne na wszelkie przeróbki pozwalające zamienić je w ... odbiornik radiowy

Z łatwością można dorobić doń:
- zasilacze sieciowe
- wzm w.cz. dla pasm amatorskich 180m, 80m, 40m, 20m
- drugie BFO
- ARW i S-meter
- Konwertery dla pozostałych pasm aż do 70cm ( wyżej nie próbowałem )

- Sprawdza się nawet z konwerterem dla VLF przy pierwszej p.cz. 9MHz

5. A jak już was to znudzi, możecie tak zmodernizowane ustrojstwo eksploatować jako prosty woltomierz selektywny

Jak znajdę jakieś schematy, czy notatki, to zamieszczę.
Pozdrawiam
Marek
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Wyglada na to, ze jak Kolega Marek dotrzyma obietnicy to miłosnicy tego odbiornika bedzą mieli co raobic jako,że to jeszcze przed nimi, a Marek bedzie nadzorował te prace. Pewni i inni zdecydują sie na swoje publikacje aby nie byc gorszymi. Najważniejsze ze mamy takie zainteresowania i na długie zimowe wieczory pracy nie zabraknie, a jak juz wszystko porobimy to w lecie proponuje zlot R-300 -jedenastkowców. Moze byc ciekawie.
KENARF
KENARF
Zasilanie R-311
Witam !
Odbiornik R-311 posiadam od paru lat i do dnia
dzisiejszego nic w nim nie zmieniłem.
Zasilacz bujdę ponieważ ładowanie akumulatora
co cztery - pięć dni jest trochę kłopotliwe.
Co do zasilacza :
1: Filtr wejściowy
2: Filtr na każdym napięciu wyjścowy złożony
z dlawików 220uH + 0,01uf ( takie mam )
Schemat zamieszczę po uruchomieniu i dokładnie opiszę.
Odbiornik R-311 posiadam od paru lat i do dnia
dzisiejszego nic w nim nie zmieniłem.
Zasilacz bujdę ponieważ ładowanie akumulatora
co cztery - pięć dni jest trochę kłopotliwe.
Co do zasilacza :
1: Filtr wejściowy
2: Filtr na każdym napięciu wyjścowy złożony
z dlawików 220uH + 0,01uf ( takie mam )
Schemat zamieszczę po uruchomieniu i dokładnie opiszę.
To jest bardzo niebezpieczna konstrukcja poniewaz nie posiada zadnych zbezpieczeń przed wzrosytem napięcia zarzenia, a na dodatek są to tranzystory germanowe juz nie produkowane. Mozna sie pokusic o wymiane na krzemowe ale szkoda czasu na eksperymenty. Stabilnośc tego jest taka sobie, a napiecie anodowe jest bez stabilizacji wiec nie polecam chyba,że ktos chce sie pozbyc lamp w odbiorniku !Grzybek pisze:Schemat i opis zasilacza sieciowego do RBM-ki.
Dzieki jednak za ten głos.
- MarekSCO
- 2500...3124 posty

Widzisz... I tu jest właśnie problem... Nowe zawsze wypiera stare

Możemy besztać po kolei każde rozwiązanie, nie pochylając się nad nim i nie dumajac o czasach w jakich powstawało...
Moje "dodatki" do R311 też nie są nowe (powstały kupę czasu temu)... Gdybym miał to robić teraz...
Jedne rzeczy zrobił bym całkiem inaczej, a innych wogóle

Nie znalazłem jeszcze schematów. Zgodnie z obietnicą postaram się to zrobić... Na razie tylko kilka zdjęć tego co udało mi się odszukać. Jak skompletuję wszystkie szpeja, to zastanowię się nad ewentualnym wydaniem tego w czyjeś ręce

A przy okazji... Miałem kiedyś pomysł, by wyprowadzić na zewnątrz sygnał z heterodyny i tak zmodyfikować ( mechanicznie ) skalę, by uzyskać tani i prosty generator sygnałowy

