Co to jest?- czyli zaczynamy wieczór zagadek

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

dioda

Post autor: Matizz »

witam

kupiłem ostatnio taką oto diodę prostowniczą, niestety nie jest podpisana
a chciałbym sie dowiedzieć co to jest bo chciałem wykorzystać do wzmacniacza żeby zastąpić diody krzemowe.
piny są 4 nie 3 jak na zdjęciu, na planie krzyża(nie znam nazwy tego typu cokołu) jest trochę większa od AZ1

ps. jeśli ktoś by miał zbędną podstawkę do tej lampy to chętnie kupię/przygarnę/wymienię

pozdrawiam
Matizz
Załączniki
1.JPG
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Jest to najprawdopodobniej PV200/600 firmy Tungsram. Chuchnij na czubek bańki, tam powinien być typ. Jeśli chcesz, mogę Ci za nią dać AZ4 z podstawką, lub coś innego.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

OTLamp pisze:Jest to najprawdopodobniej PV200/600 firmy Tungsram. Chuchnij na czubek bańki, tam powinien być typ. Jeśli chcesz, mogę Ci za nią dać AZ4 z podstawką, lub coś innego.
na czubku nic nie widać niestety ale wygląda identycznie jak z http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pv200600.html

przykro mi ale zamiana mnie nie interesuje bo podoba mi się ta lampka, pozatym nie znam jej wartości.

pozdrawiam
Matizz
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Matizz pisze: przykro mi ale zamiana mnie nie interesuje bo podoba mi się ta lampka, pozatym nie znam jej wartości.
Większość tyhc lamp prostosniczych wyglądała bardzo podobnie, a wartość zależy od typu, firmy i wykonania - wacha się w granicach od 1 do 100 Euro.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

skele

Post autor: staszeks »

W swoim czasie podawałem link
http://ask.onego.ru/viewtopic.php?t=388 ... =%C0%D0%C7
do skal ARZ.
Proszę zwrócić uwagę na kolejność napisów w jednej i drugiej.
Jedno pytanie (na które nie znam odpowiedzi)
czy gdzie indziej też możemy spotkać się z czymś podobnym??
Nie pytam o przyczyny takiej kolejności bo nie sądzę aby dla Was
było to trudne pytanie,zresztą cały przytoczony link jest poświęcony temu tematowi i każdy kto choć troche duka po rosyjsku jest w stanie
domyślić się o co tu chodzi.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: skele

staszeks pisze:W swoim czasie podawałem link
http://ask.onego.ru/viewtopic.php?t=388 ... =%C0%D0%C7
do skal ARZ.
Proszę zwrócić uwagę na kolejność napisów w jednej i drugiej.
Jedno pytanie (na które nie znam odpowiedzi)
czy gdzie indziej też możemy spotkać się z czymś podobnym??
Nie pytam o przyczyny takiej kolejności bo nie sądzę aby dla Was
było to trudne pytanie,zresztą cały przytoczony link jest poświęcony temu tematowi i każdy kto choć troche duka po rosyjsku jest w stanie
domyślić się o co tu chodzi.
Z czymś takim, czyli z czym? Bo to, że jedna radia stroi się 'z lewa na prawo' a inne odwrotnie nie jest niczym niespotykanym, nawet w obrębie jednej firmy.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

w praktycznie tym samym odbiorniku (trochę nowszy model)zastosowano
zastosowano różne kondensatory zmienne "lewy" i "prawy"
Jak je okreslono na podanym forum "lustrzane"

Kondensatory o pojemosciach zbliżonych 17-500 i 12-495 pF.

P.S. A w tej chwili próbuję sprawdzić,czy ma to odbicie w jakimś dostępnym schemacie.
Jak narazie przejrzane schematy ARZów niezależnie od numerka podają 17-500
geguś

Post autor: geguś »

Podciągnę temat.

Co to jest:
Załączniki
100_4586_2.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

geguś pisze:Co to jest:
Pamięć ferrytowa?
Tomek
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Też mi się tak wydaje. Musi być cholernie stara, skoro zrobili ją jeszcze na tranzystorach germanowych i większość połączeń to kabelki, nie ścieżki.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Vault_Dweller pisze:Też mi się tak wydaje. Musi być cholernie stara, skoro zrobili ją jeszcze na tranzystorach germanowych i większość połączeń to kabelki, nie ścieżki.
Nie tak znowu cholernie stara i to nie są tranzystory a diody (przynajmniej tak wyglądają). Zresztą 32bity to trochę mało na pamięć, W widzianych przeze mnie pamięciach ferrytowych rdzenie miały ok. milimetra śrenicy i były rozmieszczone w macierzy, a każdy miał tylko trzy albo cztery druty. Podejrzewam, że jest to fragment jakiegoś prototypowego układu, jakis automat albo cos podobnego, diody mogą być dekoderami.
geguś

Post autor: geguś »

Dokładnie jest to pamięć ferrytowa. Ale z jakiego ustrojstwa, tego nie wiem. Zespoły diod ( oddzielone plastikami) mają katodę wspólną.

Zadziwiające, jak kiedyś ludziom się chciało... przewlekać.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

geguś pisze:Zadziwiające, jak kiedyś ludziom się chciało... przewlekać.
To zdanie trochę mi przypomina żartobliwe stwierdzenie, które pojawiło się bodaj na pl.misc.elektronika w wątku o RoHS: ...po co Rzymianie truli się wodą z ołowianych rur zamiast zastosować te z PCV? :D
Wprawdzie to trochę nie to forum, ale pamiętam elektryczne maszyny do pisania Made in DDR, które miały pamięć na kawałku taśmy magnetofonowej naklejonej od spodu wałka. Każdy zapis do pamięci czy też odczyt siał postrach w okolicy, bo wałek wykonywał szybki ruch w pełnym zakresie :twisted:
Z ciekawostek "pamięciowych" wspomnę radziecki kalkulator z pamięcią w postaci struny przyklejonej silikonem wokół obwodu drukowanego. Po wpisaniu liczby do pamięci słychać było brzeczenie... :D
Wracając do tematu forum: czy były jakieś lampy zorientowane"cyfrowo" poza dekatronami i nixie?
Tomek
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Miałem kiedyś całe moduły takich pamięci ferrytowych (prod. ZSRR), nawet nie zgadniecie z czego... Z tokarek i frezarek :wink: Zawierały już scalaki tak że nie wiem dlaczego stosowane były tam właśnie pamięci ferrytowe a nie półprzewodnikowe itp. Czyżby względy ekonomiczne?
Tomasz Gumny pisze:Wracając do tematu forum: czy były jakieś lampy zorientowane"cyfrowo" poza dekatronami i nixie?
Tak jeszcze są lampy VFD
Ostatnio zmieniony śr, 5 września 2007, 13:45 przez Marcin K., łącznie zmieniany 1 raz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

marcin_oizo pisze:Zawierały już scalaki tak że nie wiem dlaczego stosowane były tam właśnie pamięci ferrytowe a nie półprzewodnikowe itp. Czyżby względy ekonomiczne?
Pierwsze scalaki TTL zawierały pojedyńcze bramki, przerzutniki. W najlepszym przypadku pamięć składało się z importowanych 7489 (16x4 bity). A technologia pamięci ferrytowych była już opanowana...
Tomek
ODPOWIEDZ