oktal/loktal
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
oktal/loktal
Szanowni koledzy ,jaka jest różnica pomiędzy podstawką oktal a loktal?Można poprosić o rysunek??Pozdrawiam.
- Matizz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
loctal ma wyptowadzony dodatkowo jeden pin na środku tak jak w lampach EBL21 UBL21 EF21 2P29L EF22 UY21 EF50 itd.
a octal tego wyprowadzenia nie ma tak jak w lampach 6L6 EL34 EL36 KT66 KT88 GZ34
loctal ma dodatkowo cieńsze piny niż octal.
tu masz link do sklepu i możesz sobie porównać zdjęcia
http://members.lycos.co.uk/lampyelektro ... r=2&dzial=
a tu masz numerowanie pinów
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... iernik.htm
pozdrawiam
Matizz
a octal tego wyprowadzenia nie ma tak jak w lampach 6L6 EL34 EL36 KT66 KT88 GZ34
loctal ma dodatkowo cieńsze piny niż octal.
tu masz link do sklepu i możesz sobie porównać zdjęcia
http://members.lycos.co.uk/lampyelektro ... r=2&dzial=
a tu masz numerowanie pinów
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... iernik.htm
pozdrawiam
Matizz
-
- 125...249 postów
Witam!
Koledzy,czy to ja odliczam niewlasciwie piny(co nie jest wykluczone),czy jest blad w artykule o mierniku lamp?Wydawalo mi sie,piny odlicza sie poczynajac od wypustu(np.w oktalu,czy w loctalu) czyli za wypustem idac w lewo 1,2,3 itd.W w/w artykule jest liczone przed wypustem. Jak to wlasciwie jest?
Uklony.
Koledzy,czy to ja odliczam niewlasciwie piny(co nie jest wykluczone),czy jest blad w artykule o mierniku lamp?Wydawalo mi sie,piny odlicza sie poczynajac od wypustu(np.w oktalu,czy w loctalu) czyli za wypustem idac w lewo 1,2,3 itd.W w/w artykule jest liczone przed wypustem. Jak to wlasciwie jest?
Uklony.
Po pierwsze-nie nudzic sie......
oktal/loktal
Wielkie dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam.A odnośnie pinów - lampę trzymamy pinami do góry i liczymy w lewo/zgodnie ze wskazówkami zegara/.Pierwszy pin jest zaraz za wypustem/kluczem/.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: oktal/loktal
U mnie to niemożliwe - żadna z moich lamp nie ma pinówwieg pisze:A odnośnie pinów - lampę trzymamy pinami do góry i liczymy w lewo/zgodnie ze wskazówkami zegara/.Pierwszy pin jest zaraz za wypustem/kluczem/.

- Hennos
- 100...124 posty
- Kontakt:
Nie chcę się czepiać, ale moim zdaniem wskazówki zegara poruszają się w prawo. Są wprawdzie zegary dla leworęcznych "chodzące" w lewo, ale to tylko wyjątek potwierdzający regułęwieg pisze: i liczymy w lewo/zgodnie ze wskazówkami zegara/.

Pzdr, Hennos
w sumie to moje lampy mają nóżki a nie piny...Piotr pisze:U mnie to niemożliwe - żadna z moich lamp nie ma pinów
Nie wprowadzaj w blad. Wyprowadzenie na kluczu jest tylko mozliwa opcja na dodatek rzadko spotykana (koszt lutowania wypowadzenia do klucza). EF22, EF21, EBL21, UBL21, 2Z27L, 12Z1L, 4P1L 2P29L itd... takiego dodatkowego wyprowadzenia nie ma. Z popularnych w Polsce lamp ma takie wyprowadzeni ECH21 i UCH21.Matizz pisze:loctal ma wyptowadzony dodatkowo jeden pin na środku tak jak w lampach EBL21 UBL21 EF21 2P29L EF22 UY21 EF50 itd.
P drugie cokol local to nid tylko 8 wyprowadzen, maja rowniez wiecej nozek, np. EF50 ma nozek 9!!!!. Loctal to metalowy cokol z kluczem przystosowanym do zatrzasniecia lampy w sprezynowym zamku w podstawce. Lampa jest caloszklana i za wyjatkiem drutu wyprowadzonego od klucza nie ma laczenie wyprowadzen elektrowy z nozkami w cokole.
ECH21, UCH21 jest mielicznym wyjatkiem. Zamiast dodac jeden pin zastosowano rozwiazanie wykorzystaniem metalowego klucza. Tylko ze wzlgedu na zmiejsznei asortymentu podstawek produkowanych ro odbiornikow - a to obniza koszty.
Nazwa wywodzie sie od ryglowania lampy w cokole (lock) i nie ma nic wspolnego z liczba nozek.
Lampom lotcal jest blisko do lamp noval, rimlock, heptal, zoledziowych czy subminiaturowych. Zdecydowanie daleko do starsych konstrukcji jak octal..
Cokol octal - podobnie jak wszystkie starsze konstrukcje (nozkowe, bocznostykowe, stalowe itd....) ma oddzilena od nozek banke lampy i wymaga laczenia wyprowadzen do nozek.