Space 86

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Space 86

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Witam serdecznie!
Stałem się posiadaczem kolumn takich jak w temacie. Są po wymianie membram i resorów (oryginalne komponenty tonsila) i posiadają fabryczne zwrotnice. Jakie są wasze opinie na ich temat. Nadają się na początek, czy lepiej dać sobie spokój?

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Miałem je dość długo. Nic nadzwyczajnego, ale można posłuchać... choć pewnie bez kręcenia regulacją barwy się nie obędzie... podobno obudowa jest za mała dla zastosowanego głośnika.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Gratuluję kolumn, wiele razy słyszałem, że to sprzęt 'kultowy'.
Sam na nie polowałem, ale niedługo wejdę w posiadanie Altusów 110.
To była moja opinia, życzę miłego słuchania :) .
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Witam,
jestem użytkownikiem takich kolumn ponad 20 lat (słowo"użytkownik" to lekka przesada - po prostu posiadam takie). Nic gorszego niż ten sprzęt nie słuchałem. Najlepsze było jak po kupnie okazało się, że zwrotnica jest fabrycznie źle połączona :cry: . Po prawidłowym połączeniu dźwięk był o niebo lepszy. Co ciekawe, sprzęt ten dość dobrze działa zasilany wzmacniaczem lampowym.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

A jak sprawdzić zwrotnice w tych kolumnach? Są jakoś opisane? Może mam też poprzestawione.

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Nie są opisane, w moich odwrotnie dołączono głośnik średniotonowy - powinien być w przeciwnej fazie w stosunku do dwóch pozostałych (zwrotnica głośnika średniotonowego odwraca fazę o 180 stopni). Wystarczy sprawdzić czy zacisk "+" dołączony jest do zacisków "-" głośnika niskotonowego i wysokotonowego.
W latach 80-tych, w kilku takich kolumnach napotkałem nieprawidłowe ppolączenia.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam!

Rozkręciłem te kolumny i okazało się, że są błędy w montażu zwrotnic. Rozrysowałem na przykładzie jednej z kolumn jak wygląda zwrotnica i jak była podłączona. Proszę o analizę tego układu i podpowiedź jak to wszystko prawidłowo połączyć. Nie znam się na zwrotnicach. Na rysunku opisałem kolory kabli i numery pinów na płytce zwrotnicy, do których są one dolutowane.

Pozdrawiam!
Maciek.
Załączniki
100_0182.jpg
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Maciej Szczodrowski pisze: Na rysunku opisałem kolory kabli i numery pinów na płytce zwrotnicy, do których są one dolutowane.
Jesteś pewien, że dobrze narysowałes układ? Te dwa kondensatory po środku nie powinny być podłączone do drugiego gniazda wejściowego (14)?
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Przepraszam, mój błąd. Oczywiście, że kondensatory są podpięte pod nóżkę nr 14. Już poprawiłem. A co z wyjściami?

Pozdrawiam!
Maciek.
Załączniki
space86.JPG
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Maciej Szczodrowski pisze:Przepraszam, mój błąd. Oczywiście, że kondensatory są podpięte pod nóżkę nr 14. Już poprawiłem. A co z wyjściami?
Z wyjsciami czego? Kolumna ma tylko wejście :)

Wygląda sensowni, poza tym, że IMO głosnik środkowotonowy ma odwróconą polaryzację.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Wygląda na to, że dzisiaj nie wychodzi mi precyzyjne wysławianie się. Proszę o podpowiedź jak podłączyć głośniki do zwrotnicy w kolumnach Space 86, bo mam wątpliwości co do poprawności połączeń wewnątrz kolumn.

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Maciej Szczodrowski pisze:Wygląda na to, że dzisiaj nie wychodzi mi precyzyjne wysławianie się. Proszę o podpowiedź jak podłączyć głośniki do zwrotnicy w kolumnach Space 86, bo mam wątpliwości co do poprawności połączeń wewnątrz kolumn.
Tak jak jest napisane, nie rozumiem problemu. Połączenia wyglądają sensownie, i poza (IMO) odwróconym głosnikiem średniotonowym wszystko jest poprawnie.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Niby OK, tylko że kolega marekb pisał, że głośnik średniotonowy powinien być podpięty w przeciwfazie. W jednej kolumnie jest właśnie tak, a w drugiej odwrotnie (czyli plus do plusa, a minus do minusa).
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Średniotonowy powinien być w przeciwfazie. Najlepiej jednak podłączenie dobrać podczas odsłuchu z niewielkiej odległości od kolumny. Przy prawidłowo sfazowanych głośnikach dźwięk powinien być odbierany jako dobiegający spomiędzy głośników. Dla ułatwienia można odłączyć np. niskotonowy podczas sprawdzania zgodności faz między gałęzią średniotonową a wysokotonową. Dobrze dobrane fazy sprawią, że kolumna będzie stanowić mniej więcej punktowe źródło dźwięku. W przeciwnym przypadku wystąpi podobny efekt jak przy zamianie faz między kolumnami.
785mm
geguś

Post autor: geguś »

Maciej Szczodrowski pisze:Proszę o podpowiedź jak podłączyć głośniki do zwrotnicy w kolumnach Space 86, bo mam wątpliwości co do poprawności połączeń wewnątrz kolumn.
Moja propozycja jest taka.
Przygotuj sobie przełącznik dwuobwodowy.Głośnik, średniotonowy podłącz przez ten przełącznik, mogą być kabelki takie, abyś siedział w pewnej odległości od pudła. Podłączysz tak, jak Tobie najbardziej pasuje.
Załączniki
głośnik.JPG
ODPOWIEDZ