Co ma być na stanowisku montażowym????
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
Co ma być na stanowisku montażowym????
Witam triodowiczów!!
Jestem nowym użytkowinikiem forum trioda ale możę niektórzy znają mnie z forum ep. Jestem w trakcie organizowania stanowiska montażowego i mam w związku z tym pytanie: Co tam powinno się znajdować?? Wiem że podstawą jest oscyloskop i multimetr ale co jeszcze?? Zazwyczaj przeglądając strony "budowniczych" urządzeń lampowych jest pełno różnego rodzaju urządzeń.
Bylbym zapomniał: w jakim języku programuje sie na atari 1040stfm??
pozdrawiam entuzjastów lamp
dsrecordss
Jestem nowym użytkowinikiem forum trioda ale możę niektórzy znają mnie z forum ep. Jestem w trakcie organizowania stanowiska montażowego i mam w związku z tym pytanie: Co tam powinno się znajdować?? Wiem że podstawą jest oscyloskop i multimetr ale co jeszcze?? Zazwyczaj przeglądając strony "budowniczych" urządzeń lampowych jest pełno różnego rodzaju urządzeń.
Bylbym zapomniał: w jakim języku programuje sie na atari 1040stfm??
pozdrawiam entuzjastów lamp
dsrecordss
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
U mnie jest biurko, w szufladzie mam narzędzia jak wkrętaki, szczypce itp., lutownica i multimetr analogowy prod. ZSRR oczywiście
, na szafie parę metrów dalej oscyloskop, a elementy jak lampy itp. to mam w pudełkach obok kanapy.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
Witam.
Wyposażenie warsztatu elektronika (niezbędne minimum) :
-multimetr
-oscyloskop
-generator przebiegów funkcyjnych
-lutownica
-narzędzia podręczne (wkrętaczki, obcinaczki etc. etc. etc.)
-topnik
-kalafonia obowiązkowo
-jakaś miniwiertareczka typu dremel, do ewentualnej korekty płytek, otworów...
Wyposażenie warsztatu elektronika (niezbędne minimum) :
-multimetr
-oscyloskop
-generator przebiegów funkcyjnych
-lutownica
-narzędzia podręczne (wkrętaczki, obcinaczki etc. etc. etc.)
-topnik

-kalafonia obowiązkowo
-jakaś miniwiertareczka typu dremel, do ewentualnej korekty płytek, otworów...
- dsrecordss
- 375...499 postów
- Kontakt:
Czołem.
Do tego na "stanowisku roboczym" potrzebne jest piwo albo kawa. Są dwa rodzaje elektroników: jedni pracują na kawie, a drudzy na piwie. Ci pierwsi są wydajniejsi, za to drugi rodzaj tworzy ciekawsze układy
Pozdrawiam,
Jasiu
Na początek zamiast generatora i oscyloskopu wystarczy komputr z kartą dźwiękową i odpowiednie oprogramowanie.dsrecordss pisze:ale cos bardziej z urządzeń(np. generatory lub coś tam)
Do tego na "stanowisku roboczym" potrzebne jest piwo albo kawa. Są dwa rodzaje elektroników: jedni pracują na kawie, a drudzy na piwie. Ci pierwsi są wydajniejsi, za to drugi rodzaj tworzy ciekawsze układy

Pozdrawiam,
Jasiu
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
A ja pracuję przy wodzie mineralnej i czasem miewam przestoje w pracy 
Na początek oscyloskop nie musi być jakiś bardzo wyrafinowany. Ja tam mam Mini-4 i bardzo się przydaje np. do sprawdzenia czy przebieg nie jest obcięty, czy na szynie zasilania nie ma brumu itp. Niestety napięć ani częstosliwości (no pomijając stosowanie generatora z wykorzystanim figur Lissajous) się tym nie pomierzy...

Na początek oscyloskop nie musi być jakiś bardzo wyrafinowany. Ja tam mam Mini-4 i bardzo się przydaje np. do sprawdzenia czy przebieg nie jest obcięty, czy na szynie zasilania nie ma brumu itp. Niestety napięć ani częstosliwości (no pomijając stosowanie generatora z wykorzystanim figur Lissajous) się tym nie pomierzy...
Witam.
nie wiecej - maleje percepcja i człowiekowi sie wydaje że nic mu nie grozi ze strony wysokich napięć, słowem łatwo o "porażające przeżycia"
. Jak piwo, to automatycznie jakaś przekąska
.Ale ale....zapomnieliście o jednym - wygodne siedzisko
(fotel itp. itd.) . Wiec chyba mamy juz opisane WZOROWE stanowisko pracy elektronika - domownika
.
Jasiu masz racje, zapomniałem o trunku. Ale jak człowiek wpadnie w rytm pracy to zapomina o bożym świecie, zacznie w południe, nim sie obejrzy jest północ. Kawa to sie zgodze, piwo też, ale w dawce 1 piwo / 1.5hJasiu pisze:Czołem.
Na początek zamiast generatora i oscyloskopu wystarczy komputr z kartą dźwiękową i odpowiednie oprogramowanie.dsrecordss pisze:ale cos bardziej z urządzeń(np. generatory lub coś tam)
Pozdrawiam,
Jasiu

Ale najważniejszy z tych wszystkich rzeczy to jest chyba duży pokój. Nie wyobrażałbym sobie pracy w jakiejś małej klitce. Przecież trzeba mieć miejsce na ten cały bałągan
. A już najlepiej jeżeli jest to pokój specjalnie do tego dedykowany - wtedy to ma się gdzie pomieścić te wszystkie radia, wzmacniacze itp.

Pozdrawiam
Adam
Adam
Ale najważniejszy z tych wszystkich rzeczy to jest chyba duży pokój. Nie wyobrażałbym sobie pracy w jakiejś małej klitce. Przecież trzeba mieć miejsce na ten cały bałągan
. A już najlepiej jeżeli jest to pokój specjalnie do tego dedykowany - wtedy to ma się gdzie pomieścić te wszystkie radia, wzmacniacze itp.
I jeszcze jedno - w dużym pokoju - duuuży stół
.

I jeszcze jedno - w dużym pokoju - duuuży stół

Pozdrawiam
Adam
Adam
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Szczęściarz, że ma tyle placu na warsztat... Ja muszę ściskać się na biurku około 60x130cm gdzie jest jeszcze monitor a pod nim Radmor 5102