philips 4546a13

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

ponieważ sam radia nie widziałem,czyli sławetnych pancerzyków też,
więc nie mogę mieć zadnych pomysłów.
Właściciel odbiornika,który skrzętnie czytuje wszystkie Wasze odpowiedzi,
zapytał mnie "...a wężyki do aparatów fotograficznych..."
Niestety nie byłerm w stanie skomentować pomysłu.
Wężyki do aparatów fotograficznych widziałem pancerzyków nie.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Widzialem takie linki w takich pancerzykach w zabytkowej kuchence mikrofalowej f-my Siemens. Być może gdzieś w jakiś resztkach mam taką linkę w pancerzu, a dodatkowo w oponie ze sztucznego tworzywa.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

staszeks pisze:ponieważ sam radia nie widziałem,czyli sławetnych pancerzyków też,
więc nie mogę mieć zadnych pomysłów.
Właściciel odbiornika,który skrzętnie czytuje wszystkie Wasze odpowiedzi,
zapytał mnie "...a wężyki do aparatów fotograficznych..."
Nie pasują przynajmniej te które ja widziałem. W najbliższych dniach postaram się zrobić zdjęcie takiego jednego, zobaczę co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Znalazłem i zmierzyłem - pancerz ma średnicę 2,5 mm długość ok 0.5 m
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

1. Wężyki spustowe od aparatów fotograficznych:
Moim zdaniem raczej błędna droga. Jednym z wymagań, jakie stawiano takim wężykom było, żeby nie przenosiły one drgań na aparat fotograficzny umieszczony na statywie ( np przy fotografowaniu obiektywem o długiej ogniskowej ) stąd stosunkowo delikatna konstrukcja pancerza...
Co niekoniecznie było by zaletą w odbiorniku radiowym...

2. Moje pytanie o datę produkcji radyj z takimi pancerzykami ma swoje uzasadnienie w następującym rozumowaniu:
- Skoro były produkowane, tzn opracowano technologię ich przemysłowego wytwarzania... To mało prawdopodobne, żeby technologia ta nie została zastosowana jeszcze gdzieś... W podobnych warunkach...
I niekoniecznie te inne zastosowania musiały dokonać żywota wraz z radyjami :)
Gdzieś widziałem takie linki w naprawdę dużych długościach i takich właśnie średnicach...
Prubuję sobie przypomnieć gdzie...
Odpowiedź, której udzielił kolega marekb zasugerowała mi, żeby większą uwagą obdarzyć... Pralki automatyczne...
Jutro rozkręcę swoją , żeby przekonać sie, czy otwieranie bębna przyciskiem na panelu sterowniczym nie jest zrealizowane przypadkiem za pomocą podobnej linki...
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

MarekSCO pisze: 2. Moje pytanie o datę produkcji radyj z takimi pancerzykami ma swoje uzasadnienie w następującym rozumowaniu:
- Skoro były produkowane, tzn opracowano technologię ich przemysłowego wytwarzania... To mało prawdopodobne, żeby technologia ta nie została zastosowana jeszcze gdzieś... W podobnych warunkach...
Linki w pancerzykach są powszechnie stosowane do dzisiaj (np. wałek giętki :), ale tu musi być spełniony wymóg giętkości, średnicy i elementu mocującego (gwint), tudzież długości, a to już gorzej.
Awatar użytkownika
Hennos
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

Post autor: Hennos »

Podobna linka w pancerzu występuje w mechanizmie zerowania licznika dziennego kilometrów w zestawie wskaźników Łady samary, ale pancerz ma "na oko" jakieś 4mm średnicy, postaram się go jutro zmierzyć.
(Pokrętło zerowania jest pod osłoną kolumny kierownicy, linka ta ma ok 0,5 metra długości).
Może w sklepie motoryzacyjnym coś da się znaleźć?
Ale np pancerze od linek choćby hamulców rowerowych też są grubsze niż 2,5 mm...
A jaką długość ma ten pancerz?
Pzdr, Hennos
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

