Obiecane fotki mojego gitarowca :)

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Obiecane fotki mojego gitarowca :)

Post autor: Urban Turban »

Przyszła pora żebym i ja pokazał swoje dziecko :) Jest to połączenie końcówki mocy z Marshalla JCM 800 2204 (50 W) i przedwzmacniacza wzorowanego na Laney LC 30 II. Schematy są ogólnie dostępne więc zamiast nich zamieszczam zdjęcia bebechów.
Za bazę posłużył stary wzmacniacz hybrydowy HOT rodzimej produkcji. Brzmiał żałośnie, więc nie mam wyrzutów sumienia.
Wykorzystałem z niego chassis i trafko sieciowe (głośnikowe kupiłem kiedyś w firmie Microlamp i postanowiłem je wykorzystać). W końcówce siedzą EL 34 Tesli, pracujące przy ok 500 V anodowego. Przedwzmacniacz zbudowałem na popularnych lampach 6n2p-ew, wyszło więc ekonomicznie i dobrze. Mikrofonowanie jest zerowe - można pukać palcem w bańki i nic :).
Pierwsze dwa stopnie zostały zaekranowane (nic to nie daje ;) ), a dwie pierwsze lampy przedwzmacniacza żarzone są prądem stałym (zastosowałem układ zbliżony do "supercichego zasilania żarzenia" Toma) co dało znaczącą poprawę w kwestii przydźwięku. Przekaźniki odpowiedzialne za przełączanie kanałów są zasilane z oddzielnego transformatorka. Pobieranie zasilania z uzwojenia żarzenia lamp mocy (są dwa oddzielne, dla końcówki i preampu) powodowało koszmarny brum, co wymusiło takie rozwiązanie... Napięcie żarzenia sekcji przedwzmacniacza jest oczywiście symetryzowane do masy potencjometrem drutowym 120R/2W.
Podstawki ze sprężynkami są zamocowane do płytki z laminatu. Zakryłem nią otwór, poprzez który wystawały kondensatory wysokiego napięcia w oryginalnej konstrukcji.
W płycie czołowej jest pusty otwór - umieszczę tam przełącznik "Bright" od kanału czystego załączający kondensator 120pF połączony równolegle z suwakiem potencjometru volume i jego nóżką, na którą podawany jest sygnał wyjściowy.
Płyta nie posiada jeszcze napisów, muszę też jeszcze kupić jakieś estetyczne gałki (tych które są aktualnie nie odwazyłem się pokazać ;) ). Nadruki wykonam najprawdopodobniej na folii bezbarwnej. Pozostała jeszcze kosmetyka obudowy drewnianej i uzupełnienie dwóch brakujących narożników.
Pomimo tego że wzmacniacz wymaga jeszcze nieco uwagi projekt uznaję za skończony - wszystko gra jak należy, a na paczce 2x12 wyposażonej w dwa Eminence 125 można bardzo skutecznie prowadzić prace wyburzeniowe ;)
Czekam na wasze opinie i słowa konstruktywnej krytyki. Od razu zastrzegam że narazie nie mam ani warunków ani czasu żeby nagrywać próbki.
Załączniki
Untitled-8.jpg
Untitled-7.jpg
Untitled-11.jpg
Bateria kondensatorów wysokiego napięcia, w tym szeregowo łączone 330uF/250V
Bateria kondensatorów wysokiego napięcia, w tym szeregowo łączone 330uF/250V
Przedwzmacniacz
Przedwzmacniacz
Końcówka mocy i zasilacz ujemnej polaryzacji siatek.
Końcówka mocy i zasilacz ujemnej polaryzacji siatek.
Untitled-3.jpg
Untitled-2.jpg
Untitled-1.jpg
Ostatnio zmieniony pt, 28 grudnia 2007, 23:10 przez Urban Turban, łącznie zmieniany 2 razy.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

wyszedł bardzo ładnie... dopieść tylko jego wygląd.
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Dzięki. Okleinę muszę podoklejać bo odłazi.. Trochę kosmetyki, nowa rączka, fajne gałki i będzie ładnie.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Szkoda tylko, że do góry nogami :roll:
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

bardzo fajny - podoba mi się :wink:
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Piotr pisze:Szkoda tylko, że do góry nogami :roll:
Niestety, przerabiałem gotową konstrukcję. Mam tylko nadzieję że podstawki od EL34 przeżyją takie położenie. Przez x lat były bakelitowe do druku i przeżyły, więc jestem dobrej myśli.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Urban Turban pisze:Niestety, przerabiałem gotową konstrukcję. Mam tylko nadzieję że podstawki od EL34 przeżyją takie położenie. Przez x lat były bakelitowe do druku i przeżyły, więc jestem dobrej myśli.
Właśnie widzę, że byłeś skazany na takie rozmieszczenie.
Oprócz podstawek narażone będą również cokoły lamp.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Porządne wykonanie, bardzo mi się podoba, tylko mam to samo zastrzeżenie co Piotr - w ogóle nie podobają mi się heady z chasis na górze i wiszącymi lampami, ale skoro zostało to wymuszone przez konstrukcje wzmacniacza - dawcy, to nie mam zadnych krytycznych uwag.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Z jakiego materiału wykonane jest chasis ?
Wydaje mi się, że tam będzie ogniwo...
Kiedyś zastosowałem taki patent z laminatem do chasis od FM302 :)
Załączniki
ogniwo.jpg
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

A ja do BISa 105. Teraz właściwie mogę już robić fotki (mam aparat :)), to pewnie kiedyś cyknę. A wcmacniacz Ci się udał bardzo ładnie.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Piotr pisze:Szkoda tylko, że do góry nogami :roll:
Podejrzewam, że nic nie stoi na przeszkodzie aby uzytkowac go odwróconego "na plecy". Obudowa wygląda na symetryczny prostopadłościenny klocek.
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

MarekSCO pisze:Z jakiego materiału wykonane jest chasis ?
Wydaje mi się, że tam będzie ogniwo...
Kiedyś zastosowałem taki patent z laminatem do chasis od FM302 :)
Chassis jest z blachy stalowej 1,5 mm.
Ogniwo? Co masz na wyśli?

:arrow: jethrotull Twoje rozwiązanie jest ciekawe, jednak rączka i nóżki musiałyby się zamienić stronami :) Pomyślę nad tym.

Chciałbym wam wszystkim podziękować za miłe słowa. Niedługo w moje ręce wpadnie drugi HOT :twisted: więc postaram się zrelacjonować przeróbkę krok po kroku - marzą mi się bliźniaki :wink: Jeden do gitary, drugi do basu(jeden kanał i niska czułość przedwzmacniacza uproszczą znacznie budowę :) ).
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Urban Turban pisze:(...)
(...)
Styk dwu różnych metali.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Urban Turban pisze:Ogniwo? Co masz na wyśli?
Tak. Dokładnie to o czym pisze brys... Ogniwo elektrochemiczne powstałe na styku miedzi i powłoki galwanicznej ( kadm ? ) którą pokryta jest stalowa blacha chasis...
Ja też tak kiedyś zrobiłem i w efekcie trochę produktów elektrolizy gromadziło się w miejscach styku tych dwu metali... Poza tym żadnego innego niebezpieczeństwa nie wróżę, więc na dobrą sprawę niema się czym przejmować :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

brys pisze:
Urban Turban pisze:(...)
(...)
Styk dwu różnych metali.
A czy wpływa to negatywnie na pracę układu, prowadzenie masy itp. ?
Mówiąc bezpośrednio - mam to zmienić? :)
ODPOWIEDZ