Dniepr 5
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Dniepr 5
Dostałem do naprawy super ciężki lampowy magnetofon szpulowy Dniepr 5.
Czy ktoś miał z takim sprzętem jakieś doświadczenia?
Zamieszczę niebawem fotki.
Pozdrawiam!
Maciek.
Czy ktoś miał z takim sprzętem jakieś doświadczenia?
Zamieszczę niebawem fotki.
Pozdrawiam!
Maciek.
- darczar
- 500...624 posty
- Kontakt:
Ten magnetofon nie jest super ciężki. On jest po prostu monumentany!
Mój wujek miał kiedyś ten mebel i nawet go naprawiłem, bo usterka była w elektronice. Natomiast mechanizm wspominam wyjątkowo źle, bo zawadziłem o niego dłonią i omal jej nie straciłem.
.Silnik w tym
sprzęcie pochodzi chyba z betoniarki.
. Tu jest opis i instrukcja naprawy:
http://oldradio.qrz.ru/radios/140.shtml
Pozdrowienia.
Darek

Mój wujek miał kiedyś ten mebel i nawet go naprawiłem, bo usterka była w elektronice. Natomiast mechanizm wspominam wyjątkowo źle, bo zawadziłem o niego dłonią i omal jej nie straciłem.

sprzęcie pochodzi chyba z betoniarki.

http://oldradio.qrz.ru/radios/140.shtml
Pozdrowienia.
Darek
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
-
- 625...1249 postów
Dziękuję za szybki odzew. Miło wiedzieć, że nie jest się samemu przy takim wynalazku. A czy nie byłoby problemem przesłanie mi ściągniętego artykułu na adres avrel@wp.pl bo na tym komputerze gdzie teraz jestem nie chce wyświetlać polskich znaków i artykuł jest nieczytelny.
Elektronika wygląda na dobrą, poszedł chyba zasilacz. Za to mechanika sprawi mi kłopot, bo strasznie ciężko to wszystko chodzi. Silnik ma tragiczne mocowanie: śruba dociskająca od dołu!?!?
Pozdrawiam!
Maciek.
Elektronika wygląda na dobrą, poszedł chyba zasilacz. Za to mechanika sprawi mi kłopot, bo strasznie ciężko to wszystko chodzi. Silnik ma tragiczne mocowanie: śruba dociskająca od dołu!?!?
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 625...1249 postów
- darczar
- 500...624 posty
- Kontakt:
Aby poprawnie wyświetlić tę stronę, należy w przeglądarce ustawić
kodowanie "Cyrylica(Windows)".
kodowanie "Cyrylica(Windows)".
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Akurat tu nie. Nie mam jak sprawdzić, bo strona się już ładuje poprawnie (choć META poprawne nie jest), ale serwer podysłał stronę z kodowaniem UTF8 (całą, łącznie z nagłówkami), tymczasem była on pisana w CP1251. Po potraktowaniu tego pliku kodowaniem UTF8 dostało się śmietnik, w którymnie było nic poza krzaczkami, również znaczników META. Teraz serwer podsyła już poprawne kodowanie.STUDI pisze:Po prostu ktoś zapomniał poprawnie ustawić sekcje META....
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Poradźcie, bo nie mam doświadczenia z prostownikami lampowymi: wymiana starego elektrolitu 20uF na nowy 33uF narobi w układzie spustoszenia? Na zdjęciu widać jaką lampę w prostowniku użyli. Oprócz elektrolitu jest też wielki (zielonkawy) kondensator 0,1uF/600V. Też go trochę widać. Ciekawi mnie, czy też wypadałoby go wymienić, czy można mu podarować.
Pozdrawiam!
Maciek.
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 625...1249 postów
Witam,
Old_Boy
ale to nic zdrożnego. Najprawdopodobniej zwijka kondensatora ma mniejszą średnicę od aluminiowego kubka, a mocowanie owej zwijki to zalanie pewnej części pomiędzy zwiją a kubkiem pakiem (produkt smołopochodny), który ukruszył się i dlatego takie odgłosy.Maciej Szczodrowski pisze:wymieniłem kondensatory. Znalazłem 22uF, więc bez stresu. Działa! A stary elektrolit dziwnie grzechocze jak nim potrząsnąć.
Old_Boy
-
- 625...1249 postów
Wymieniłem elektrolity, kondensatory międzystopniowe, odkryłem błąd w układzie (na końcówkę sygnał zamiast od strony anody ciągnięty był od strony zasilania!!!), spowodowałem znaczny przyrost mocy, wymieniłem masę kabli, wsadziłem nowe kable w porządnym ekranie na trasie głowica - elektronika, wymieniłem jedną stalową linkę w mechaniźmie, naprawiłem "sprzęgło", wyregulowałem mechanizm, wyplątałem ze skrętki prowadzącej zasilanie do elektroniki kable odpowiedzialne za żarzenie i puściłem je osobną skrętką, wymieniłem 3 lampy, wsadziłem nowe żarówki i sam nie wiem co jeszcze. Jeszcze nigdy nie przesiedziałem nad naprawą lampiaka tyle roboczogodzin! Mam nadzieję, że zleceniodawca będzie zadowolony z efektu.
A wszystkim, którym wpadnie w ręce szpulówka typu Dniepr 5 życzę wiele wytrwałości i anielskiej cierpliwości. Obyście nie mieli (z powodu mechanizmu) tak pocharatanych rąk jak ja!!!
Pozwodzenia!
Maciek.
A wszystkim, którym wpadnie w ręce szpulówka typu Dniepr 5 życzę wiele wytrwałości i anielskiej cierpliwości. Obyście nie mieli (z powodu mechanizmu) tak pocharatanych rąk jak ja!!!
Pozwodzenia!
Maciek.