pomiar pirometrem w lampie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
pomiar pirometrem w lampie
witam wszystkich
mam pytanie teoretyczne, nie mogę tego sprawdzić ponieważ nie posiadam pirometru. jestem ciekawy czy taki pomiar temperatury np. anody jest możliwy w lampie próżniowej, a w gazowanej?
wie ktoś może...
mam pytanie teoretyczne, nie mogę tego sprawdzić ponieważ nie posiadam pirometru. jestem ciekawy czy taki pomiar temperatury np. anody jest możliwy w lampie próżniowej, a w gazowanej?
wie ktoś może...
- Teslacoil
- 625...1249 postów
Warte spróbowania. W poniedziałek pomierzę, bo pirometr mam w pracy, a teraz się byczę na urlopie.
Pomiar wydaję się być możliwy, pirometr będzie "widzieć" promieniowanie od anody przez szkło bańki. Poza tym temperaturę szkła zmierzy się kontaktowo np.czujnikiem Pt100 płytkowym i wynik porówna ze wskazaniem pirometru. To drugie IMO winno mieć większą wartość.
Pomiar wydaję się być możliwy, pirometr będzie "widzieć" promieniowanie od anody przez szkło bańki. Poza tym temperaturę szkła zmierzy się kontaktowo np.czujnikiem Pt100 płytkowym i wynik porówna ze wskazaniem pirometru. To drugie IMO winno mieć większą wartość.
Re: pomiar pirometrem w lampie
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Jako pirometr może doskonale nadać się dowolna mała żaróweczka. Patrząc przez żaróweczkę na mierzony obekt regulujesz jej napięcie tak, by włókno zlało się z obiektem - wtedy mają praktycznie równe temperatury.Temperaturę wolframowego włókna można policzyć znając jego opór. Wbrew pozorom taka prosta metoda daje całkiem niezłe wyniki.hud pisze: mam pytanie teoretyczne, nie mogę tego sprawdzić ponieważ nie posiadam pirometru.
Pozdrawiam,
Jasiu
- Teslacoil
- 625...1249 postów
Witam.
Pirometr (przynajmniej ten mój) mierzy tylko temperaturę powierzchni szkła. Nie "widzi" więc przez szkło ani temperatury anody, ani rozżarzonej katody. Zaniża nawet wynik pomiaru temperatury szkła bańki, ale to pewnie przez niższy współczynnik emisji szkła, jak ten ustawiony na stałe w pirometrze - 0,95. Wypróbuję jeszcze kamerę termowizyjną, choć sądzę, że efekt będzie podobny.
Pirometr SKF CMSS2000
Pozdrawiam.
Pirometr (przynajmniej ten mój) mierzy tylko temperaturę powierzchni szkła. Nie "widzi" więc przez szkło ani temperatury anody, ani rozżarzonej katody. Zaniża nawet wynik pomiaru temperatury szkła bańki, ale to pewnie przez niższy współczynnik emisji szkła, jak ten ustawiony na stałe w pirometrze - 0,95. Wypróbuję jeszcze kamerę termowizyjną, choć sądzę, że efekt będzie podobny.
Pirometr SKF CMSS2000
Pozdrawiam.
Czołem.
O pirometrze było już tu:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... r&start=45
Pozdrawiam,
Jasiu
Da się, da... Tyle, że pirometr musi mieć możliwość wydzielenia tylko części widma dochodzącego promeiniowania. Pirometry optyczne będę to robiły nawet "z definicji" - zignorują podczerwień ze szkiełka a temperaturę wyznaczą tego, co świeci światłem widzialnym - czyli katody.macska pisze:Raczej nie da sie zmierzyc.
O pirometrze było już tu:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... r&start=45
Pozdrawiam,
Jasiu