Transformator / zasilacz

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Naked_Raygun pisze:
painlust pisze:Nie potrzeba tu napięć 2x350V.
Byłbym wdzięczny gdybyś mógł coś więcej napisać.
painlust pisze: Jeśli nie znasz budowy zasilacza to ja czarno widze tę kopie SLO. To się pewnie skończy na powązkach.
Bardzo mozliwe, że się tak skończy, nie twierdzę że nie:) Fakt nie znam się ale byłbym wdzięczny za wszelką pomoc tudzież ukierunkowanie na pewne aspekty. Na ile mi dziennie czasu pozwala na tyle staram się czegoś nauczyć, nie zależy mi tylko na tym aby ktoś mi podawał gotowe recepty na jednego wzmaka itp. Staram się zrozumieć elektronikę we własnym zakresie bo gdy dane mi bylo jej się uczyć, to jej nie znosiłem (choroba wieku młodzieńczego:) ) a od jakiegoś czasu zafascynowała mnie dość mocno.

wy młodzi chcielibyście mieć wiele rzeczy "chop siup" zaraz ,często bez zrozumienia czegokolwiek dogłębnie. Ja sam jestem technikiem elektronikiem z wykształcenia i zanim popełniłem pierwszy swój wzmacniacz czytałem o wzmacniaczach lampowych na necie trzy miesiące, a i tak wzmacniacz (słowo niecenzuralne usunięte przez administratora :shock: :oops: :cry: :!:) . Niech ci to da do myslenia.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Poszukaj jak wygląda mostek krzemowy Graetz'a a zrozumiesz.. dlaczego Ci wystarczy jedno uzwojenie.

Aha możesz wykorzystać tylko tyle napięć, żeby ich suma wynosiła 350V więc nie ma siły na 2x350V. Może to być np: 250V i 100V

Pozrdawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Pyra pisze:Może to być np: 250V i 100V

Pozrdawiam
Byle oba miały wymaganą obciążalność prądową taką jaką potrzebuje układ
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

jemu te 50V potrzebna na bias, a wiadomo, ze można go z anodowego wyciągnąć.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

painlust pisze:jemu te 50V potrzebna na bias, a wiadomo, ze można go z anodowego wyciągnąć.
:arrow: painlust

Jeśli już na tematyke biasu przeszliśmy to w swoim projekcie bede miał wieloobrotowca do regulacji. Czy musi być to wieloobrotowiec o jakieś wyższej mocy? Kupiłem jednego, ale jakiś mały mi sie wydaje... ma 0,25W :roll:
Paweł
pgrzesko@gmail.com

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

może być. Przecież tam płynie znikomy prąd.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dzieki

No w sumie tak, ale napięcie już nie takie bardzo niskie

W każdym razie dzieki za rozwwianie wątpliwości
Paweł
pgrzesko@gmail.com

Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Naked_Raygun »

Witam!!

Po prostu źle zrozumiałem to co napisał Zibi, bo tak jak wcześniej pisałem domyślałem się że można wykorzystać jedno napięcie anodowe (zakładając,że przynajmniej jedno musi mieć 350V). Wolałem jednak zapytać, czy da się uzyskać w ten sposób potrzebne napięcia.
Czytanie książek itp. (przynajmniej w moim przypadku) nie zawsze kończy się zrozumieniem wszystkiego, nie zawsze też jestem w stanie powiązać teorię z praktyką jak to miało właśnie wtym przypadku miejsce. Stuknąłem się wczoraj w czoło, bo o pełnookresowym prostowniku z użyciem mostka graetza czytałem już nie raz w tej czy innej książce. Niestety przyswajanie zbyt dużej ilości wiedzy teoretycznej na raz bez praktycznego zastosowania w moim przypadku najczęsciej tak się kończy dlatego też próbuję coś poskładać i przy tym zrozumieć zasadę działania i pewne zależności zachodzące w danym układzie. Jestem przekonany w 100% i w pełni świadomy, że od poskładania pieca do jego poprawnego zadziałania minie dużo czasu i że na pewno coś się "spierdoli" po drodze!
Nie zależy mi na tym, żeby było "chop siup" a że nie raz zadaję może trochę zbyt głupie pytania to już co innego. :wink:

Wracając do tematu, to czy stosując mostek graetza w układzie SLO100, trzeba wprowadzić jakieś zmiany w filtracji zasilacza??

Jeżeli chodzi o napięcie dla bias-u to wiem, ze można z anodowego wyciągnąć, tak jak chociażby jest to zrobione w 100W JCM800.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Jestem przekonany w 100% i w pełni świadomy, że od poskładania pieca do jego poprawnego zadziałania minie dużo czasu i że na pewno coś się "spierdoli" po drodze!
Nie zależy mi na tym, żeby było "chop siup" a że nie raz zadaję może trochę zbyt głupie pytania to już co innego. :wink:
Niestety, obawiam się mocno, że wcale nie jestes świadomy na co się porywasz. Wybranie SLO jako pierwszej konstrukcji lampowej jest bardzo złym i potencjalnie niebezpiecznym pomysłem. Utopisz mnóstwo czasu i pieniędzy w czymś, co dla większości z nas, nawet tych którzy już mają spore doświadczenie, byłoby znacznym wyzwaniem. Naprawdę dużo lepiej będzie spróbować na początek czegoś łatwiejszego.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Wiem, że nie jest to łatwy układ, czytałem wiele postów na róznych forach a propo tego wzmaka i wiem, że jest dużo problemów po drodze aczkolwiek uważam, że warto spróbować, jak nie wyjdzie - trudno, wezmę się za coś łatwiejszego a do SLO wrócę jak zdobędę większe doświadczenie aczkolwiek uważam, że warto spróbować (niestety jestem upartym człowiekiem :) ), najdroższe części całego przedsięwzięcia mam więc finansowo nie przewiduję bankructwa póki co:) Czas oczywiście, ale może właśnie na tyle go starczy żeby pojąć wiele zagadnień w teorii i w praktyce.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Moim zdaniem nie warto próbować, painlust dobrze Ci mówi, a on zęby zjadł na gitarowcach, ale zrobisz jak zechcesz. Tak czy owak życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
Naked_Raygun
100...124 posty
100...124 posty

Witam,

mam prośbę, czy moglibyście mi doradzić czy dobrze rozrysowałem schemat zasilacza pod mój transformator?? Poniżej oryginał i moja wersja. Jakie macie zdanie na temat podłączenia przełącznika kanałów do żarzenia ostatniej lampy?? Generalnie spotkałem się z opiniami, że brumi a co poniektórzy twierdzą że jest ok... Próbował ktoś może w ten sposób??

Pozdrawiam
Załączniki
PSU2.jpg
PSU.jpg
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Czy aby napewno dobrze rozrysowałeś uzwojenia na transformatorach????
Coś mi tu nie pasuje...........
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

trafo z tyłka narysowane. Popraw bo wstyd.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

6,3 musisz wyprostować, nie ma innej drogi. Jeśli nie masz dwóch uzwojeń, to albo dasz żarzenie prądem stałym, albo dowiniesz drugie uzwojenie. Może być cienkim drutem. Poza tym nie bardzo mi się podoba patent z prostownikiem polaryzacji. Ale być może jest poprawny, gdyż chyba Marshall coś takiego stosował z powodzeniem. Inna sprawa to wysoka rezystancja wyjściowa takiego zasilacza.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
ODPOWIEDZ