Znaczy audiofil , nawet forum tego pana jest określone jako dla audiofili. Jeszcze nie spotkałem się z tym, żeby lampa albo coś w lampie wibrowało (ale to nie znaczy, że zaprzeczam temu, co jest w pierwszym poście opisane). Jaką te pierścienie mają zasadę działania?
miki pisze:
Jeszcze nie spotkałem się z tym, żeby lampa albo coś w lampie wibrowało
Oj wibruje, wibruje - w układach o dużym wzmocnieniu, a nawet w zwykłych wzmacniaczach akustycznych zabudowanych razem z dużymi głośnikami może to być poważny problem. Zresztą stuknij śrubokrętem w lampę stopnia wejściowego jakiegoś wzmacniacza m.cz. (nie za mocno ) i usłyszysz to w głośniku.
Natomiast to co wypisano w tych ogłoszeniach to oczywisty bzdet mający za zadanie złapać jak najwięcej naiwnych i wcisnąć im to g... Szukasz zasady działania? Nie żartuj...
Jasiu
uważasz że to g...
ale czy kiedykolwiek miałeś do czynienia z takimi pierscieniami ?
na rynku jest ich dośc dużo i z róznych pochodnych sylikonu i metalowe .
jakoś w moim systemie się sprawdziły i uważam że warto je zastosowac
Co to wytłumaczenia ich działania pewno na ten temat można by duzo pisać, podobne dyskusje od dawna sa toczone na temat kabli i ich wpływu na dźwięk
taipan3 pisze:
Co to wytłumaczenia ich działania pewno na ten temat można by duzo pisać, podobne dyskusje od dawna sa toczone na temat kabli i ich wpływu na dźwięk
Troll, jak Bóg na niebie, prawdziwy troll :)
Zajrzyj z łaski swojej do archiwum, zwłaszcza w kąciku audiofilskim i przekonaj się, że źle trafiłeś.
Pokaż zdjęcia tego, może zmienię zdanie o tym. Jak na razie, moje wszystkie lampy pięknie pracują. Jak zaczną mi wibrować, to pomyślę o pierścieniach . Czy ten Viton ma jakieś właściwości elektryczne lub magnetyczne?
Viton to po prostu fluorowany sylikon wytrzymuje znacznie wieksze temepratury, ma tylko właściwości spręzyste
A skoro na tym forum jest tyle mądrali to może by sie ktoś pokusił ocenić charakterystyke lampy przed i po założeniu pierścieni.
taipan3 pisze:Jasiu
uważasz że to g...
Uwielbiam jak ktoś w taki sposób się tłumaczy i chce przebić się ze swoimi racjami między osobami, które są temu przeciwne / uważają inaczej itepe
A ja tu z całkiem powaznym pytaniem , chodzi mi o test zarówno odsłuchowy jak i poprzedzony pomiarami .
Nie jest to efekt zwiekszenia masy lampy jak ktoś tu wczesniej napisał
Ja wysłuchuję róznice w dźwieku , ciekwy jestem czy jesteście w stanie to pomierzyć .
Mniej mnie w tej chwili interesuje czy poprawa jest na lepsze ale czy ten pierścień działa w sposób który mozna zmierzyć
taipan3
W przypadku wzmacniaczy przeznaczonych do współpracy z odtwarzaczami CD, problem mikrofonowania lamp praktycznie nie występuje. Być może ma on większe znaczenie w bardziej czułych wzmacniaczach gitarowych, mikrofonowych, lub przedwzmacniaczach korekcyjnych RIAA. Jednak jakoś do tej pory nie spotkałem tych pierścieni w żadnym produkowanym przez poważne firmy lampowym sprzęcie estradowym. Czyżby nie słyszeli o istnieniu tych pierścieni?
Zjawisko mikrofonowania lamp jest dokładnie opisane i całkowicie mierzalne, wiec nie ma najmniejszego problemu z przebadaniem wpływu pierścieni na rzeczywiste parametry lampy. Dysponujesz może jakimiś wynikami takich pomiarów?
Nie jestem elektronikiem raczej audiofilem w szerokim tego słowa pojęciu, głownie słucham muzyki sprawa sprżetu mnie mniej interesuje
Spotkałem przynajmniej kilkanascie wzmacniaczy gdzie te pierscienie były fabrycznie montowane . http://www.unisonresearch.com/valve/pro ... spx?idp=19
to dla przykładu
nie mam żadnych możliwości takiego pomiaru
Ale bardzo ciekawi mnie ta wojna audiofili powiedzmy że z elektronikami
jestem w końcu z przeciwnego temu forum obozowi
I jestem ciekawy czy ktoś chciałby taki pomiar zrobić