Wysokość podstawki oktal

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Wysokość podstawki oktal

Post autor: elektro-nowy »

Chciałbym zamocować podstawkę pod lampę oktal na tulejkach dystansowych, tak żeby lampa z podstawką była zawieszona na pewnej wysokości nad podstawą (patrz rysunek). Niestety to jest mój pierwszy raz z lampami oktalowymi i podstawek żadnych jeszcze w domu nie mam ale zanim je nabędę już teraz muszę zadecydować o wysokości potrzebnych tulejek! :?
Apeluję zwłaszcza do osób posiadających przeróżne typy podstawek oktal mocowanych na dwie śrubki do chassis (takie kupię) - ile może wynosić maksymalnie wymiar uwidoczniony na rysunku? Nie jestem tylko pewien co jest dłuższe w podstawce - końcówki lutownicze czy trzpień lampy?
Załączniki
wymiary.png
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Pomierzyłem dwie podstawki:
1. Najbardziej wystającym "w dół" punktem podstawki są końcówki lutownicze.
2. Wymiar narysowany przez Ciebie wynosi od 19 do 22 mm (ta druga wartość dotyczy popularnej okrągłej podstawki, stosowanej w telewizorach)
Pozdrawiam
elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

A ta "popularna okrągła podstawka, stosowana w telewizorach" to nie przypadkiem mocowana na taką drucianą obejmę? Ja zastosuję takie z "uchami" na dwie śrubki czy nity, w zależności od metody mocowania moga pewnie być jakieś kilkumilimetrowe różnice...
Na razie wychodzi na to że potrzebuję tulejek o długości 25 mm.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

A ta "popularna okrągła podstawka, stosowana w telewizorach" to nie przypadkiem mocowana na taką drucianą obejmę?
Tak, właśnie taka.
Ja zastosuję takie z "uchami" na dwie śrubki czy nity, w zależności od metody mocowania moga pewnie być jakieś kilkumilimetrowe różnice...
Taką też zmierzyłem i wyszło właśnie 19mm.
elektro-nowy
100...124 posty
100...124 posty

Dzięki, gachu! :)

Jeśli ktoś znajdzie jakąś wyższą podstawkę oktal to proszę dać znać. Nie wiem jeszcze jakie ja dostanę... Z jednej strony nie chcę żeby tulejki okazały się zbyt krótkie a z drugiej nie założę zbyt dużego zapasu bo mi wyjdzie Wieża Babel. :lol:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Podstawki z obejmą nie da się zamontować w taki sposób jak na rysunku. Obejma jest przeznaczona do dociskania podstawki do otworu w chassis. Jedynie pełne podstawki kompozytowe by się nadawały. Ich wysokość to 18+4mm.

Uważam jednak, że mocowanie podstawek w ten sposób jest bardzo niewygodne (montaż, serwis), a do tego niezbyt estetyczne. Czy nie lepiej zrobić otwory jak Bóg przykazał?
ODPOWIEDZ