- Załączniki
Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Ja tu problemu nie widze bo tak ma byc , a nazywa sie to postepem.
Zawsze tajk jest ze jak skonczymy swoje dzieło to po chwili widzimy co by tu jeszcze zmienić czy porawić.
Pokazane dodatki świadczą, ze napracowałe sie trochę.
Szukaj, szukaj tych schematów , bo napewno sie przydadzą.
Jesli pytasz o ten pomysł z wyjsciem heterodyny aby to było generatorem to chyba szkoda zachodu. Lepiej taki generator zbudować od poczatku.
Mnie nurtuje cos innego, a mianowicie dpopecie do tego odbiornika cyfrowego odczytu częstotliwosci z minimum 6-8 małych wyświetlaczy LED a nie LCD, a jak do tego dodamy jeszcze S-metr to całe radio zyskuje na funkcjonalności. Zawsze roibiłem przymiarki ale tylko na nich sie konczyło
Moze nam ktos taki zestaw zapropponuje bo juz go zrobił.
Zawsze tajk jest ze jak skonczymy swoje dzieło to po chwili widzimy co by tu jeszcze zmienić czy porawić.
Pokazane dodatki świadczą, ze napracowałe sie trochę.
Szukaj, szukaj tych schematów , bo napewno sie przydadzą.
Jesli pytasz o ten pomysł z wyjsciem heterodyny aby to było generatorem to chyba szkoda zachodu. Lepiej taki generator zbudować od poczatku.
Mnie nurtuje cos innego, a mianowicie dpopecie do tego odbiornika cyfrowego odczytu częstotliwosci z minimum 6-8 małych wyświetlaczy LED a nie LCD, a jak do tego dodamy jeszcze S-metr to całe radio zyskuje na funkcjonalności. Zawsze roibiłem przymiarki ale tylko na nich sie konczyło
Moze nam ktos taki zestaw zapropponuje bo juz go zrobił.
Odnośnie zasilacza do tego odbiornika to polecam typowy stabilizator liniowy LM317T ma on 1,5A na wyjsciu + radiator żarzenie pobiera 0,44 A a z lampką oświetleniową wychodzi 0,89A do tego kondensator 4700uF + 2200uF i zapominam o przydzwięku , zasilanie anodowe mam niestabilizowane zrobiłem przewijając trafo a konkretnie uzwojenie wtórne. Jeszcze w planach mam dołożenie głośnika zewnętrznego we wnęce na akumulator przydało by się przestrojenie heterodyny II na USB lub LSB aby łatwiej odbierać SSB .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- MarekSCO
- 2500...3124 posty

Popieram pomysł ze stabilizatorem na LM317T.
Anodowe bez stabilizacji też większego dyskomfortu nie spowoduje

Ale skoro mamy na forum doskonałe opracowania autorstwa Romekd, to grzech było by nie skorzystać

Co do odbioru SSB...
Moim zdaniem z LSB nie ma problemu. Wystarczy odpowiednio "rozszerzyć" pasmo

Do odbioru USB wykonałem dodatkowy generatorek na "kawałku" filtra piezoceramicznego 465 kHz.
To typowy seiler z dzielnikiem 4n7 + 4n7. No ale można inaczej

Nie zrozumieliśmy sięKENARF pisze:Jesli pytasz o ten pomysł z wyjsciem heterodyny aby to było generatorem to chyba szkoda zachodu. Lepiej taki generator zbudować od poczatku.

Zastanawiam się po prostu do czego jeszcze można wykorzystać R311...
Skalę ma toto dosyć dokładnie wykonaną więc może wyposarzyć go jeszcze w funkcję "generator sygnałowy"

Trochę jak w tej piosence : "Co by tu jeszcze spieprzyć panowie ? "

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Zasilacz do R-105 oraz R-311
Witam !
Koledzy odbiegamy od tematu postu " Zasilacz do R-105 oraz R-311"
Załóżmy nowy i tam opiszemy zmian w odbiorniku .
Koledzy odbiegamy od tematu postu " Zasilacz do R-105 oraz R-311"
Załóżmy nowy i tam opiszemy zmian w odbiorniku .