Są też przekaźniki zatrzaskowe ale nie do dostania . A jak szukałem w necie konkretnych rozwiązań to i tak nic nie ma

Szukałem też logiki pneumatycznej w goglach i oprócz reklam śmieci i jakiś opowiastek pilotów to nic .
Wszystko byłoby fajne gdyby nie to że szykuję się do czegoś poważniejszego . W opracowaniu przerzutnik D

Największą bolączką jest to że przekaźniki z większą ilością styków niż dwa kosztują 8zł zamiast 1zł nie mówiąc już o jakiś magicznych elementach .
Sprawa bramek wygląda tak :
Suma montażowa to głównie OR , negując wejścia wyjdzie NAND , podłączając pod wejścia zanegowane wyjdzie NOR lub AND ale z tym nie do końca może być prawda .
Sprawa łączenia to :
^oznaczyłem wejścia/wyjścia "SOFT" mogą one sterować jedynie elektromagnesem przekaźnika ale z RSem sobie nie poradzą i sumy montażowej nie można nimi zrobić .
Nie oznaczone inaczej wyjścia są typu "BUF" mogą one pracować jedynie z jednym wejściem no chyba że dołączy się im soft-y , i każde wyjście może tworzyć tylko jedną sumę montażową . Wieczorkiem wrzucę trochę schematów i może uniwersalnego przerzutnika synchronicznego .
Pozdrawiam