Ale ja strasznie grzeszę...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Aaaa, myślałem, że pisałeś o http://en.wikipedia.org/wiki/Covenant_%28band%29, a nie o http://en.wikipedia.org/wiki/The_Kovenant.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
A ja słucham muzy z kompa przez głośniczki creative za 50zł i nie mam basu, i jak czegoś słucham, to muszę sobie wyobrażać jakby to wyglądało z niskimi tonami. Karty dźwiękowej nie mam też
. Oprócz tego mam jeszcze coś typu boombox i też nie ma basu, słucham na tym starych kaset i płyt, których nie odtwarza już moja wieża. Do wieży - wzmacniacz Technics 230W i takiż tuner, dcc sony i takiż CD. Wszystko ma już kilkanaście lat. Kolumny mam montowane z różnych głośników, są duże i ciężkie i ładnie grajo
Tylko mają spalone gwizdki
.
Co do muzy, to wszystko oprócz Ramstein, Linkin Park, Blog27, Tokio Hotel, Happy Sad, Coma i takie tam. Ostatnio słucham Jethro Tull "This Was", Duet Alber - Strobel na winylu, Kwadrat na winylu, trzeci oddech kaczuchy na winylu... i Hendrixa, i Lacrimosy i Portishead, no i przede wszystkim Death - Sound Of Perserevance i Symbolic. I jeszcze Sound Tempest (zespół) - znacie to?

Co do muzy, to wszystko oprócz Ramstein, Linkin Park, Blog27, Tokio Hotel, Happy Sad, Coma i takie tam. Ostatnio słucham Jethro Tull "This Was", Duet Alber - Strobel na winylu, Kwadrat na winylu, trzeci oddech kaczuchy na winylu... i Hendrixa, i Lacrimosy i Portishead, no i przede wszystkim Death - Sound Of Perserevance i Symbolic. I jeszcze Sound Tempest (zespół) - znacie to?
Re: Ale ja strasznie grzeszę...
Wątek już wprawdzie troche przygasł ale to chyba jedyne miejsce gdzie moge być jeszcze dumny ze swego wypasionego audio
Za wzmacniacz i aplituner pracuje u mnie Amator 2 Stereo ( a jakże
) starszy odemnie zaledwie o 3 latka.Słucham najczęściej RMF MAX. Niestety nabyłem go już bez orginalnych kolumn
zastąpiłem je kolumnami Maestro II. Do połowy głośności gra całkiem przyzwoicie
potem to już raczej nie
Wymiana kondów w zasilaczu nie wiele tu poprawiła
na większe modyfikacje poza przestrojeniem się nie zdecydowałem cenniejszy jest dlamnie w orginalnym stanie. W planach mam zbudowanie wzmaka głównie do kompa na znanym i lubianym tda 7294 z przedwzmacniaczem na PCC88.A co do kompa to są wogóle inne sterowniki do karty dzwiękowej poza ac97 

