Cokół do lampy Alka

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

Post autor: Alek »

Niestety taka możliwość nie istnieje. I nie idzie nawet o rozdmuchiwanie szkła ani o używaną średnicę rur. Przyjmijmy nawet na chwilę, że kupię w sklepie cały nowy karton rur o większej średnicy (do fi 22mm są dostępne). Nic to nie da. Szerokość "stopki" lampy jest bowiem determinowana jeszcze przez zagnieciony spłaszcz, który mimo poprawiania łopatką zawsze musi być szerszy od średnicy rury. Na to nic się nie da poradzić - to specyfika spłaszcza zewnętrznego. Jeśli nawet dobrać średnicę bliską średnicy oktala to trzeba by było grubo kitować, cokół zaś musiałby być podwyższony. To nie będzie dobrze wyglądać.

Cokół oktalowy, podobnie zresztą jak i inne cokoły powszechnie stosowane dobrze wyglądają, ale w lampach o spłaszczu wewnętrznym.
Te jednak nie są możliwe do wykonywania obecnie dostępnymi mi środkami, o czym forum już jednak dobrze wie. Wydaje się, że w tej chwili jedynym sposobem byłoby wymyślenie jakiegoś nietypowego cokołu.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Witam
Najlepiej wybrać się do semicondu w warszawie bodaj na hożej i zobaczyć jaki mają asortyment pinów a mają faktycznie spory a następnie wybrać coś odpowiedniego. Plusem jest to ,że asortymentu tego, gdyby okazał się dobry, raczej nie zabraknie w porównaniu do starych cokołów od EL34.
Czy na dobry początek nie można by było zastosować gniazd i wtyczek DIN albo tych drugich ...chyba starych gniazd słuchawkowych. Lampę osadzić na wtyczce a na chassi gniasda,których to jednych i drugich na wolumenie nie brak. Jestem zdania,że jeżeli chodzi o cokół należy stosować gotowe dostępne rozwiązania nie nastręczające problemów a skupić się na lampie.
Jeszcze jedną koncepcją która wpadła mi do głowy jest opracowanie
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

DINy? Trochę moim zdaniem małe. Jeśli o mnie chodzi, to wolałbym już coś w rodzaju SzR-ów czy Amphenoli, ale te są kosmicznie drogie...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Diny do małych lamp raczej faktycznie tylko by się zdały. Bo i mi do głowy przyszło,że są robione z termoplastycznego tworzywa i raczej by po kilkuminutach eksploatacji połynęły.Przyszedł mi do głowy pewien pomysł. postaram się go lepiej przemyśleć i przedstawić mistrzowi Alkowi.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Jeżeli już się bawić w podstawki to wynonywał bym je za pomocą pinów od złącz komputerowych,nowe można kupić za kilka groszy a co a co najfajniejsze wyglądają one dość podobnie do wyprowadzeń starych lamp kołkowych.Widzę to w następujący sposób. Najpier należał by zastanowić się nad kształtem i widokiem wyprowadzeń aby wprowadzić jakiś standard (standardy są po to żeby każdy miał swój ) :D dla rozwiązań PWL. Czyli widok,rozmieszczenie,średnice zarówno dla podstawek jak i gniazd lampowych.Możliwe jest kupienie jak już wspomniałem pinów od dużych stacji dysków zazilania więc bym się skupił na nich.
Wyprowadzenia wykonywał bym na bazie płytki miedziowanej rys.1 o średnicy około 3cm. Na niej naniósł bym obraz wyprowadzeń (pinów) które mają pozostać po wytrawieniu płytki-kolor niebieski.Dodatkowym plusem zastosowania płytki drukowanej do podstawki jest możliwość naniesienia na nią wyprowadzeń dla kilku małych elementów jak rezystory blisko samej lampy. Do każdegu punktu po wytrawieniu wywiercił bym otwór na pin i go przylutował dla stabilizacji do płytki drukowanej. Jak to jest przedstawione na dole rysunku pierwszego widok podstawki z boku.Następnie wyprowadzenia lamp Alka przylutował bym do płytki z wyprowadzonymi pinami jak to widać na rys.2.
Później należał by jakoś wzmocnić połączenie między bańką a podstawką. Ja zastosował bym silikon wysokotemperaturowy (300C albo 1500C) stosowane są w kominkach więc powinny wytrzymać. Dodatkowo nie jest to jak mylnie nazwa podaje silikon bo po wyschnięciu ma raczej strukturę cegły albo gipsu. Z tego względu na środku podstawki zrobiłbym jeszcze jeden otwór "technologiczny" do wprowadzania "silikonu" a na czas klejenia nałożył bym rurkę między podstawią a lampą którą po wyschnięciu silikonu mozna by było zdjąć.Rys.3
Ostateczenie po wyschnięciu lampka powinna się trzymać z podstawką.
Podobnie jak podstawkę pod lampkę ALka można by było wykonać faktyczną podstawkę z tym,że zamiast pinów trzeba by było zastosować gniazda. Rys.3 :D

Zastanawiałem się nad dwoma rodzajami widoku podstawy kwadratowej i okrągej. Kwadratową łatwiej wykonać gdyż jest to proste przecięcie laminatu na gilotynie,okrągłe podstawy wymagałby więcej zabawy jednak widze,że kiepsko by wyglądały a chwile na szlifierce laminat można porzeźbić
Załączniki
podstawki.jpg
rys.2.jpg
rys.3.jpg
rys.4.jpg
Alek

Post autor: Alek »

Zrobiłem już pewne rozeznanie odnośnie laminatu. Jest nawet ktoś, kto wytłoczyłby okrągłe płytki z niego. Największym jednak problemem będzie wykonanie stosownej tulejki osłonnej.
Z kitem problemu też nie ma. Ostatnio uwarzyłem pewną ilość kitu gliptalowego.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

A może zaproponowac własny cokół , który będzie pasował do tej lampy .Jest ona tak unikalna że aż prosi się o własny cokół zupełnie unikalny .
Najprościej o cokół octalowy ale czy zawsze musi byc najprościej ...
ODPOWIEDZ