ximian pisze:Lampa R3788SELECT
Mam lampę którą swego czasu wymontowałem z jakiegoś (niestety nie paiętam juz jakiego urządzenia). Wygląda jak jakiś fotodetektor a cyferki '99.11 sugeruje datę.Czyżby japończycy w dalszym ciągu produkowali profesjonalne lampy prożniowe?
Nie tylko Japończycy. Fotopowielacze cały czas są w użyciu, bo potrafią być naprawdę czułe, przy małych szumach. Ten tutaj jest podobny do lampy 931A
Trafił OTlamp - prawdopodobnie to AL 2 - zresztą zerknijcie na zdjęcie w załączniku
Co do niesprawności - jak mierzyłem ją pierwszy raz omomierzem to wyglądało na to, że żarzenie jest spalone - przerwa. Ale cokół przyklejony był taśmą klejąca więc ją odkleiłem i po lekkim ruszeniu cokołu nawet było miernikiem widać przejście - niestety chwile później znowu znikło. Odlutowałem więc druty i zdjąłem cokół - druty od żarzenia i katody urawne przy samym dole szkła próbowałem lekko przypiłować szkło miniwiertarką, ale skutkiem tego było już tylko urwanie zakończenia bańki i zapowietrzenie lampy Szkoda że nie udało się jej naprawić...
Panowie może pomożecie mi w rozpoznaniu takiej oto lampeczki. Producent Valvo, jedyne co udało mi się przeczytać to P oraz cyfra 5 (chyba coś takiego, nie jestem pewien bo wszystko starte). Dla porównania obok po lewej stoi EAA91. Dodam, że lampa ikx ma taki sam cokół jak EAA91 i najprawdopodobniej to jakaś pentoda.
Przepraszam za jakość zdjęcia ale nie mam porządnej cyfrówki