kilka prostych pytań

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

VacuumVoodoo pisze:w momencie kiedy dostaniesz dyplom mozesz zapomniec 90% tego wszystkiego czego sie na studiach nauczyles. Ale zeby moc zapomniec to trzeba miec co. Pozostale 10% to wiedza o tym gdzie te informacje mozna odnalezc.
A propos:
Student zna wzorki na pamięć.
Asystent wie w jakiej książce ich szukać.
Profesor wie gdzie szukać asystenta.
:)
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: fresostrowiec »

OTLamp pisze: Doprawdy jestem zdumiony, jak rękami i nogami bronisz się przed tym, aby sobie samemu poszukać potrzebne informacje. Cały dzień próbujesz udowadniać swoje racje, a przez ten czas znalazłbyś odpowiedzi na szukane pytania chyba ze 20 razy.
próbowałem znaleść odowiedzi na ty forum
Piotr pisze: A przechodzony podręcznik do laborek można kupić za prarę złotych - wszak wiedza nie posiada terminu przydatności do spożycia
mam i to dwa 250stronicowe (sorry - to nowsze wydanie ma 182 strony) - ani w jednym anie w drugim jakoś nie piszą za wiele na ten temat a napewno nie wyjaśniają problemu...
Piotr pisze: Bardzo ciekawa dyskusja...
Zasili kosz, gdzie zginie w tłumie
poprosiłbym administratora do przerzucenia wątku do kosza bo jakoś od temtów elektronicznych popadł w temty moralizatorskie
OTLamp

Post autor: OTLamp »

fresostrowiec pisze: próbowałem znaleść odowiedzi na ty forum
Nie, tutaj próbowałeś znaleźć jeleni, którzy podadzą Ci wszystko na tacy. Na szczęście nie znalazłeś.
fresostrowiec pisze: mam i to dwa 250stronicowe (sorry - to nowsze wydanie ma 182 strony) - ani w jednym anie w drugim jakoś nie piszą za wiele na ten temat a napewno nie wyjaśniają problemu...
A tak trudno spytać prowadzącego o jakąś literaturę? Jesteś na studiach, a nie w podstawówce :!: Myślisz, że przez całe życie będą Ci wszystko podstawiać pod nos?
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

:arrow: OTLamp :)
A ja mu pomogę, bo mi szkoda chłopaka ;)
Swoją drogą, gdzie oni studiują ? ;)

:arrow: fresostrowiec
Zacznijmy od środka, czyli od pytania nr 2 ;)
Kilka pytań pomocniczych:
2. skąd wiemy że przy napięciu zwarcia płynie prąd znamionowy po stronie zwartej?
1. Co to jest: napięcie zwarcia ?
2. Co to jest prąd znamionowy ?
3. Co to jest zwarcie ?
Tylko mi nie mów, że tego nie ma w żadnym podręczniku ;)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
pierwszy

Post autor: pierwszy »

MarekSCO pisze: 1. Co to jest: napięcie zwarcia ?
3. Co to jest zwarcie ?
Tylko mi nie mów, że tego nie ma w żadnym podręczniku ;)
W zadnym z moich podrecznikow nie wystepuja te wyrazy!
Moze dlatego ze sa po wegiersku :wink: ?

PS
Kiedy do kosza?
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

macska pisze:PS
Kiedy do kosza?

Własnie ;)
Kosz dawno nic nie jadł :( On być głodny :(
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Boski Miszcz »

Wystarczy wrzucić w Google wszystkie pytania z ciekawości wklepałem i "wypluło" dużo adresów :D

Google jednak wie 8)
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

macska pisze: W zadnym z moich podrecznikow nie wystepuja te wyrazy!
Moze dlatego ze sa po wegiersku :wink: ?
Ten wątek zmierza w mało obiecującym kierunku. Proponuję kompromis, taki aby i wilk był syty i owca cała: Macska - udziel wreszcie chłopakowi wyczerpującej odpowiedzi ale - po węgiersku! :lol:
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Jak do kosza to do kosza :D

3. Co to jest zwarcie ?

1.Rövidzárási feszültség:
Rövidzárási állapotban a primer oldalon a névleges áramhoz tartozó feszültség.

2.Üresjárási áram:
Üresjárási állapotban, a primer tekercsekben folyó áram.
Kielégíti az oszlopindukció gerjesztésigényét, ez fedezi a vasveszteséget.
Telítődő vasmag esetében az üresjárási áram jelalakja a szinuszostól jelentősen eltér.

