...a fala jonosferyczna dominuje tam nad przyziemną i nie ma interferencji pomiędzy tymi falami, które to interferencje u nas powodują czasem zaniki odbioru.ecl pisze:Po prostu nie ma tam silnych zakłóceń.Tomasz.W pisze:O tuż to . Bardzo często jestem na dalekiej północy Szwecji . I jakoś się tak przyzwyczaiłem do słuchania naszej Jedynki . A żeby było ciekawiej to tam na północy jest lepszy odbiór niż u nas w kraju , nie wiem dlaczego tak jest .marcin_oizo pisze:....spotkało by się to z negatywnym odbiorem faktu tego Polaków w kraju i za granicą....
Koniec nadawania na falach długich...?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Tymczasem Polskie Radio prawdopodobnie żałuje wybudowania 8 lat temu Centrum Nadawczego w Solcu Kujawskim. Z nieoficjalnych informacji wynika, że chętnie zrezygnowali by z drogiego w utrzymaniu nadawania na LW. Jeżeli centrum miałoby nie zostać zlikwidowane w ogóle, to ewentualnie należy się spodziewać zawieszenia na tych masztach anten UKF (przeniesionych z Trzeciewca, gdzie Polskie Radio dzierżawi sprzęt od firmy Emitel).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Też nieraz słucham 1-ki i sobie to chwale. Szczególnie sbie to chwale płacą podatek za jej odbiór będąc za granicą.Przypuszczam,że głownie polonia za granicą jej słucha i pewnie możnaby było zrobić nowy wątek na triodzie jakim odbiornikiem polskim słuchasz tego radia....W tym względzie jestem się w stanie założyć zdanie niezłe by mieli rodacy ze skandynawii. A swoją drogą jak bym mieszkał w skandynawii to największym dla mnie przynajmniej szpanem by było pochwalenie się,że polskiej jedynki słucham na triodzie ALKA. Z tego wzgędu bym chciał żeby PR1 było na kHz a nie na GHz
-
- 250...374 postów
W sumie mam "tam" dwa radia lampowe . Stacjonarne firmy MONARK i przenośno-przewoźnie w postaci naszej niezastąpionej SZAROTKI . A do kompletu rozblokowany TS-2000 , ten już niestety bez lampek , nawet podświetlanie panela zrobione z LED'ów . Teraz jak będę jechał to wypróbuję DRM'a , właśnie składam tą część odbiorczą , oczywiście na lampkachximian pisze:...jakim odbiornikiem polskim słuchasz tego radia...

