Prosye pytania dotyczące paru lamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Prosye pytania dotyczące paru lamp
Cześć
Jak w temacie mam znowu wiele dla was pewnie prostych pytań.
1. Mam lampy PY88 i jak podłączam żarzenie to nic sie nie świeci. Opór grzałki=35-40Ohm. Jak zostawi się lampę z włączonym żarzeniem na około 5 minut to robi się ciepła. Czy to znaczy, że lampa jest zepsuta czy taki jej urok? Poza tym gdzie w tej lampie jest anoda, a gdzie katoda?
2. Mam kolejną lampę prostowniczą EY86 i gdzie jest anoda, a gdzie katoda (żarzenie rozszyfrowałem metodą prób i błędów)?
3. Czy ma ktoś jakąś ściągę z tłumaczeniem z cyrylicy na polskie litery?
Pozdro
Jak w temacie mam znowu wiele dla was pewnie prostych pytań.
1. Mam lampy PY88 i jak podłączam żarzenie to nic sie nie świeci. Opór grzałki=35-40Ohm. Jak zostawi się lampę z włączonym żarzeniem na około 5 minut to robi się ciepła. Czy to znaczy, że lampa jest zepsuta czy taki jej urok? Poza tym gdzie w tej lampie jest anoda, a gdzie katoda?
2. Mam kolejną lampę prostowniczą EY86 i gdzie jest anoda, a gdzie katoda (żarzenie rozszyfrowałem metodą prób i błędów)?
3. Czy ma ktoś jakąś ściągę z tłumaczeniem z cyrylicy na polskie litery?
Pozdro
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota (...)"
Albert Einstein
Albert Einstein
Witam
Wyprowadzenia lamp znajdziesz w katalogu Franka - http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/vs.html
W okno zatytułowane "Search type #" wpisz typ lampy i naciśnij Search.
Jakie napięcie przykładałeś do grzejnika PY88?
Pozdrawiam
MAciek1
Ps
Używaj wyszukiwarki i nie zaśmiecaj forum takimi bzdetami.
Wyprowadzenia lamp znajdziesz w katalogu Franka - http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/vs.html
W okno zatytułowane "Search type #" wpisz typ lampy i naciśnij Search.
Jakie napięcie przykładałeś do grzejnika PY88?

Pozdrawiam
MAciek1
Ps
Używaj wyszukiwarki i nie zaśmiecaj forum takimi bzdetami.
Cześć
Painplust - do twojej wiadomości nie uczę się rosyjskiego
Może inaczej sformuuję pytanie. Mam wyprowadzenia, ale nie byłem pewny z pewnego powodu. Jak dałem żarzenie na EY86, to przyłożyłem omomierz do anody i katody i nie było przejścia. Dlaczego?
Lampę PY88 żarzyłem najpierw 6,3V, a potem 10V (wiecej nie próbowałem, bo nie chciałem rozwalić).
Pozdro

Może inaczej sformuuję pytanie. Mam wyprowadzenia, ale nie byłem pewny z pewnego powodu. Jak dałem żarzenie na EY86, to przyłożyłem omomierz do anody i katody i nie było przejścia. Dlaczego?
Lampę PY88 żarzyłem najpierw 6,3V, a potem 10V (wiecej nie próbowałem, bo nie chciałem rozwalić).
Pozdro
Albert Einstein
Albert Einstein
Myślę, że "Painplust" zaraz dostanie jasnej cholery jak zobaczy taka ilość postów.
Lampy z serii P żarzy się prądem 300mA. Napięcie zależy od lampy.
PS. NIGDY nie przykładaj omomierza gdy płynie prąd w układzie.
Lampy z serii P żarzy się prądem 300mA. Napięcie zależy od lampy.
PS. NIGDY nie przykładaj omomierza gdy płynie prąd w układzie.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Na tej stronie masz rozszyfrowane oznaczenia lamp (radzieckich też)
http://www.edw.com.pl/ea/oznaczenia_lamp.html
Mogą Ci się przydać na przyszłość.
http://www.edw.com.pl/ea/oznaczenia_lamp.html
Mogą Ci się przydać na przyszłość.
jasnej cholery nie dostanę, ale powinien dostać moderator. Wystarczy w google wpisać słowo "cyrylica" i wszystko staje się jasne.komornik12 pisze:Cześć
Painplust - do twojej wiadomości nie uczę się rosyjskiego
Pozdro
Sorki za tyle odpowiedzi, ale mam problem z netem.
Następnym razem będę pisał w dziale dla początkujących.
Ps. Tak na oko jakim napięciem żarzyć PY88 (doczytałem się, że ok. 27V, ale czy wystarczy mu 18V, bo nie mam innego zasilacza)?
Następnym razem będę pisał w dziale dla początkujących.
Ps. Tak na oko jakim napięciem żarzyć PY88 (doczytałem się, że ok. 27V, ale czy wystarczy mu 18V, bo nie mam innego zasilacza)?
Albert Einstein
Albert Einstein
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Jak już napisał KaKa, te lampy żarzy się prądem 300mA. Są to lampy typu "telewizorowego" i ich żarniki były połączone w szereg i żarzone z sieci.......
Weź jakiś regulowany zasilacz o napięciu do 30V włącz żarzenie z amperomierzem i "kręc" aż uzyskasz 300mA...
No i omomierzem nie sprawdzisz lampy na przejście, chyba że masz miernik izolacji na prąd stały
Dla diod prostowniczych podaje się spadek napięcia a nie rezystancję. Zresztą omomierze rzadko mają napięcie wyższe niż 3V a przy takim .... to nie wiem czy jakaś dioda próżniowa przewodzi...
Anoda to ten metalowy czubek
PS: Koledzy podali Ci już link do danych katologowych tych lamp, może warto by było popatrzeć
Weź jakiś regulowany zasilacz o napięciu do 30V włącz żarzenie z amperomierzem i "kręc" aż uzyskasz 300mA...
No i omomierzem nie sprawdzisz lampy na przejście, chyba że masz miernik izolacji na prąd stały

Anoda to ten metalowy czubek
PS: Koledzy podali Ci już link do danych katologowych tych lamp, może warto by było popatrzeć
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
- futrzaczek2
- 625...1249 postów
Katoda jest na cycku. Anoda jest wyprowadzona na cokole.Pyra pisze: Anoda to ten metalowy czubek
EY86 służyła do prostowania wysokiego napięcia w telewizorach. Jej prąd anodowy to kilkaset mikroamper przy napięciu kilkunastu kilowoltów. Anoda jest na cycku, katodą jest żarnik - jest żarzona bezpośrednio.komornik12 pisze:2. Mam kolejną lampę prostowniczą EY86 i gdzie jest anoda, a gdzie katoda (żarzenie rozszyfrowałem metodą prób i błędów)?
Polecam: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Przewodzi, i to bardzo dobrze. Przewodzi nawet przy napięciu 0V, a nawet i -0.5V :) Taki juz urok diod lampowych :)Pyra pisze: No i omomierzem nie sprawdzisz lampy na przejście, chyba że masz miernik izolacji na prąd stały :lol: Dla diod prostowniczych podaje się spadek napięcia a nie rezystancję. Zresztą omomierze rzadko mają napięcie wyższe niż 3V a przy takim .... to nie wiem czy jakaś dioda próżniowa przewodzi... :shock:
Akurat dla zmyłki PY88 (i inne diody usprawniające) mają tam katodę.Pyra pisze:Anoda to ten metalowy czubek