3.Rövidzárlat:
Rövidzárlatnak hívjuk, amennyiben a kétféle feszültségű vezeték (akaratlanul) fémes kapcsolatba kerül egymással.
Elektromos berendezéseknél ez jellegzetesen egy hibás működési állapot, mivel a kis átmeneti ellenállás következtében
gyakran zárlati áram indul meg, mely a normális üzemi áramfelvételnél nagyságrendekkel nagyobb is lehet.
Ez vezethet a vezetékek elolvadásához, összeégéséhez.
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: fresostrowiec
Czy teraz wyraźnie widać, że odpowiedź na drugie pytanie wynika wprost z przytoczonych tutaj przez macska definicji ?!!?
Szczerze współczuję temu prowadzącemu wasze laborki.
Musi mieć stalowe nerwy chyba...

Kosz by przekąsił jakiś wątek zapewne... Dawno nie karmiony :(
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

MarekSCO napisał:

3. Co to jest zwarcie ?
Tylko mi nie mów, że tego nie ma w żadnym podręczniku
a te pytania potrafie odpowiedziec rownież po polsku... a prawidłowa odpowiedz na to pytanie nr2 jest taka: wynika to z warunków autodopasowania transforamtora... strumien skojarzony z prądem wtórnym wytwarza własny strumień którego wektor B jest przeciwnie skierowany do wektora B strumienia głownego, co pociaga za sobą wzrost prądu pierwotnego, ktróry konpesuje straty strumienia głównego utrzymujać go na prawie nie zmienionym poziomie,
moc trafo jest obliczona na konkretny prąd po stronie wtórnej i pierwotnej, ponieważ strumie=prąd * liczba zwojów ( z czego jedno jest stałą), nie możemy w trafo łądować nieskonczenie dużęgo strumienia...

:arrow: MarekSCO jeżeli znasz odowiedzi na reszte pytań to bardzo bym prosił o pomoc - bo o tym wspólczyniku mocy to tylko napominają w literaturze

:arrow: Boski Miszcz adresy to nie wszystko... sprawdzałeś treści zawarte na tych stronach??
Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Boski Miszcz »

Sprawdziłem treści -najbardziej wiarygodne są te strony należące do uczelni technicznych i laboratoriów czasem są kompletne wykłady w pdf-ie z wymienionych przez ciebie zagadnień :D Najprawdopodobniej odpowiedzi na pozostałe pytania wynikają z poprzednich. Życzę owocnego poszukiwania odpowiedzi-ja wracam do robienia zadań z teorii obwodów :twisted: 3 zestawy po 15 zadań i kontrolka na środę- i jak tu znaleźć czas na lampy i inne przyjemności :(
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Boski Miszcz pisze:Sprawdziłem treści -najbardziej wiarygodne są te strony należące do uczelni technicznych i laboratoriów czasem są kompletne wykłady w pdf-ie z wymienionych przez ciebie zagadnień :D
jeżeli znajdziesz choćby w jednym z tych pdf'ów coś więcej niż wzór i przykładowy wykres (czasem nawet piszą "że jest związany ze stratami w rdzeniu...") wspołczynika mocy to wyśłe na wzkazany przez ciebie adres piwo albo i dwa...
Boski Miszcz pisze: ja wracam do robienia zadań z teorii obwodów :twisted: 3 zestawy po 15 zadań i kontrolka na środę- i jak tu znaleźć czas na lampy i inne przyjemności :(
obwody... kiedy to było... :lol: jak bedziesz miał jakieś problemy z zadaniami to wrzuć tu ich treść.
pozdro[/url]
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

fresostrowiec pisze:bo o tym wspólczyniku mocy to tylko napominają w literaturze
Polecam chwilę zastanowienia nad schematem zastępczym transformatora. Co "widać" od strony uzwojenia pierwotnego przy pracy jałowej, a co podczas zwarcia :roll:
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Piotr pisze:Polecam chwilę zastanowienia nad schematem zastępczym transformatora. Co "widać" od strony uzwojenia pierwotnego przy pracy jałowej, a co podczas zwarcia :roll:
wiem że współczynik ten zależy od mocy traconej w rdzeniu trafo ale czemu w tak sposób a nie inny???
ODPOWIEDZ