Coś tam wiesz ale nie do końca. Nasza częstotliwość jedynki spełniała wszelkie normy przydziału częstotliwości. Na zakresach fal średnich i długich częstotliwości przydzielono z odstępem 9kHz, na falach krótkich z odstępem 5kHz.marcin_oizo pisze:Właśnie! Kolega wyżej zadał dobre pytanie. Dlaczego było 227kHz a teraz jest 225kHz? Moim zdaniem było to spowodowane tym, że Polskie Radio program I jak nadawało na 227kHZ to nie spełniało wymogów, że każda stacja na falach długich ma być nadawana w odległości 9kHz od poprzedniej/następnej. Nie wiem, to takie moje przypuszczenie.
W późniejszym czasie niż przyjęcie planu częstotliwości radiowych odkryto że jeśli częstotliwość nadajnika jest wielokrotnością odstępu pomiędzy stacjami (odstęp międzykanałowy) to zminimalizowane zostaną zakłócenia interferencyjne (gwizdy). To było powodem przesunięcie WSZYSTKICH stacji na zakresie fal długich i średnich.
W USA odstęp na zakresie fal średnich zamiast 9kHz wynosi 10kHz. Zakresu fal długich nie wykorzystują.
Nie wykorzystują też na dalekim wschodzie bo przydział tych częstotliwości jest już rozdysponowany i nie ma oraz nie będzie nowych przydziałów (chyba, że któryś z dotychczasowych użytkowników zrezygnuje) a ze względu na olbrzymie zasięgi tych fal jest to BARDZO cenne posiadać taki przydział. Dlatego (czy to jest kosztowne czy nie) musimy użytkować te częstotliwości! Sam też czasem wyjeżdżam (Miszkolc, Londyn, Saloniki) i słucham PR I na własnej konstrukcji odbiorniku (niestety tranzystorowym). Takie słuchanie jest możliwe w godzinach nocnych (z wyjątkiem Bliższych odległośći - Miszkolc) ale zawsze można się dowiedzieć kiedy i kto komuś w Polsce "świnie podłożył" itp.?STUDI pisze:marcin_oizo pisze:W USA odstęp na zakresie fal średnich zamiast 9kHz wynosi 10kHz. Zakresu fal długich nie wykorzystują.
Swoją drogą to za granicą bardzo dbają o czystość "eteru" i dlatego tam lepiej słychać "jedynkę" jak w kraju, gdzie wszyscy prześcigują się w zakłócaniu radia. Brak jest poprostu rygoru stosowanego w stosunku do urządzeń nie spełniających warunków zakłóceń radiowych. W Londynie byłem zaskoczony czystością "eteru" ale tam nawet instalacje elektryczne są EKRANOWANE! U nas począwszy od świetlówek, poprzez silniki, komputery a na urządzeniach przemysłowych skończywszy - wszystkie nie mieszczą się w normach (no może nie wszystkie ale większiość).
"Preskaler"
http://www.youtube.com/watch?v=hhZ_-iq6jbc - Film dokumentalny o maszcie w Konstantynowie (cz.I), dalsze części łatwo znajdziecie.
Troche dziwnie te wyjasnienia przyczyn zawalenia.
- lina pomocnicza zawinieta w polpetle i zabezpieczona dziewiecioma zaciskami,
- w ciagu kilku godzin lina calkowicie wysunela sie z zaciskow,
- nikt nie zginal, bo nikogo przy maszcie nie bylo,
- napiecie zostalo wylaczone i teoretycznie kazdy mogl poogladac maszt z bliska.
Pewnie snuje teorie spiskowa.
PS. Za dwa tygodnie poczatek emisji PRII przez sat FTA. Bedzie nadawany z podwyzszona przeplywnoscia i bez kompresji dyn. Moze by tak przeniesc co ciekawsze audycje muzyczne do Dwojki.
- lina pomocnicza zawinieta w polpetle i zabezpieczona dziewiecioma zaciskami,
- w ciagu kilku godzin lina calkowicie wysunela sie z zaciskow,
- nikt nie zginal, bo nikogo przy maszcie nie bylo,
- napiecie zostalo wylaczone i teoretycznie kazdy mogl poogladac maszt z bliska.
Pewnie snuje teorie spiskowa.

PS. Za dwa tygodnie poczatek emisji PRII przez sat FTA. Bedzie nadawany z podwyzszona przeplywnoscia i bez kompresji dyn. Moze by tak przeniesc co ciekawsze audycje muzyczne do Dwojki.

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Za dwa tygodnie, to będzie zamiana częstotliwości między Dwójką, a Jedynką. Niestety lament podniesiony przez słuchaczy nie zdał się na nic.Ano pisze:PS. Za dwa tygodnie poczatek emisji PRII przez sat FTA. Bedzie nadawany z podwyzszona przeplywnoscia i bez kompresji dyn. Moze by tak przeniesc co ciekawsze audycje muzyczne do Dwojki.
Wygląda na to, że mój piękny odbiornik będzie robił już niedługo za martwy przycisk do reszty sprzętu

-
- 250...374 postów
Czy ktoś wie jak to ściągnąć i zapisać na dysku ?kaem pisze:http://www.youtube.com/watch?v=hhZ_-iq6jbc - Film dokumentalny o maszcie w Konstantynowie (cz.I), dalsze części łatwo znajdziecie.
A możesz coś dokładniej napisać ? Bo przyznam szczerze że pierwsze słyszę i zacząłem się lekko martwić .Piotr pisze:....Za dwa tygodnie, to będzie zamiana częstotliwości między Dwójką, a Jedynką.....(