Zmiana typu żarzenia lamp przedwzmacniacza (head gitarowy)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Fishdick
- 15...19 postów
Zmiana typu żarzenia lamp przedwzmacniacza (head gitarowy)
Witam!
W moim wzmacniaczu (głowa gitarowa), a dokładniej w przedwzmacniaczu, lampy żarzone są prądem zmiennym i dodatkowo w obwodzie występuje dławik. W związku z tym, że napięcie żarzenia mierzone na lampach wynosi 10,64 V i występuje przydźwięk sieciowy, chciałbym wyprostować napięcie, a także podwyższyć je do wymaganych 12,6V (lampy ECC83, żarzenie na nóżkach 4 i 5). Tak więc chciałbym dowiedzieć się jak powinno to wszystko wyglądać. Chodzi mi głównie o to, w którym miejscu w obwodzie powinienem umiejscowić dławik, czy w dalszym ciągu będzie miał on zastosowanie.
Pozdrawiam
Schemat stanu obecnego:
W moim wzmacniaczu (głowa gitarowa), a dokładniej w przedwzmacniaczu, lampy żarzone są prądem zmiennym i dodatkowo w obwodzie występuje dławik. W związku z tym, że napięcie żarzenia mierzone na lampach wynosi 10,64 V i występuje przydźwięk sieciowy, chciałbym wyprostować napięcie, a także podwyższyć je do wymaganych 12,6V (lampy ECC83, żarzenie na nóżkach 4 i 5). Tak więc chciałbym dowiedzieć się jak powinno to wszystko wyglądać. Chodzi mi głównie o to, w którym miejscu w obwodzie powinienem umiejscowić dławik, czy w dalszym ciągu będzie miał on zastosowanie.
Pozdrawiam
Schemat stanu obecnego:
- METALOWIEC
- 375...499 postów
- METALOWIEC
- 375...499 postów
- Fishdick
- 15...19 postów
Taki stan zastałem po kupnie. I wtedy widać było, że te dwa kondensatory są usmolone. Podczas "renowacji", dużo się nie zastanawiając, zwyczajnie wymieniłem je na nowe. Nie przyszło mi na myśl, że panuje tam taka "dzicz"Piotr pisze:Tylko jak to działało nie wybuchając i kto w ogóle coś takiego sklecił?

No i teraz chciałbym się zapytać jak ma wyglądać układ żarzenia. Czy powinno to tak wyglądać? Jak należy obliczyć wartość rezystorów symetryzujących?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Albo podpinasz jeden koniec grzejników do masy, albo symetryzujesz.
Równocześnie (jak na rysunku) nic z tego nie wyjdzie.
Rezystory do symetryzacji powinne być wartości kilkuset ohmów.
Ale moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu symetryzować prostowanego i filtrowanego napięcia. Podłączenie jednej strony do masy powinno zupełnie wystarczyć.
Równocześnie (jak na rysunku) nic z tego nie wyjdzie.
Rezystory do symetryzacji powinne być wartości kilkuset ohmów.
Ale moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu symetryzować prostowanego i filtrowanego napięcia. Podłączenie jednej strony do masy powinno zupełnie wystarczyć.
-
- 500...624 posty
ZależyMETALOWIEC pisze:u mnie wystarczyła sama symetryzacja prądu zmiennego. Na przesterze słychać przydźwięk ale to naprawde w minimalnym stopniu, ledwo sie przebija zpod szumu, który też jest niewielki.

Ps. Foty mojego wzmacniacza już wkrótce, muszę go tylko do końca odbrumić.

EDIT : Już odbrumiony, foty wkrótce

- METALOWIEC
- 375...499 postów
muszę cię zmartwić, ale single mają to do siebie, że brumią. Jedynie co możesz zrobić to kupić Noislessy. Każdy pożadny ale klasyczny singiel brummi i taki jest jego ukrok.eS pisze:mój też niby jest odbrumiony, ale mam strata i w 1, 3 i 5 pozycji przełącznika słychać buczenieco gorsza nie da się tego zredukować do zera...
chyba czeka mnie wymiana na porządne single, albo HB.