Hmmm co powiedzieć...
Sercem instalacji jest własnej roboty przełącznik (przekaźniki z 4 przełączalnymi parami styków) który pozwala kolumny przełączyć do dowolnego z posiadanych sprzętów (zaapsik 8 par wejść głośnikowych). Ta sam skrzynka ma selektor źródeł sygnału (4 w tym samym pudełku i tez przekaźniki).
Korzystam z dwóch źródeł sygnału:
1. Cyfrowy tuner sat z linuxem, hdd i dwoma głowicami sat....
2. Odtwarzacz DVD/DiVX/CD/DVDAudio ale nmie jakieś dziwactwo ....
A na półeczkach stoją aktualnie (z powodu niedoborów kasy nieco ubyło...)
1. Amplituner Telefunken Opus 2650 z 1966 roku. Wzmacniacz m.cz. nie lampowy ale za to tylko german. Ządengo krzemu - jedynie w zasilaczu części tranzystorowej. Reszta lampy (wraz z rewelacyjnym stereodekoderem lampowym) - ECC85, ECH81, EF89, EBF89, ECF80, EM87. Rezystory w części m.cz. to małe plastikowe pionowo postawione prostopadłościany. 2*15W.
2. Saba HiFi Stiudio Stereo, Też hybryda. Niestety krzem w części m.cz. ale tranzystory mocy to AL103 - z oznaczenia wynika ze to tranzystory mocy w.cz.. Sterodekoder i głowica UKF (z dwustopniowym - nie kaskoda - wmacniaczem w.cz.!!!) tranzystorowe w germanie. Lampy - ECH812, EF89, EBF89, EMM803. Toto potrafi najmocniej łupnąć basem.... Wzmacniacz 2 * 18W.
3. Philips Capella Tonmeister. Tez hybryda, mała zgrabna. Wzmanciacz m.cz. to krzem ale tranzystory mocy to german. Sterodekoder oryginalnie był na germanie ale był totalnie be - uszkodzone cewki - wsadziłem (wiem profan ze mnie) coś na scalaczku TA7343AP.... Lampy - ciekawostka PC900, PC900, ECH81, EF183 i EM87 - (zamienione na EM84 + 6S7B). Głowica UKF maluteńka - 1/3 tego co było np. Radmorze a ma w środku kondesator strojeniowy. Moduły na złączkach. Ciekawostką są pierwsze Philipsa BC148 - obudowa taka jaką stosowali Czesi!!! dla swoich odpowiedników. Ogromna plastikowa kostka. Malutkie trafo sieciowe mniejsze niż nasze trafa 30W ale wzmanciacz ma 2*20W!!!!
4. Nordmende Tanhauser - full lampa. ECC85, ECH81, EF89, EBF89, EF80, ECC81, ECC808, ECC808, ECC82, ELL80, ELL80, EMM803. Moc wyjściowa 2 * 8W
5. Wzmacniacz własnej roboty - na subminiaturkach - 6N16B, 2 * 6Ż1B, 4 * 6P30B i DM70... Moc wyjściowa 2 * 3,5W
6. Wzmacniacz własnej roboty 2 * EF80, 2 * ECL86, EM83 - pójdzi edo przebudowy
. moc 2 * 2,5W.
Do tego jeszcze ciakwostka malutkie radio hybrydowe stereo - markę - austriacką - zapomniałem ECC85, ECH81, EBF89, EM87 i tranzystory - krzem w sterodekoderze i i fifty fifty krzem-german w stopniach m.cz. - para mocy to AC180/AC181
. Moc jakieś 2 * 6W.
Każdy z w/w sprzętów na moich Altusach 110 potrafi skutecznie nagłośnić klatkę schodową 3 piętrowego bloku ze ścianami "przeciwatomowymi" o grubości 1 metr i to przy zamkniętych drzwiach wejściowych.
Sercem instalacji jest własnej roboty przełącznik (przekaźniki z 4 przełączalnymi parami styków) który pozwala kolumny przełączyć do dowolnego z posiadanych sprzętów (zaapsik 8 par wejść głośnikowych). Ta sam skrzynka ma selektor źródeł sygnału (4 w tym samym pudełku i tez przekaźniki).
Korzystam z dwóch źródeł sygnału:
1. Cyfrowy tuner sat z linuxem, hdd i dwoma głowicami sat....
2. Odtwarzacz DVD/DiVX/CD/DVDAudio ale nmie jakieś dziwactwo ....
A na półeczkach stoją aktualnie (z powodu niedoborów kasy nieco ubyło...)
1. Amplituner Telefunken Opus 2650 z 1966 roku. Wzmacniacz m.cz. nie lampowy ale za to tylko german. Ządengo krzemu - jedynie w zasilaczu części tranzystorowej. Reszta lampy (wraz z rewelacyjnym stereodekoderem lampowym) - ECC85, ECH81, EF89, EBF89, ECF80, EM87. Rezystory w części m.cz. to małe plastikowe pionowo postawione prostopadłościany. 2*15W.
2. Saba HiFi Stiudio Stereo, Też hybryda. Niestety krzem w części m.cz. ale tranzystory mocy to AL103 - z oznaczenia wynika ze to tranzystory mocy w.cz.. Sterodekoder i głowica UKF (z dwustopniowym - nie kaskoda - wmacniaczem w.cz.!!!) tranzystorowe w germanie. Lampy - ECH812, EF89, EBF89, EMM803. Toto potrafi najmocniej łupnąć basem.... Wzmacniacz 2 * 18W.
3. Philips Capella Tonmeister. Tez hybryda, mała zgrabna. Wzmanciacz m.cz. to krzem ale tranzystory mocy to german. Sterodekoder oryginalnie był na germanie ale był totalnie be - uszkodzone cewki - wsadziłem (wiem profan ze mnie) coś na scalaczku TA7343AP.... Lampy - ciekawostka PC900, PC900, ECH81, EF183 i EM87 - (zamienione na EM84 + 6S7B). Głowica UKF maluteńka - 1/3 tego co było np. Radmorze a ma w środku kondesator strojeniowy. Moduły na złączkach. Ciekawostką są pierwsze Philipsa BC148 - obudowa taka jaką stosowali Czesi!!! dla swoich odpowiedników. Ogromna plastikowa kostka. Malutkie trafo sieciowe mniejsze niż nasze trafa 30W ale wzmanciacz ma 2*20W!!!!
4. Nordmende Tanhauser - full lampa. ECC85, ECH81, EF89, EBF89, EF80, ECC81, ECC808, ECC808, ECC82, ELL80, ELL80, EMM803. Moc wyjściowa 2 * 8W
5. Wzmacniacz własnej roboty - na subminiaturkach - 6N16B, 2 * 6Ż1B, 4 * 6P30B i DM70... Moc wyjściowa 2 * 3,5W
6. Wzmacniacz własnej roboty 2 * EF80, 2 * ECL86, EM83 - pójdzi edo przebudowy

