KaW pisze:Odbiornik na 6k4p jest do powtórzenia na każdej lampie -mogą być nawet bateryjne.
Tak, ale mi chodzi nie tyle o to czy układ będzie pracował na jakiejkolwiek pentodzie ale o to czy jakiś konkretny typ lampy zapewni lepsze parametry odbiornika np. w najwyższym paśmie (28 MHz).
28MHz to nie zabawa -wybór lampy jest istotny.
Najlepiej jest sprawdzać parametr :pojemność C s1,a- jeżeli będzie mała pojemność -to przy wzmocnieniu stopnia wejściowego rzedu 20-30 razy -
nie będzie odczuwalny efekt MILLERA.
I już można zacząć się uczyć ... Pozdrawiam .
A gdyby tak dać IF860? Będzie poprawnie pracować przy tak dużych częstotliwościach? Jakichś dużych zmian to by nie było w układzie. Stopień końcowy najlepiej zrobić na jakiejś ECL80 i dać jako trafo wyjściowe TG2,5 które ma uzwojenie słuchawkowe, sprawa rozwiązana.
Bardzo dobre efekty może przynieść zastosowanie EF95/6Ż1P.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Jest to lampa z telekomunikacji przewodowej, i wg. karty jest to "Steile HF-Pentode", dosłownie "stroma pentoda w.cz". O ile pojemności nie będą przeszkadzać (sprawdź w karcie, pamiętaj o efekcie Millera), to nie widzę przeszkód na tym paśmie. 28MHz to nie jest jeszcze kosmos, żeby trzeba było pentody żołędziowe stosować.
Jakiego typu powinny być kondensatory w odbiorniku 1-V-1 (rosyjskim, względnie polskim) przedstawionym na pierwszej stronie?
Szczególnie jakie zastosować C7, C8, C10, C11, C13?
I jeszcze sprawa kondensatorów ceramicznych, nie tylko do tego odbionika ale ogólnie. Otóż jest kłopot z nabyciem kondensatorów ceramicznych płytkowych jednowarstwowych (chyba takie są najlepsze do obwodów w.cz.?). W większości wypadków dostępne są tylko kondensatory tzw. monolityczne - ceramiczne wielowarstwowe. Czy nadają się do obwodów rezonansowych?
Wygląda na to że z powodu posiadania tylko kondensatorów monolitycznych jestem na razie "uziemiony" z tym odbiornikiem!
Jaką rolę pełni zaznaczona czerwoną obwódką "drabinka" i jakiego typu powinny tam pracować kondensatory?
STUDI (lub jakikolwiek inny radiowcu!), jaka charakterytyka potencjometru jest najdogodniejsza do regulowania reakcji: liniowa czy logarytmiczna? Coprawda tylko w jednym opisie ale spotkałem zalecenie że potencjometr taki ma być typu B!
A co to był za opis ?
Potencjometr logarytmiczny do regulacji reakcji to coś zgoła osobliwego.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Przepraszam, mea culpa, pamięć mnie zawiodła! Zerknąłem do segregatora (opis mam w postaci wydruku a niestety nie posiadam skanera) i okazało się że reakcja jest regulowana klasycznie - kondensatorem zmiennym. Układ jest tranzystorowy: wzmacniacz w.cz. na tranzystorze bipolarnym, za nim detektor z reakcją na tranzystorze JFET, reakcja regulowana kondensatorem zmiennym 60 pF, a równolegle do kondensatora strojeniowego który zapewnia tylko strojenie zgrubne, podłączony jest obwód precyzera z diodą pojemnościową i potencjometrem 100k logarytmicznym właśnie. Czy w tym miejscu zastosowanie takiego potencjometru ma sens?