TRX lampowy SSB NATAN.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
TRX lampowy SSB NATAN.
Cześć !
Przeszukalem duzo stron i do dzis dnia nie znalazlem schematu modulatora DSB lampowego stosowanego w nadajnikach SSB.
Moze ktos z was ma to w jakiejś książce
Powinno być w :Nadajniki amatorskie KF i UKF ale nie ma nigdzie tej ksiazki w moim zasiegu..
Przeszukalem duzo stron i do dzis dnia nie znalazlem schematu modulatora DSB lampowego stosowanego w nadajnikach SSB.
Moze ktos z was ma to w jakiejś książce
Powinno być w :Nadajniki amatorskie KF i UKF ale nie ma nigdzie tej ksiazki w moim zasiegu..
Ostatnio zmieniony śr, 13 stycznia 2010, 16:25 przez Kwazor, łącznie zmieniany 13 razy.
modulator zrównoważony
Dużo info na ten temat możnz znaleźć w książce "Technika jaednowstęgowa" autorstwa E.W. Pappenfus, Warren B. Bruene i E.O. Schoenike. Wydawnictwa Naukowo Techniczne Warszawa 1968.
Często stosuje się (stosowało niestety) lampę 7360 lub podobną 6AR8. Jest to pentoda z dwiema anodami oraz elektrodami sterującymi przepływ strumienia elektronów pomiedzy tymi anodami. Proszę w Googlach wpisać 7360. Tam mozna znaleźć trochę info. Konstanty SP5BLN
Często stosuje się (stosowało niestety) lampę 7360 lub podobną 6AR8. Jest to pentoda z dwiema anodami oraz elektrodami sterującymi przepływ strumienia elektronów pomiedzy tymi anodami. Proszę w Googlach wpisać 7360. Tam mozna znaleźć trochę info. Konstanty SP5BLN
-
- 375...499 postów
Modulator DSB zrobilem z ksiazki SP5QQ.
Bardzo dobrze wytlumia sygnaly BFO ( napiecie wejsciowe z BFO wynosilo 15Vpp . ) Troche za duzo ale to sa testy.
Oryginalne byl na ECC83 ja zastosowalem E88CC Tesli.

Przetestowalem wszystkie triody co mam w domu.
Rosyjskie maja taki rozrzut parametrów ze porazka ( nie mowi ze sie nie da ich zastosowac ale z 10 sztuk 2 byly znośne )
3 sztuki E88CC Tesli tylko 1 dobrze sie rownoważyla.
Tu próba przemodulowania modulatora:

Robilem testy bez wzmacniacza wejsciowego.
Pozniej dolozylem wzm. Wej m.cz na EF86 ( testuje tez EF95 )

Test modulacji ( mozna jeszcze zauwarzyc resztki fali nosnej ale to idzie nie przez modulator tylko po szkodliwych pojemnosciach)

Testy trwaja a teraz buduje filtr drabinkowy 6 kwarcowy o F cz 2,7 Khz..
Bardzo dobrze wytlumia sygnaly BFO ( napiecie wejsciowe z BFO wynosilo 15Vpp . ) Troche za duzo ale to sa testy.
Oryginalne byl na ECC83 ja zastosowalem E88CC Tesli.

Przetestowalem wszystkie triody co mam w domu.
Rosyjskie maja taki rozrzut parametrów ze porazka ( nie mowi ze sie nie da ich zastosowac ale z 10 sztuk 2 byly znośne )
3 sztuki E88CC Tesli tylko 1 dobrze sie rownoważyla.
Tu próba przemodulowania modulatora:

Robilem testy bez wzmacniacza wejsciowego.
Pozniej dolozylem wzm. Wej m.cz na EF86 ( testuje tez EF95 )

Test modulacji ( mozna jeszcze zauwarzyc resztki fali nosnej ale to idzie nie przez modulator tylko po szkodliwych pojemnosciach)

Testy trwaja a teraz buduje filtr drabinkowy 6 kwarcowy o F cz 2,7 Khz..
-
- 375...499 postów
Cześć !!!
Dostałem od człowieka Wobulator -generator POF-10 Zopana 0.01Hz do 12 Mhz.
Przetestowałem filtry fabryczne które mam w domu i moj zbudowany.
Ten 6 Kwarcowy mial tak nierówna charkterystyke ze go rozmontowalem ( 3 szpilki w duzych odstepach )
Zbudowalem inny juz 4 kwarcowy na F4.433 Mhz testowo:
Pasmo przepuszczania 1.5 Khz... R500 Ochm.

Tu dla porownania filtr fabryczny z Kenwooda TS900 3.9 Mhz :

Toyocom 9Mhz z radiostacji morskiej RR3309.

