Jak czyścić wewnątrz stare telewizory z nagromadzonego brudu

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Jak czyścić wewnątrz stare telewizory z nagromadzonego brudu

Post autor: MKramer »

Wpadł mi ręce stary polski telewizor. W środku wygląda na kompletny, ale wszystko wewnątrz jest oblepione czarnym brudem. Jak to czyścić? Jak wyczyścić przestrzenie pomiędzy elementami? Jest na to jakaś chemia, czy może "babcine" sposoby?
Proszę o poradę!
Pozdrawiam
Mariusz Kram
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Te babcine sposoby są najlepsze. Kurz najlepiej wykurzyć :)sprężonym powietrzem, w warunkach domowych najlepiej sprawdzają się odkurzacze starszych typów. Następnie zwilżony wodą gałganek, pędzelek ze sztywnym włosiem, a w miejscach gdzie to nie działa pozostaje Nitro lub benzyna.
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

problem w tym, że TV stał w garażu, gdzie naprawiano auta. Tak więc z brudu, kurzu, oparów olejowych i innych świństw zrobiła się twarda skorupa. Jak ją ruszyć?
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

http://www.chemsearch.com/productDetail ... &cat_desc=

Spryskać, odczekać, wydmuchać spr. powietrzem. Niezawodne dziadostwo, bywa, że w pracy czyszczę tym pracujące urządzenia.
jack50
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: jack50 »

Nitro rozpuści karkasy cewek i styrofleksy.Jak już to izoprpopanol ale ten z kolei zmywa powłokę zabezpieczającą z płytek drukowanych.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Teslacoil pisze:http://www.chemsearch.com/productDetail ... &cat_desc=

Spryskać, odczekać, wydmuchać spr. powietrzem. Niezawodne dziadostwo, bywa, że w pracy czyszczę tym pracujące urządzenia.
Poza tym dobrze czyści metalizację starych lamp, tylko trzeba uważać bo potrafi rozpuścić całą złotą/srebrną/czerwoną farbę i odsłonić napyloną warstwę miedzi. Wykorzystuję to przy cokołowaniu lamp z metalizacją, pozwala zapewnić bardzo dobry styk z drucikiem łączącym ją z odp. nóżką cokołu :)
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

A gdzie można ten preparat kupić?
Pozdrawiam
Mariusz Kram
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Ja np. swojej Algi 21 i Neptuna 311 wogóle wewntrznie nie oczyściłem. Kurz zostawiłem tak jak jest i tyle. Oczyściłem pędzlem jedynie punkty w których dokonałem napraw, pomiarów itp. Wyczyściłem też niektóre lampy i elementy bierne w celu odszukania czegoś tam ze schematu wewenątrz TV. Z zewnątrz wytarłem TV wilgotną szmatą, bo inaczej nikt by mnie z tym nie wpuścił do domu. To tyle. Samą naprawę prowadziłem podobnie jak robię z każdym innym TV, jednak jako, że odbiorniki nie pracowały co najmniej kilkanaście lat pracowałem trochę powoli i ostrożnie. Jako, że zachowanie ich było dobre, to też po oględzinach, wstawieniu brakujacych lamp, polutowaniu zerwanych przewodów itp. Podłączałem TV do sieci. Potem pomiary i dalsze remonty.
ODPOWIEDZ