Combo gitarowe - plany budowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Combo gitarowe - plany budowy
Witam.
Chcialbym zasięgnąc rady szanownych użytkowników tego forum.
Mianowicie juz od dawna chodzi mi po głowie pomysl zbudowania małego lampowego (8-15W) piecyka gitarowego. Niestety, do tej pory na pomyśle sprawa się kończyla, z racji mojej mikrej wiedzy o ukladach lampowych (mam na koncie tylko prosty wzmacniaczyk na ECL 82).
Wzmacniacz chcialbym zbudować na transformatorze sieciowym o oznaczeniu TS 30/9/676 , oraz na glosnikowym TG 2,5 - 1.666 - co do nich mam 100% pewności ze są sprawne.
Natomiast co do reszty elementów (myślalem nad EL84 w stopniu mocy i ECC83 w preampie) - pragnę podyskutować, gdyz jak wspomninalem, jesli chodzi o technikę lampową jestem prawie zielony
Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam.
Chcialbym zasięgnąc rady szanownych użytkowników tego forum.
Mianowicie juz od dawna chodzi mi po głowie pomysl zbudowania małego lampowego (8-15W) piecyka gitarowego. Niestety, do tej pory na pomyśle sprawa się kończyla, z racji mojej mikrej wiedzy o ukladach lampowych (mam na koncie tylko prosty wzmacniaczyk na ECL 82).
Wzmacniacz chcialbym zbudować na transformatorze sieciowym o oznaczeniu TS 30/9/676 , oraz na glosnikowym TG 2,5 - 1.666 - co do nich mam 100% pewności ze są sprawne.
Natomiast co do reszty elementów (myślalem nad EL84 w stopniu mocy i ECC83 w preampie) - pragnę podyskutować, gdyz jak wspomninalem, jesli chodzi o technikę lampową jestem prawie zielony
Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam.
nie uda Ci się 8-10W wycisnąć na takich elementach. TS30/9 (0,1A/1A) nie uciągnie nawet 6N2P i EL84, a z nich wychodzi 4-5W przy dobrym wietrze. od biedy, na chama można by próbować dać 6P6S (0,45A żarzenia przy 0,78 dla EL84), ale nie polecam tego.
możesz zastosować oddzielne trafko żarzeniowe, jeżeli koniecznie musisz dać to TS30, natomiast myślę, że lepsze do czegoś takiego będzie jakieś TS40/xx (ewentualnie TS30/1).
proponuję prosty układzik: 6N2P (ECC83) jako dwustopniowy quasi-fenderowski preamp i 6P14P (EL84) jako końcówka. TG2,5-1 jak najbardziej się nadaje.
http://annex.ax84.com/media/ax84_m311.pdf
możesz zastosować oddzielne trafko żarzeniowe, jeżeli koniecznie musisz dać to TS30, natomiast myślę, że lepsze do czegoś takiego będzie jakieś TS40/xx (ewentualnie TS30/1).
proponuję prosty układzik: 6N2P (ECC83) jako dwustopniowy quasi-fenderowski preamp i 6P14P (EL84) jako końcówka. TG2,5-1 jak najbardziej się nadaje.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-
- 5...9 postów
Dziękuje za szybką odpowiedz, zależaloby mi także aby wzmacniacz posiadał kanal przesterowany, (choć to niekonieczne, swoją drogą nie chce sobie zbytnio komplikowac pierwszego projektu) natomiast co do transformatora sieciowego znalazlem cos w tym rodzaju :
TSL 70/001 - transformator do zastosowania we wzmacniaczach lampowych o parametrach:
230V - Napiecie pierwotne znamionowe
250V - napięcie wtórne
20V - j.w
6.3V - j.w
0.18A - prąd uzwojenia wtórnego
0.18A - j.w
3.5A - j.w
Niestety chyba będę musial zakupic nowy transformator sieciowy, chyba ze ktoryś z forumowiczów posiada jakieś zbędne TS40 i zechce wymienic sie za parę lamp
TSL 70/001 - transformator do zastosowania we wzmacniaczach lampowych o parametrach:
230V - Napiecie pierwotne znamionowe
250V - napięcie wtórne
20V - j.w
6.3V - j.w
0.18A - prąd uzwojenia wtórnego
0.18A - j.w
3.5A - j.w
Niestety chyba będę musial zakupic nowy transformator sieciowy, chyba ze ktoryś z forumowiczów posiada jakieś zbędne TS40 i zechce wymienic sie za parę lamp

Ja się mogę wymienić
Co masz na zbyciu?