I filtr Fm-owy PP10.7 A11 omigu ( tak dla porównania )

Narazie budowanie filtrów trwa....
Dostałem od człowieka Wobulator -generator POF-10 Zopana 0.01Hz do 12 Mhz.
Przetestowałem filtry fabryczne które mam w domu i moj zbudowany.
Ten 6 Kwarcowy mial tak nierówna charkterystyke ze go rozmontowalem ( 3 szpilki w duzych odstepach )
Zbudowalem inny juz 4 kwarcowy na F4.433 Mhz testowo:
Pasmo przepuszczania 1.5 Khz... R500 Ochm.

Tu dla porownania filtr fabryczny z Kenwooda TS900 3.9 Mhz :

Toyocom 9Mhz z radiostacji morskiej RR3309.

I filtr Fm-owy PP10.7 A11 omigu ( tak dla porównania )

Narazie budowanie filtrów trwa....
-
- 375...499 postów
Zrobilem wiele filtrów od 4 do 8 kwarcowcyh ale ich charakterystyki zawsze jakies poszarpane były...
Zbudowałem testowo filtr Cohna 3 kwarcowy i super mi wyszedł tak jak oczekiwałem :

Jest to Filtr na f 8.867Mhz. Fp 2100Hz -6dB
Zaaplikowałem go do budowanego TRX-a i doskonała jakosc sygnału SSB jest. ( miałem jeszcze inne przetworniki uszne
mojej dziewczyny i okresliła sygnał odbierany : Tak jak bym radia słuchała
)
Zbudowałem testowo filtr Cohna 3 kwarcowy i super mi wyszedł tak jak oczekiwałem :

Jest to Filtr na f 8.867Mhz. Fp 2100Hz -6dB
Zaaplikowałem go do budowanego TRX-a i doskonała jakosc sygnału SSB jest. ( miałem jeszcze inne przetworniki uszne

-
- 375...499 postów
Dorobiłem wzmacniacz p.cz
Testowałem rozne lampy ( 6Ż1P-E EF80 EF85 EF89 E180F EF800 i EF183)
Hitem okazała sie EF 183 ma bardzo duze wzmocnienie i brak skłonnosci do wzbudzenia sie co w przypadku E180F było trudne do usuniecia,
Zreszta nic dziwnego bo EF183 ma nachylenie na pozionie 12.5 mA/V a E180F 16.5mA/V i brak ekranu w srodku balonu.

Konstrukcje "głownego toru" uważam za prawie skonczona...
Teraz produkt detektor i wzm.mcz. pozniej Smeter na 2 lampach...
Po 3 dniach :
Zbudowałem product detektor na ECC85.
Charakteryzuje sie parametrami :
Poziomem zniekszatłcen intermodulacyjnych na poziomie -40 dB
Wzmocnienie napieciowe około 4

Chciałem zobaczyc jak zachowuje sie teraz cały układ czyli:
Sygnał z BFO podałem na Mieszacz zrównowazony i produkt-detektor.
Na wejscie mieszacza podałem sygnał audio.
Sinosuida miała dzine tendencje do niesymetrii i dolna czesc przebiegu dziwnie latała. Pomyslałem sobie pewnie gdzies mam zniekształcenia.. wyłaczyłem generator m.cz i zobaczyłem to :

Odpowiedzia okazał sie wzbudzjacy sie wzmacniacz mikrofonowy na EF86.( co nie było widoczne w sygnale w.cz ani na odbiorniku odsłuchowym)
Po odłaczeniu wzm mikr wszystko wróciło do normy.
Sygnał podany bezposrednio na wejscie mieszacza zrów. i badanie oscyloskopoem na wyjsciu detektore poakazuje piekna sinosuide.
Jutro spróbuje zrobic tranzystorowe VFO i moze odsłuchac pierwszych odbieranych sygnałow...
Testowałem rozne lampy ( 6Ż1P-E EF80 EF85 EF89 E180F EF800 i EF183)
Hitem okazała sie EF 183 ma bardzo duze wzmocnienie i brak skłonnosci do wzbudzenia sie co w przypadku E180F było trudne do usuniecia,
Zreszta nic dziwnego bo EF183 ma nachylenie na pozionie 12.5 mA/V a E180F 16.5mA/V i brak ekranu w srodku balonu.

Konstrukcje "głownego toru" uważam za prawie skonczona...
Teraz produkt detektor i wzm.mcz. pozniej Smeter na 2 lampach...
Po 3 dniach :
Zbudowałem product detektor na ECC85.
Charakteryzuje sie parametrami :
Poziomem zniekszatłcen intermodulacyjnych na poziomie -40 dB
Wzmocnienie napieciowe około 4

Chciałem zobaczyc jak zachowuje sie teraz cały układ czyli:
Sygnał z BFO podałem na Mieszacz zrównowazony i produkt-detektor.
Na wejscie mieszacza podałem sygnał audio.
Sinosuida miała dzine tendencje do niesymetrii i dolna czesc przebiegu dziwnie latała. Pomyslałem sobie pewnie gdzies mam zniekształcenia.. wyłaczyłem generator m.cz i zobaczyłem to :