Do tego jeszcze ciakwostka malutkie radio hybrydowe stereo - markę - austriacką - zapomniałem ECC85, ECH81, EBF89, EM87 i tranzystory - krzem w sterodekoderze i i fifty fifty krzem-german w stopniach m.cz. - para mocy to AC180/AC181

Każdy z w/w sprzętów na moich Altusach 110 potrafi skutecznie nagłośnić klatkę schodową 3 piętrowego bloku ze ścianami "przeciwatomowymi" o grubości 1 metr i to przy zamkniętych drzwiach wejściowych.
Uprzejmie donosze że udało misię dzisiaj nabyć na bazarach w Kielcach gramofon lampowy Bambino jak podaje naklejka z 1968r. za sume 80zł. Obodowa lekko poobcierana na rogach, ale nie zniszczona zbytnio,elektronika nie grzebana. Jeśli chodzi o wstępne wrażenia odsłuchowe to lekkie rozczarowanie chociaż cudów się niespodziewałem.Gra cicho,a buczy za to głośno
No to gramofonik masz do naprawyMurjoko pisze:Uprzejmie donosze że udało misię dzisiaj nabyć na bazarach w Kielcach gramofon lampowy Bambino jak podaje naklejka z 1968r. za sume 80zł. Obodowa lekko poobcierana na rogach, ale nie zniszczona zbytnio,elektronika nie grzebana. Jeśli chodzi o wstępne wrażenia odsłuchowe to lekkie rozczarowanie chociaż cudów się niespodziewałem.Gra cicho,a buczy za to głośno

Mieszkam wpołowie drogi między Buskiem, a Kielcami(straszna dziura
)dziwięk tego Bambino przypomina mi radiobudzik
niewiem jak powinien grac taki sprzęt bo nigdy wcześniej niemiałem nic takiego w łapkach
odkryłem tez dziwne zjawisko otuż kiedy gramofon jest włączony i odłącze głosnik słychać muzykę z wnętrza wkładki gramofonowej
niewiem czy to normalne.Co do ewentualnej naprawy to posiadam w książke pt.,,Technika naprawy gramofonów i wzmacniaczy" brakuje mi jednak czasu na jej lekture
.