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 5...9 postów
Posiadam głownie lampy z odbiorników TV, ewentualnie napiszę ci listę na priv. (taka stara kolekcja, za mlodu zawzięcie je kolekcjonowałem, tylko teraz zaluje ze do kolekcji nie włączalem także transformatorów glosnikowych
)
Sprawa druga - na dniach zabieram się za wykonanie obudowy comba, i w związku z tym mam pytanie - jaki głośnik polecacie, w kontekscie tej niewielkiej (okolo 5-6W) mocy wyjsciowej.
Sprawa trzecia : Za pomocą jakiego ukladu zrealizować kanał overdrive?
Zalezaloby mi aby wzmacniacz mial dwa kanaly (fenderowski czysty i overdrive) przełączane za pomocą przełącznika - mniej więcej chodzi mi o coś w rodzaju http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=7781

Sprawa druga - na dniach zabieram się za wykonanie obudowy comba, i w związku z tym mam pytanie - jaki głośnik polecacie, w kontekscie tej niewielkiej (okolo 5-6W) mocy wyjsciowej.
Sprawa trzecia : Za pomocą jakiego ukladu zrealizować kanał overdrive?
Zalezaloby mi aby wzmacniacz mial dwa kanaly (fenderowski czysty i overdrive) przełączane za pomocą przełącznika - mniej więcej chodzi mi o coś w rodzaju http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=7781
Ostatnio zmieniony pt, 31 sierpnia 2007, 02:01 przez Dellvardan, łącznie zmieniany 2 razy.
eS pisze:[...] TS30/9 (0,1A/1A) nie uciągnie nawet 6N2P i EL84 [...]

dobrze, żem wcześniej nie wiedział....

