RFT
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Adam Myslinski
- 250...374 postów
RFT
Mam kilka fabrycznie nowych, ale sila rzeczy pewnie ze 20letnich lamp EL34 produkcji RFT. Bańki sa czarne, tzn. napylony metal nie jest utleniony, siedza sobie w duzym opakowaniu zbiorczym (karton z przegródkami).
Sledzac tu rozne posty widze, ze uzywane bywaja te pentody raczej produkcji Tesli, albo jeszcze inne.
Pytanie: czy DDRowskie lampy odbiegaly jakoscia od innych in plus lub in minus?
Sledzac tu rozne posty widze, ze uzywane bywaja te pentody raczej produkcji Tesli, albo jeszcze inne.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Jeżeli chodzi o RFT, to ja mam dobre zdanie o tych lampach. Nie chodzi mi tu bynajmniej o ich "brzmienie", które i tak jest jak każdej innej lampy, chodzi mi o niezawodnośc, trwałość itp.
Bez sensu by było wywalić karton NRDowskich lamp tylko dlatego, że "ktoś powiedział, że Tesla robiła lepsze"
.
Bez sensu by było wywalić karton NRDowskich lamp tylko dlatego, że "ktoś powiedział, że Tesla robiła lepsze"

Pozdrawiam
Adam
Adam
- Adam Myslinski
- 250...374 postów
RFT
Ależ nie zamierzam ich wywalac! Poleza jeszcze troche, az pojde na emeryture i bede mial wiecej czasu. Wtedy cos "ukrece" z nich może.adam.o pisze: Bez sensu by było wywalić karton NRDowskich lamp tylko dlatego, że "ktoś powiedział, że Tesla robiła lepsze" :) .
Pozdrawiam
Adam
Adam
Re: RFT
Miałem okazję porównać kilka sztuk lamp Tesli oraz RFT. Przy zbliżonych wartościach emisji, lampy RFT miały S o 25% mniejsze niż lampy Tesli. Jednak na podstawie tego nie można przecież wnioskować o wyższości jednego producenta nad drugim... Lampa lampie nierówna, być może trafiłem właśnie na słabszą produkcję RFT,lub warunki pracy lamp w układzie były różne...Adam Myslinski pisze: Pytanie: czy DDRowskie lampy odbiegaly jakoscia od innych in plus lub in minus?
Wszystko zależy od tego na jaką partię trafisz ( a nawet egzemplarz z partii ). Uważam, że budując wzmacniacz nie powinieneś kierować się renomą producenta, tylko wynikami pomiarów lampy,dokonanych w swojej pracowni...
pozdrawiam, Bogdan
- Adam Myslinski
- 250...374 postów
-
- 2500...3124 posty
Ja tez używałem owych EL 34 RFT w Bisach oraz w Telosach .Lampy te były używane we wzmacniaczach pętli indukcyjnych w przedzalni bawełny "Przyjażn" w Zawierciu.Lampy te działaja do dzis mimu znacznego upływu czasu oraz dość agresywnej eksploatacji.Były kiedyś wzm.o nazwie "Jackwel" w którym te lampy pracują od momentu powstania "Przyjażni"czyli już około 30lat!
- jdubowski
- moderator
Trwałe i nie do zajechania. RFT było też dostawcą lamp dla firm zachodnich (m. in. Telefunkena) które sprzedawały je pod własną marką.Adam Myslinski pisze:Mam kilka fabrycznie nowych, ale sila rzeczy pewnie ze 20letnich lamp EL34 produkcji RFT.
Cecha charakterystyczna - wgłębienie na czubku bańki.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Chodzi o instalację induktofoniczną?Boguś pisze:Ja tez używałem owych EL 34 RFT w Bisach oraz w Telosach .Lampy te były używane we wzmacniaczach pętli indukcyjnych w przedzalni bawełny "Przyjażn" w Zawierciu.Lampy te działaja do dzis mimu znacznego upływu czasu oraz dość agresywnej eksploatacji.Były kiedyś wzm.o nazwie "Jackwel" w którym te lampy pracują od momentu powstania "Przyjażni"czyli już około 30lat!
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- Adam Myslinski
- 250...374 postów
Zajrzałem do pudełka. Mają wgłębienia na czubku.jdubowski pisze:Cecha charakterystyczna - wgłębienie na czubku bańki.

Pozdrawiam
Adam
Adam
- Sebastian
- 125...249 postów
- Kontakt:
Cuz znaczy zwrot ....ktore i tak jest jak kazdej innej lampy.... czyzbys sugerowal ze lampy tego samego typu a innych producentow graja tak samo?adam.o pisze:Jeżeli chodzi o RFT, to ja mam dobre zdanie o tych lampach. Nie chodzi mi tu bynajmniej o ich "brzmienie", które i tak jest jak każdej innej lampy, chodzi mi o niezawodnośc, trwałość itp.
Bez sensu by było wywalić karton NRDowskich lamp tylko dlatego, że "ktoś powiedział, że Tesla robiła lepsze".
Oczywiście
Chyba że jest błednie zaprojektowany układ albo uszkodzona lampa. (gdzieś to było na początku tematu "nie dajcie się zwariować" hehe)
Nie ma jakiejś słyszalnej różnicy nawet między EL84 Telamu (która siedzi u mnie w kanale lewym) a 6P14P (kanał prawy) :]
Jeżeli są jakieś różnice między lampami różnych producentów, to dotyczą głównie żywotności i wytrzymałości mechanicznej.

Nie ma jakiejś słyszalnej różnicy nawet między EL84 Telamu (która siedzi u mnie w kanale lewym) a 6P14P (kanał prawy) :]
Jeżeli są jakieś różnice między lampami różnych producentów, to dotyczą głównie żywotności i wytrzymałości mechanicznej.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Ale niewprawne pod względem porównywania sprzętu ucho tego i tak raczej nie usłyszy przy tym samym punkcie pracy lamp.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- Sebastian
- 125...249 postów
- Kontakt:
Mylisz sie, kazdy producent ma swoja technologie, wez na przyklad coca-cole robi sie ja na calym swiecie tak samo,wedlug tej samej receptury, powinna smakowac tak samo a tak nie jest, albo jeszcze inny przyklad masz do wyboru opla astre zrobinego w Plsce, Indiach i w Niemczech- teoretycznie to ten sam samochud ale ja osobiscie wybralbym wersje niemiecka jest lepiej zrobiona, znam opinie Jasia i jest On w bledzie, sa lampy lepsze i gorsze.