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Normalne. Im gorsza wkładka, tym głośniej gra.Murjoko pisze:kiedy gramofon jest włączony i odłącze głosnik słychać muzykę z wnętrza wkładki gramofonowej
Polecam. Zaraz po słowniku ortograficznymMurjoko pisze:Co do ewentualnej naprawy to posiadam w książke pt.,,Technika naprawy gramofonów i wzmacniaczy" brakuje mi jednak czasu na jej lekture.

- sylwek38kr
- 50...74 posty
A ja słucham muzyki na zestawie serii AT9115 M9201 CD SONY CDP-M35 kolumny Altony 80W i ZgC-50-8-44 najczęsciej z kompa a muzyka to elektroniczna
-
- 125...249 postów
Zestaw A
Źródła:
CD Yamaha CDX-580
MD Sony MDS-JE500
Gramofon Hitachi PS-38 z wkładką AT110E
Tuner Yamaha TX-550
Amplifikacja:
Wzmacniacz Yamaha AX-380
Procesor Dolby Digital Yamaha DSP-E390
Zestaw B
Źródła:
CD Sony CDP-195
Gramofon "Kundel", stanowiący skrzyżowanie G-620, Duala CS 491 i jakiegoś Kenwooda z wkładką Shure M44MB
Amplifikacja:
Wzmacniacz Wega JPS 350V
Wzmacniacz RH 84 SE na ECC81, 2 x EL84 i trafach "KaKa".
Reprodukcja:
Polaris 180 dla obydwu zestawów.
Sd 409
Kable i wtyki: Monster, Alphard, Thomson, No Name, Bespeco, Nakamichi.
Słucham: Dire Straits, Pink Floyd, The Rolling Stones, Oldfield, Jarre, Fleetwood Mac, AC/DC, Queen,...
Źródła:
CD Yamaha CDX-580
MD Sony MDS-JE500
Gramofon Hitachi PS-38 z wkładką AT110E
Tuner Yamaha TX-550
Amplifikacja:
Wzmacniacz Yamaha AX-380
Procesor Dolby Digital Yamaha DSP-E390
Zestaw B
Źródła:
CD Sony CDP-195
Gramofon "Kundel", stanowiący skrzyżowanie G-620, Duala CS 491 i jakiegoś Kenwooda z wkładką Shure M44MB
Amplifikacja:
Wzmacniacz Wega JPS 350V
Wzmacniacz RH 84 SE na ECC81, 2 x EL84 i trafach "KaKa".
Reprodukcja:
Polaris 180 dla obydwu zestawów.
Sd 409
Kable i wtyki: Monster, Alphard, Thomson, No Name, Bespeco, Nakamichi.
Słucham: Dire Straits, Pink Floyd, The Rolling Stones, Oldfield, Jarre, Fleetwood Mac, AC/DC, Queen,...
GM
U mnie 3 razy D czyli DENON , DUAL , DALI a muza to Oldfield , Pink Floyd , Kitaro , Depp Purple i temu podobne.
valdi100
A u mnie, ze względu na szczupłość środków:
1) Minizłom Sony MXC-RX110AV - choć wzmacniacz i głośniki całkiem, całkiem
2) Fonica GS464 + deck Onkyo TA-2330 + Diora DSH-303 "Merkury" + Altony 70W + tymczasowo Blaupunkt CD31 "Essen" z zasilacza 12V/10A
Ale to już niedługo...
Muza: m. in. Republika, Pink Floyd, Rolling Stones, Simple Minds, Dire Straits, Genesis, Sisters of Mercy oraz mądrzejsza elektronika, głównie Jarre i stajnia Billa Leeba. A czasami również klasyka.
Pozdrawiam
1) Minizłom Sony MXC-RX110AV - choć wzmacniacz i głośniki całkiem, całkiem

2) Fonica GS464 + deck Onkyo TA-2330 + Diora DSH-303 "Merkury" + Altony 70W + tymczasowo Blaupunkt CD31 "Essen" z zasilacza 12V/10A

Ale to już niedługo...

Muza: m. in. Republika, Pink Floyd, Rolling Stones, Simple Minds, Dire Straits, Genesis, Sisters of Mercy oraz mądrzejsza elektronika, głównie Jarre i stajnia Billa Leeba. A czasami również klasyka.
Pozdrawiam
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)