W.
___//--RS--\\___
TS 30/9 uciągnie EL84 + np. ECC83. Jest to na styk, trafko choć się trochę grzeje nie ma problemów… Można spokojnie wykorzystać ten transformator i TG 2,5. Na początek polecam, jak już wcześniej proponowano, projekt „P1” z ax84.com. Prosty, nie powinien przysporzyć kłopotów, dzięki ładnie rozrysowanym układem chassis i zaprojektowanej płytce.
Co do głośnika, to sprawa nie jest taka prosta. Przede wyszystkim nie wiemy, do czego lampówkę będziesz wykorzystywał :) Czy to ma być tylko mały wzmacniacz do ćwiczeń w domu, czy może na próby z perkusją? Jeśli to ten pierwszy wariant, i do tego małe fundusze, to wystarczy jeden ARZ6608 z ew. odciętą tubką, jak kto woli. I tak podejżewam, ciężko Ci będzie rozkręcić wzmacniacz na przesterze nie rozwścieczając sąsiadów… Jeśli zaś masz zamiar grać próby, to potrzeba już dobrych, gitarowych głośników. Ale koszt jednego to minimum dwieście parę złotych. Popularne i dobre są Eminence z serii Legend. Np. na dwóch Legend'ach V12 (w sumie jeden też by dał radę) pograsz z perkusją.
Pozdrawiam,
Piotr.
P.S.
Na tym „P1” ukręci się przesterek, wiadomo, że żaden to hi-gain, ale riff'y można pograć ;-) Jakieś tam solóweczki zresztą też :) Są próbki na stronie, można przesłuchać…
Co do głośnika, to sprawa nie jest taka prosta. Przede wyszystkim nie wiemy, do czego lampówkę będziesz wykorzystywał :) Czy to ma być tylko mały wzmacniacz do ćwiczeń w domu, czy może na próby z perkusją? Jeśli to ten pierwszy wariant, i do tego małe fundusze, to wystarczy jeden ARZ6608 z ew. odciętą tubką, jak kto woli. I tak podejżewam, ciężko Ci będzie rozkręcić wzmacniacz na przesterze nie rozwścieczając sąsiadów… Jeśli zaś masz zamiar grać próby, to potrzeba już dobrych, gitarowych głośników. Ale koszt jednego to minimum dwieście parę złotych. Popularne i dobre są Eminence z serii Legend. Np. na dwóch Legend'ach V12 (w sumie jeden też by dał radę) pograsz z perkusją.
Pozdrawiam,
Piotr.
P.S.
Na tym „P1” ukręci się przesterek, wiadomo, że żaden to hi-gain, ale riff'y można pograć ;-) Jakieś tam solóweczki zresztą też :) Są próbki na stronie, można przesłuchać…
hmm, to pewnie zależy od trafa - ja miałem właśnie TS30/9 i przy ECC83+6P14P grzało się i mocno siadało napięcie żarzenia (do 5,6V), więc kupiłem TS40/13.TS 30/9 uciągnie EL84 + np. ECC83. Jest to na styk, trafko choć się trochę grzeje nie ma problemów…
-Jó vevökészuleke van?
-
- 5...9 postów
Więc tak, combo ma słuzyć jako maly wzmacniacz do ćwiczen w zaciszu domowym, a zarazem byc moim pierwszym poważniejszym ukladem lampowym (zbudowanym w zasadzie od zera)
Co do głośnika, fakt, fundusze na ten pierwszy wzmacniaczyk są ograniczone, nie chcialbym ładować w pierwszy projekt nie wiadomo ile pieniędzy.
Chyba też zrezygnuję z pomyslu uzupelnienia wzmacniacza kanalem przesterowanym, uważam ze mam jeszcze na to zbyt male doświadczenie - może ten pomysł rozwinie się w kolejnej konstrukcji
Myślę też ze zacznę budować combo w oparciu o posiadany przezemnie transformator - jeśli napięcie na uzwojeniu żarzenia spadnie pod obciązeniem poniżej 6V pomyślę o zastąpieniu EL84 odpowiednikiem (chyba, nie sprawdzałem) 6P6S. (post eS`a), lub też nad zmianą transformatora sieciowego.
Pozdrawiam.
Co do głośnika, fakt, fundusze na ten pierwszy wzmacniaczyk są ograniczone, nie chcialbym ładować w pierwszy projekt nie wiadomo ile pieniędzy.
Chyba też zrezygnuję z pomyslu uzupelnienia wzmacniacza kanalem przesterowanym, uważam ze mam jeszcze na to zbyt male doświadczenie - może ten pomysł rozwinie się w kolejnej konstrukcji
Myślę też ze zacznę budować combo w oparciu o posiadany przezemnie transformator - jeśli napięcie na uzwojeniu żarzenia spadnie pod obciązeniem poniżej 6V pomyślę o zastąpieniu EL84 odpowiednikiem (chyba, nie sprawdzałem) 6P6S. (post eS`a), lub też nad zmianą transformatora sieciowego.
Pozdrawiam.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- futrzaczek2
- 625...1249 postów
ale 6P1P to w dużej mierze odpowiednik 6P6S (różnią się katalogowym Uamax).futrzaczek2 pisze:Stosunkowo niski prąd żarzenia ma też 6P1P (500mA)
jak już napisał znany angielski agronom Jethro Tull - 6P6S nie jest odpowiednikiem elektrycznym EL84. natomiast moce mają zbliżone...
-Jó vevökészuleke van?
Co jeszcze do trafa TS 30/9 - sprawdziłem, mój egzemplarz obciążony EL84 + ECC83 ma idealnie 6,3V na żarzeniu. Zapewne dzięki temu, że trafo było projektowane pod ~220V, a teraz mamy 10V więcej w gniazdkach i to ratuje sprawę.
Pozdrawiam,
Piotrek.
P.S. #1
Do domu wystarczy moc do 5W. Mniej też będzie dobrze, a i tak to będzie sporo. Trafa możesz wykorzystać te, co masz.
P.S. #2
Kolejna „gitarowa” wariacja na EL84 + ECC83: http://www.ampmaker.com/ak01x.asp
Schemat: http://www.ampmaker.com/se5av2/se5asc2.jpg
Pozdrawiam,
Piotrek.
P.S. #1
Do domu wystarczy moc do 5W. Mniej też będzie dobrze, a i tak to będzie sporo. Trafa możesz wykorzystać te, co masz.
P.S. #2
Kolejna „gitarowa” wariacja na EL84 + ECC83: http://www.ampmaker.com/ak01x.asp
Schemat: http://www.ampmaker.com/se5av2/se5asc2.jpg