powłoka proszkowa

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

powłoka proszkowa

Post autor: nuncjusz1 »

Kiedyś niestety nie pamiętam wątku poszukiwałem powłoki lakierniczej jak ze starych mierników lub urządzeń laboratoryjnych.Dopiąłem swego i znalazłem taki proszek w firmie Pulver Polska.Tworzy on właśnie powłokę taką o jakiej rozmawialiśmy ,czyli niby pomarszczoną,popękaną(może zdjęcia nie oddadzą całej natury ale jest to identyczny wzorek).W firmie tej jest świetna profesjonalna obsługa,mnóstwo próbek,i chęć współpracy nawet z drobnymi hobbystami.Ja kupiłem kilogram tej farby za 38,50 netto(z powodzeniem starcza to na dużą obudowę z zewnątrz jak i w środku).Lakierowanie(firma Pulver nie lakieruje) to koszt od 25-50pln.Jeśli ktoś jest zainteresowany to podaję namiary na firmę:
Pulver Polska
Sulejówek(w-wa)ul.Sasankowa16
tel.(022)783-34-68.
Wklejam zdjęcia mojej obudowy polakierowanej tym właśnie lakierem.Nazywaja tą powłokę Leather(skóra).
Załączniki
DSCF7345.JPG
DSCF7341.JPG
Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: elektron »

Widzę, że się rozkręcasz:) Czy można taki proszek nakładać własnymi siłami? Czy trzeba to zlecić odpowiedniej firmie? Jaka jest technologia malowania tą substancją?
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Ja zleciłem to firmie(takich firm jest mnóstwo)malującej proszkowo.Technologia o ile się orientuje polega na nadaniu proszkowi potencjału ,i zostaje on przyciągany podczas natrysku do spolaryzowanego odwrotnie lakierowanego elementu,póżniej wypala sie w piecu,zależy od powłoki ile czasu i w jakiej temp(na mojej farbie w karcie kat. widniało 10min. w temp 200st.).Ot i tyle,no chyba ,że coś pomyliłem.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