pomiar pirometrem w lampie

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

hud
25...49 postów
25...49 postów

pomiar pirometrem w lampie

Post autor: hud »

witam wszystkich

mam pytanie teoretyczne, nie mogę tego sprawdzić ponieważ nie posiadam pirometru. jestem ciekawy czy taki pomiar temperatury np. anody jest możliwy w lampie próżniowej, a w gazowanej?

wie ktoś może...
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Warte spróbowania. W poniedziałek pomierzę, bo pirometr mam w pracy, a teraz się byczę na urlopie.
Pomiar wydaję się być możliwy, pirometr będzie "widzieć" promieniowanie od anody przez szkło bańki. Poza tym temperaturę szkła zmierzy się kontaktowo np.czujnikiem Pt100 płytkowym i wynik porówna ze wskazaniem pirometru. To drugie IMO winno mieć większą wartość.
Alek

Post autor: Alek »

Pirometrem z pewnością da się zmierzyć temperaturę katody. Sądzę, że temperaturę anody też dałoby się zmierzyć (jeśli tylko będzie dostatecznie gorąca).
Jasiu

Re: pomiar pirometrem w lampie

Post autor: Jasiu »

Czołem.
hud pisze: mam pytanie teoretyczne, nie mogę tego sprawdzić ponieważ nie posiadam pirometru.
Jako pirometr może doskonale nadać się dowolna mała żaróweczka. Patrząc przez żaróweczkę na mierzony obekt regulujesz jej napięcie tak, by włókno zlało się z obiektem - wtedy mają praktycznie równe temperatury.Temperaturę wolframowego włókna można policzyć znając jego opór. Wbrew pozorom taka prosta metoda daje całkiem niezłe wyniki.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Witam.
Pirometr (przynajmniej ten mój) mierzy tylko temperaturę powierzchni szkła. Nie "widzi" więc przez szkło ani temperatury anody, ani rozżarzonej katody. Zaniża nawet wynik pomiaru temperatury szkła bańki, ale to pewnie przez niższy współczynnik emisji szkła, jak ten ustawiony na stałe w pirometrze - 0,95. Wypróbuję jeszcze kamerę termowizyjną, choć sądzę, że efekt będzie podobny.
Pirometr SKF CMSS2000
Pozdrawiam.
Jasiu

Czołem.

Właśnie mi się przypomniało, że parę lat temu była dyskusja o pirometrze i chyba Alek nawet coś mierzył... Może search=pirometr?

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

Post autor: Alek »

Ostatecznie nic nie mierzyłem, ale rzeczywiście było coś o pirometrze.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Raczej nie da sie zmierzyc, probowalem ale pirometr mierzy tylko temperature szkla, tak jak o tym pisal Teslacoil.
Wybralem lampe GK-71 i oto efekt po 20 min grzania
Jasiu

Czołem.
macska pisze:Raczej nie da sie zmierzyc.
Da się, da... Tyle, że pirometr musi mieć możliwość wydzielenia tylko części widma dochodzącego promeiniowania. Pirometry optyczne będę to robiły nawet "z definicji" - zignorują podczerwień ze szkiełka a temperaturę wyznaczą tego, co świeci światłem widzialnym - czyli katody.

O pirometrze było już tu:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... r&start=45

Pozdrawiam,
Jasiu
ODPOWIEDZ