tszczesn pisze:Linki w pancerzykach są powszechnie stosowane do dzisiaj (np. wałek giętki :), ale tu musi być spełniony wymóg giętkości, średnicy i elementu mocującego (gwint), tudzież długości, a to już gorzej.
Nie to dokładnie miałem na myśli :)
Może z powodu późnej pory nie potrafię dostatecznie klarownie tego wytłumaczyć...
Może w ten sposób... Na zdjęciu widzisz fragmenty pneumatycznego wyłącznika krańcowego z którego małym nakładem sił i środków wykonam w tym tygodniu porządny mikrofalowy falomierz z wnęką rezonansową...
Bo mimo iż są różne, to urządzenia te mają bardzo wiele ważnych cech wspólnych ( śruba mikrometryczna, wnęka itd... ) wytwarzanych za pomocą tej samej technologii... Jaśniej już nie potrafie dzisiaj :)
Sugeruję, że całkiem podobnie może być z linkami, a przynajmniej pancerzykami do linek z tych radyj :)
Skoncentrowałem się na pancerzykach, gdyż uważam, że jest to najbardziej technologicznie skomplikowana część takiej linki... A przynajmniej jedyna, której nie potrafię wykonać w moim warsztacie :D
Ale jeśli znaleść odpowiednio długi pancerzyk o zbliżonych parametrach mechanicznych... Możesz mi wierzyć - cała reszta jest do pokonania :D
Dlatego właśnie pancerzyk chciałem ujrzeć na zdjęciu ;)
Powstaje pytanie - jak duże różnice w "mechanice" pancerzyka są do zaakceptowania przy renowacji radyja ?
Załączniki
b1.jpg
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: jakosek »

Dziś całkowicie przypadkiem trafiły do mnie takie pancerzyki - tyle, że bez nakrętek (nie wiem na ile problemem byłoby przymocowanie jakichś). Foto zamieszczam poniżej. Mają średnicę zewnętrzną ok 2,5mm, dokładnie nie mierzyłem bo nie chciało mi się biegać po suwmiarkę :wink: Są bardzo elastyczne, co widać na drugim zdjęciu. Szt. 2, długość ok 55cm.

A teraz gwóźdź programu. Przyniosła mi je dziś moja rodzicielka z pytaniem czy się do czegoś przydadzą. Podarła się jej torebka :idea: :!: a to było zaszyte w środku :o

PS. słaba jakość zdjęć bo robine telefonem.
Załączniki
Fota013.jpg
Fota008.jpg
pierwszy

Post autor: pierwszy »

No to teraz odpowiednia struna od gitary jako linka i bedzie jak znalazl :D
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

macska pisze:No to teraz odpowiednia struna od gitary jako linka i bedzie jak znalazl :D
Linke pewnie prościej znaleźć, ale trzeba dorwać producenta torebki i spytać sie skąd pancerzyki bierze :)
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Jeśli pancerzyk pracuje na ściskanie to łatwo taki gwint dotoczyć z pręta 3,5-4mm:z jednej strony gwint a z przeciwnej otwór rozwiercony do średnicy 2,5mm(tak podawaliście),otwór przelotowy nieco większy od średnicy linki.Pancerzyk o średnicy ok. 2,5mm i całość w rurkę termokurczliwą(w końcu nie widać tego...
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: jakosek »

Te dwie sztuki mogę komuś potrzebującemu podarować. Narazie nie widzę u mnie dla nich zastosowania.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

jakosek pisze:Te dwie sztuki mogę komuś potrzebującemu podarować. Narazie nie widzę u mnie dla nich zastosowania.
wlaśnie dostałem telefon od kolegi.jest zainteresowany.
jeżeli możesz podaj na PW swój e-mail skontaktowałbym Was ze sobą.
W transakcjach handlowych wolę nie posredniczyć.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

staszeks pisze:
jakosek pisze:Te dwie sztuki mogę komuś potrzebującemu podarować. Narazie nie widzę u mnie dla nich zastosowania.
wlaśnie dostałem telefon od kolegi.jest zainteresowany.
jeżeli możesz podaj na PW swój e-mail skontaktowałbym Was ze sobą.
W transakcjach handlowych wolę nie posredniczyć.
dane przekazałem.
ODPOWIEDZ