Sprawdzony i pewny układ wzmacniacza SE na lampie 300B

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

Sprawdzony i pewny układ wzmacniacza SE na lampie 300B

Post autor: tubeaudio »

Witam Szanownych Forumowiczów!

Czy dysponuje ktoś z Was schematem i/lub linkami do konstrukcji wzmacniacza SE na 300B? Chodzi mi o taki schemat, którego jakości elektrycznej i akustycznej jesteście w 100% (no może 99%) pewni - najlepiej taki, który sami wykonaliście. Ja ze swojej strony przymierzam się do dwóch monobloków z jedną 300B na końcu. Przeglądając Wasze posty na forum zauważyłem pewną niechęć do konstrukcji SE i na lampach bezpośrednio żarzonych typu 300B, 2A3 (vide niektóre posty Jasia). Czy możecie podać konkretne za i przeciw? "Uparłem" się na ten układ ponieważ za marne grosze stałem się posiadaczem dwóch JJ 300B i chciałbym sprawdzić legendę tej lampki w praktyce :). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i wskazówki,

pozdrawiam

Leszek
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Dobry wybór.http://indigo.ie/~walton/300b.html.Na tej stronie znajdziesz wiele informacji o 300B.Ja miałem spory kłopot z dobrymi trafami głośnikowymi.Lampa ta nie jest łatwa w użyciu ale daje wiele satysfakcji,
ładnie wygląda i super brzmi.Może chcesz sprzedać te lampki?. :D
Załączniki
300b.jpg
300b.jpg (48.92 KiB) Przejrzano 936 razy
300b zasilacz.jpg
300b zasilacz.jpg (40.78 KiB) Przejrzano 851 razy
Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

Witam!

Dzięki za odpowiedź. Bardzo fajna stronka. Logicznie, prosto i poprawnie przedstawia założenia konstrukcyjne i montaż - podoba mi się! Wstępnie myślałem o oparciu wzm. wstępnego i drivera o jedną triodę na kanał, a mianowicie ECC99 (połówka jako wzm. wstępny i połówka jako driver). Ale 6SN7, to także miodzik :). Z resztą zawsze można przeprojektować układ...
5U4G jest fajnym, klasycznym uzupełnieniem całości.
Co do transformatorów, to niestety tutaj będzie najwięcej problemów i wydatków... :( Myślałem o Tribute, ale muszę podreperować budżet ;). Muszę do nich napisać, ile wyszłaby całość z dławikami i (być może) sieciowym, chociaż sieciówki (zakładam osobne na poszczególne Ua i Uż) zamówię w Polsce.

Co do sprzedaży ww. lampionów, to raczej na nią się nie zanosi - chyba, że wymiana na 2A3 JJ :). "Odziedziczyłem" po bracie mojego bardzo dobrego kolegi pudło skarbów (m.in KT88 JJ, wspomniane 300B, trochę elektrolitów JJ, i kilkanaście ruskich NOSów, dławików i traf). Myślę, że w momencie podjęcia decyzji o tworzeniu wzmaka, opchnę część elementów na allegro, żeby wyrobić kosztowo głównie na trafoki. Pewnie na pierwszy ogień pójdą KT88 :),

Jeśli ktoś z Was ma jakieś inne ciekawe pomysły oparte o tę lampę, proszę o informacje.

pozdrawiam

Leszek
Awatar użytkownika
Sebastian
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

A po ile te kt88 bys chcial sprzedac?
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

tubeaudio pisze:"Odziedziczyłem" po bracie mojego bardzo dobrego kolegi pudło skarbów (m.in KT88 JJ, wspomniane 300B, trochę elektrolitów JJ, i kilkanaście ruskich NOSów, dławików i traf). Myślę, że w momencie podjęcia decyzji o tworzeniu wzmaka, opchnę część elementów na allegro, żeby wyrobić kosztowo głównie na trafoki. Pewnie na pierwszy ogień pójdą KT88 :)
A tam... jak masz w tych ruskich NOSach 6N8S to jej użyj, co ci tam... BTW mogę ze cztery opylić bo mam na razie 13 sztuk, wsjo nówki.

Ty to po prostu masz szczęście :D... (ja zresztą też mam- po złotówce lampy kupować, za trzy EL34 i parę innych lamp w tym EM83 oraz trafo głośnikowe do czterech EL34 dałem 7 dych). Niezły start! Twój "dawca elementów" był audiofilem czy jak?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

Sebastian pisze:A po ile te kt88 bys chcial sprzedac?
Na razie nic nie sprzedaję, jak coś dam znać na forum, ale lampki na 100% wystawię na allegro
Awatar użytkownika
tubeaudio
50...74 posty
50...74 posty

Vault_Dweller pisze:A tam... jak masz w tych ruskich NOSach 6N8S to jej użyj, co ci tam... BTW mogę ze cztery opylić bo mam na razie 13 sztuk, wsjo nówki.
Tej lampki nie mam. Muszę jeszcze poszperać w necie, jak znajdę i dopieszczę jakiś schemat, to wtedy będę zastanawiał się jakie dokładnie lampy wstawić. Nie wykluczam 6N8S. Jeśli będzie grała tak samo jak oryginał GE, to na pewno ją zostawię - jestem przeciwnikiem "słyszenia cen" :)
Vault_Dweller pisze:Ty to po prostu masz szczęście :D... (ja zresztą też mam- po złotówce lampy kupować, za trzy EL34 i parę innych lamp w tym EM83 oraz trafo głośnikowe do czterech EL34 dałem 7 dych). Niezły start! Twój "dawca elementów" był audiofilem czy jak?
Trzeba przyznać, że trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno... Mój kolega nie ma na ten temat pojęcia, a jego brat na stałe przeniósł się do USA i zostawił po sobie "audiofilski" warsztacik, a raczej jego resztki, choć niewątpliwie fajne :). Myślę, że jakbym się trochę postarał mógłbym mieć to może i za friko :twisted: , ale nie chciałem być nie fair i poprosiłem, aby zapytał brata za ile to opchnie i suma summarum wyszło 200zł + dobry napój wyskokowy :). Myślę, że to ułamek wartości tego wszystkiego. Dziwi mnie tylko fakt, że trafa i dławiki, to w większości demontaż ze starych odbiorników radiowych, TV, itp. Też fajna sprawa, ale na tle tych NOSków i JJ prezentują sie marnie :wink:

pozdrawiam

Leszek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

wzmacniacz na 300B

Post autor: gsmok »

Witam
Zerknij również na tę stronę:
http://www.audiodesignguide.com/index.html
Jest tutaj parę układów na 300B i co ważne nie są to tylko rozważania teoretyczne ale układy zrealizowane praktycznie. Człowiek jest fanem traf firmy Lundahl.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

Post autor: Alek »

Widzę, że wątek żyje :D . Nie wiem tylko czy był niezauważony przeze mnie, czy został odzyskany przez Admina :?:

Wpisy od użytkownika Dipol w dół, jako nie wnoszące nic do dyskusji zostały usunięte.
ODPOWIEDZ