Odpowiedzia okazał sie wzbudzjacy sie wzmacniacz mikrofonowy na EF86.( co nie było widoczne w sygnale w.cz ani na odbiorniku odsłuchowym)
Po odłaczeniu wzm mikr wszystko wróciło do normy.
Sygnał podany bezposrednio na wejscie mieszacza zrów. i badanie oscyloskopoem na wyjsciu detektore poakazuje piekna sinosuide.
Jutro spróbuje zrobic tranzystorowe VFO i moze odsłuchac pierwszych odbieranych sygnałow...
-
- 375...499 postów
Ok złozylem VFO na poczatek na bipolarach. Nie miałem jeszcze Hertz miary ale udało mi sie trafic na czestotliwoasc ( 5065 do 5365 Khz)
Pijac browarka z Deiwidem dokanczalismy cewke VFO i obwodu wejsciowego.
Nagle na 2 metrowej antenie(w domu) odebralem silne sygnały RTTY z pasma 80 metrów. TO były pierwsze sygnały odebrane... swietne przezycie polecam kazdemu... ( jako produkt detektor robił odbiornik komunikacyjny EKV 02)
Czułosc jeszcze nie skonczonego odbiornika okazała sie bardzo duza jak na układ 2 lampowy (e88cc jako mieszacz zrownowazony EF183 jako P.cz )
Pozniej wyszła niedoskonała stabilnosc czestotliwosci generatora wiec zbudowalem nastepny na mos-fecie a separator na BFP520.
Nie wiem gdzie był bład ale szum oscylatora był tak duzy ze nie mozna bylo poprawnie zrozumiec odebranych sygnalow....
A generator pływal jak wsciekły choc był ekranowany......
Puscilem posta na elektrodzie ze szukam stabilnego generatora i mało szumnego..
Dostalem odpowiedz ze generator Vackara spełnia te założenia.
Zbudowalem go dokładajac separator na BP520 pracujacy w klasie A.
Stabilnosc krótkoterminowa generatora jest rzędu 7-10Hz...
Długo terminowa ( 7 godzin ) to 300Hz..
Generator nie wprowadza szumu do ukladu.
Jest zaekranowany i umieszczony w tymczasowym zimnym termostacie.

Pijac browarka z Deiwidem dokanczalismy cewke VFO i obwodu wejsciowego.
Nagle na 2 metrowej antenie(w domu) odebralem silne sygnały RTTY z pasma 80 metrów. TO były pierwsze sygnały odebrane... swietne przezycie polecam kazdemu... ( jako produkt detektor robił odbiornik komunikacyjny EKV 02)
Czułosc jeszcze nie skonczonego odbiornika okazała sie bardzo duza jak na układ 2 lampowy (e88cc jako mieszacz zrownowazony EF183 jako P.cz )
Pozniej wyszła niedoskonała stabilnosc czestotliwosci generatora wiec zbudowalem nastepny na mos-fecie a separator na BFP520.
Nie wiem gdzie był bład ale szum oscylatora był tak duzy ze nie mozna bylo poprawnie zrozumiec odebranych sygnalow....
A generator pływal jak wsciekły choc był ekranowany......
Puscilem posta na elektrodzie ze szukam stabilnego generatora i mało szumnego..
Dostalem odpowiedz ze generator Vackara spełnia te założenia.
Zbudowalem go dokładajac separator na BP520 pracujacy w klasie A.
Stabilnosc krótkoterminowa generatora jest rzędu 7-10Hz...
Długo terminowa ( 7 godzin ) to 300Hz..
Generator nie wprowadza szumu do ukladu.
Jest zaekranowany i umieszczony w tymczasowym zimnym termostacie.

-
- 375...499 postów
No to nastepny "moduł" dorobiony czyli ARW.
Składa sie z EC92(wzm m.cz ) EAA91(duodioda prostownicza) i 6N1P jako wzmacniacz roznicowy dla miernika wychyłowego.
Układ narazie daje napiecie ujemne na poziomie do -10V przy silnym sygnale. Sa 2 potencjometry do regulacji czułosci Toru detektora oraz miernika sygnału.

Jeszcze musze teraz posiedziec nad stała czasowa ARW oraz podłaczeniem go do lampy p.cz ( poznij dołacze do wzm .wejsciowego jak go zbuduje )
Składa sie z EC92(wzm m.cz ) EAA91(duodioda prostownicza) i 6N1P jako wzmacniacz roznicowy dla miernika wychyłowego.
Układ narazie daje napiecie ujemne na poziomie do -10V przy silnym sygnale. Sa 2 potencjometry do regulacji czułosci Toru detektora oraz miernika sygnału.

Jeszcze musze teraz posiedziec nad stała czasowa ARW oraz podłaczeniem go do lampy p.cz ( poznij dołacze do wzm .wejsciowego jak go zbuduje )
-
- 375...499 postów
Re: TRX lampowy w budowie. Produkt detektor i S-meter...
Dorwałem w koncu aparat i moge wam pokazac film z działania tego odbiornika :
http://pl.youtube.com/watch?v=4T00pcR_0xs
http://pl.youtube.com/watch?v=4T00pcR_0xs