Tak EBF83tszczesn pisze:Zapewne masz na myśli lampę EBF83?STUDI pisze: EBF89 - pentoda o zmiennym nachyleniu plus dwie diody detekcyjne o dużej rezystancji (detekcja AM) - tylko stopnie p.cz. AM/FM.
Lampy na niskie napięcie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Nieeee !!
No jestem pod wrazeniem ile zostało tu włozone pracy aby mi pomóc w temacie. Bardzo dziekuje!
Moze ktos z Kolegów dysponuje pełna dokumentacja odbiornika na zakres długofalowy AM najlepiej o pojedynczej przemianie. Moze tez byc link do takiej strony zagranicznej. Ważne aby była cała dokumentacja wykonawcza.
Pozdrawiam
No jestem pod wrazeniem ile zostało tu włozone pracy aby mi pomóc w temacie. Bardzo dziekuje!
Moze ktos z Kolegów dysponuje pełna dokumentacja odbiornika na zakres długofalowy AM najlepiej o pojedynczej przemianie. Moze tez byc link do takiej strony zagranicznej. Ważne aby była cała dokumentacja wykonawcza.
Pozdrawiam
- futrzaczek2
- 625...1249 postów
Witam !
1. Bodaj w EdW były rozważania na temat pracy popularnych lamp przy very niskim Ua.
2. Do czego potrzebny autorowi wątku odbiornik VLF ? Od odbiornika do nadajnika droga niedaleka, a to już mocno podejrzane...
Czyżby chciał wysyłać swoje rozkazy naszej flotylli łodzi podwodnych ?
pzdr
P.S. Był w Elektorze opis odbiornika VLF, ale przecie nie na łampach.
1. Bodaj w EdW były rozważania na temat pracy popularnych lamp przy very niskim Ua.
2. Do czego potrzebny autorowi wątku odbiornik VLF ? Od odbiornika do nadajnika droga niedaleka, a to już mocno podejrzane...
Czyżby chciał wysyłać swoje rozkazy naszej flotylli łodzi podwodnych ?
pzdr
P.S. Był w Elektorze opis odbiornika VLF, ale przecie nie na łampach.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Zapewne chodzi o TEN układ. Parę lat temu zacząlem taki składać, stoi na półce w 90% skończony i czeka aż mi się zechce go dokończyć...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- darczar
- 500...624 posty
- Kontakt:
Można i na lampach:pasio pisze:P.S. Był w Elektorze opis odbiornika VLF, ale przecie nie na łampach.
http://www.vlf.it/accardo/vlf_Tube_eng.html
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Czesc
Przy zastosowaniu lampy ECC188 lub ECC189, uzyska sie co najmniej 5 x wieksze wzmocnienie i pare razy mniejsze szumy. Sprawdzilem ECC189 (6ES8) oraz ECC86 (6GM8), bo takie mam. Wzmocnienie na nich jest 7 - 8 razy, a na ECC82 (12AU7), tylko 3 do 4. Jedna 6ES8 dala mi nawet 9 i 9.5 razy.
Pozdrowienia
Przy zastosowaniu lampy ECC188 lub ECC189, uzyska sie co najmniej 5 x wieksze wzmocnienie i pare razy mniejsze szumy. Sprawdzilem ECC189 (6ES8) oraz ECC86 (6GM8), bo takie mam. Wzmocnienie na nich jest 7 - 8 razy, a na ECC82 (12AU7), tylko 3 do 4. Jedna 6ES8 dala mi nawet 9 i 9.5 razy.
Pozdrowienia