Space 86
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Space 86
Witam serdecznie!
Stałem się posiadaczem kolumn takich jak w temacie. Są po wymianie membram i resorów (oryginalne komponenty tonsila) i posiadają fabryczne zwrotnice. Jakie są wasze opinie na ich temat. Nadają się na początek, czy lepiej dać sobie spokój?
Pozdrawiam!
Maciek.
Stałem się posiadaczem kolumn takich jak w temacie. Są po wymianie membram i resorów (oryginalne komponenty tonsila) i posiadają fabryczne zwrotnice. Jakie są wasze opinie na ich temat. Nadają się na początek, czy lepiej dać sobie spokój?
Pozdrawiam!
Maciek.
Witam,
jestem użytkownikiem takich kolumn ponad 20 lat (słowo"użytkownik" to lekka przesada - po prostu posiadam takie). Nic gorszego niż ten sprzęt nie słuchałem. Najlepsze było jak po kupnie okazało się, że zwrotnica jest fabrycznie źle połączona
. Po prawidłowym połączeniu dźwięk był o niebo lepszy. Co ciekawe, sprzęt ten dość dobrze działa zasilany wzmacniaczem lampowym.
jestem użytkownikiem takich kolumn ponad 20 lat (słowo"użytkownik" to lekka przesada - po prostu posiadam takie). Nic gorszego niż ten sprzęt nie słuchałem. Najlepsze było jak po kupnie okazało się, że zwrotnica jest fabrycznie źle połączona

-
- 625...1249 postów
Nie są opisane, w moich odwrotnie dołączono głośnik średniotonowy - powinien być w przeciwnej fazie w stosunku do dwóch pozostałych (zwrotnica głośnika średniotonowego odwraca fazę o 180 stopni). Wystarczy sprawdzić czy zacisk "+" dołączony jest do zacisków "-" głośnika niskotonowego i wysokotonowego.
W latach 80-tych, w kilku takich kolumnach napotkałem nieprawidłowe ppolączenia.
W latach 80-tych, w kilku takich kolumnach napotkałem nieprawidłowe ppolączenia.
-
- 625...1249 postów
Witam!
Rozkręciłem te kolumny i okazało się, że są błędy w montażu zwrotnic. Rozrysowałem na przykładzie jednej z kolumn jak wygląda zwrotnica i jak była podłączona. Proszę o analizę tego układu i podpowiedź jak to wszystko prawidłowo połączyć. Nie znam się na zwrotnicach. Na rysunku opisałem kolory kabli i numery pinów na płytce zwrotnicy, do których są one dolutowane.
Pozdrawiam!
Maciek.
Rozkręciłem te kolumny i okazało się, że są błędy w montażu zwrotnic. Rozrysowałem na przykładzie jednej z kolumn jak wygląda zwrotnica i jak była podłączona. Proszę o analizę tego układu i podpowiedź jak to wszystko prawidłowo połączyć. Nie znam się na zwrotnicach. Na rysunku opisałem kolory kabli i numery pinów na płytce zwrotnicy, do których są one dolutowane.
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Tak jak jest napisane, nie rozumiem problemu. Połączenia wyglądają sensownie, i poza (IMO) odwróconym głosnikiem średniotonowym wszystko jest poprawnie.Maciej Szczodrowski pisze:Wygląda na to, że dzisiaj nie wychodzi mi precyzyjne wysławianie się. Proszę o podpowiedź jak podłączyć głośniki do zwrotnicy w kolumnach Space 86, bo mam wątpliwości co do poprawności połączeń wewnątrz kolumn.
-
- 625...1249 postów
Średniotonowy powinien być w przeciwfazie. Najlepiej jednak podłączenie dobrać podczas odsłuchu z niewielkiej odległości od kolumny. Przy prawidłowo sfazowanych głośnikach dźwięk powinien być odbierany jako dobiegający spomiędzy głośników. Dla ułatwienia można odłączyć np. niskotonowy podczas sprawdzania zgodności faz między gałęzią średniotonową a wysokotonową. Dobrze dobrane fazy sprawią, że kolumna będzie stanowić mniej więcej punktowe źródło dźwięku. W przeciwnym przypadku wystąpi podobny efekt jak przy zamianie faz między kolumnami.
785mm
Moja propozycja jest taka.Maciej Szczodrowski pisze:Proszę o podpowiedź jak podłączyć głośniki do zwrotnicy w kolumnach Space 86, bo mam wątpliwości co do poprawności połączeń wewnątrz kolumn.
Przygotuj sobie przełącznik dwuobwodowy.Głośnik, średniotonowy podłącz przez ten przełącznik, mogą być kabelki takie, abyś siedział w pewnej odległości od pudła. Podłączysz tak, jak Tobie najbardziej pasuje.