Dwukablowy powielacz... jak to podlaczyc ?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Adrian
125...249 postów
125...249 postów

Dwukablowy powielacz... jak to podlaczyc ?

Post autor: Adrian »

Witajcie. Mam absolutnie nielampowy problem, ale podzespol jest na tyle wiekowy, ze moze akurat go znacie.

Umnożytiel' napriażenija z 9Kv na 18kV 0,3mA. Taki w "ciapkowatej/marmurkowej" tworzywowej obudowie, z zalanymi jaka zywica "pleckami".

Ma on tylko 2 przewody WN "~" i "+". Zaden dodatkowy nie jest urwany/uciety. Jak to podlaczyc ? Czy on wymaga jeszcze jakiegos zewnetrznego podzespolu ?

Dla ciekawostki, powielacz 9/27 1,3mA jest od niego 2 razy mniejszy ;)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Dwukablowy powielacz... jak to podlaczyc ?

Post autor: Piotr »

Adrian pisze:Ma on tylko 2 przewody WN "~" i "+". Zaden dodatkowy nie jest urwany/uciety.
Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to że pierwszy jest wejściem, a drugi wyjściem - obydwa względem masy. Czy na pewno masa nie jest w żaden sposób wyprowadzona?
Adrian
125...249 postów
125...249 postów

Ano wlasnie nie ma nic dodatkowego. Z zadnej strony :(

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
Hmmm.... A te kable nie są ekranowane może? Może tam jest masa.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

kawałek schematu RUBINA 714D i dugi od ELEKTRONA 215
Przypuszczam,że to z jednego z nich
Załączniki
powielacz.jpg
pow_elekt.jpg
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Powielacz ze zdjęcia do prawidłowego działania potrzebuje jedynie kondensatora włączonego między wyjście a masę. Tego typu powielacze były często stosowane w odbiornikach radzieckich, między innymi w popularnym czarno-białym "Junost-402" i kolorowym "Elektronika C-430" (432). W Junost-402 rolę kondensatora pełniły okładziny samej lampy kineskopowej, a w C-432 między wyjście powielacza a masę odbiornika włączony był kondensator 2,2nF/20kV (bez niego telewizor też działał).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
buczo
5...9 postów
5...9 postów

Dwukablowy powielacz

Post autor: buczo »

Ten powielacz pochodzi z telewizora ELEKTRON 216D i jest podłączony końcówką zaznaczoną jako prąd zmienny do trafa WN A KOŃCÓWKĄ+ do kineskopu. Od strony tr WNjest zablokowany do masy kondensatorem 4,7pF/30kV.
Adrian
125...249 postów
125...249 postów

Ach, no to teraz wszystko jasne :) Tu jest ukryta ta trzecia "koncowka" ! DZIEKI Serdeczne :!:

A przy okazji, czy to czasem nie bylo 470pF / 30 kV ? (zamiast 4,7pF)

Mam ponad 30 tych kondensatorow (takie zielone, grube cylindry, z jedna koncowka gwintowana). Kupilem cala 30-tke za 20zl (posluza mi do generatora Marxa) i wlasnie chyba przy ich zakupie padla nazw "Rubin" albo "Elektron" ;)

A wlasnie, jak juz przy tym temacie - jak sie sprawowaly te kondensatory ? Nie zamierzam ich katowac napieciem znamionowym, ale beda pracowaly jednak z dosc duzym pradem (niemal na zwarciu). Gdybyscie mieli takie (470pF/30kV) zbedne, to dajcie prosze znac na priv, jakos sie moze dogadamy ;)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Adrian pisze:A wlasnie, jak juz przy tym temacie - jak sie sprawowaly te kondensatory ? Nie zamierzam ich katowac napieciem znamionowym, ale beda pracowaly jednak z dosc duzym pradem (niemal na zwarciu).
Kiedyś zrobiłem na takich jonizator powietrza. Okazało się, że wytrzymują znacznie wyższe napięcie niż to wynika z opisu. Nie testowałem ich jednak prądowo, więc trudno mi powiedzieć jak sie w takich warunkach zachowają.
Jakbyś bardzo potrzebował to mam dwie zbędne sztuki (załącznik).

Pozdrawiam,
Romek
Załączniki
470pF_30kV.JPG
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

przez moje ręce przewinął się jeden taki,aler uszkodzony.
Uszkodzenie polegało na wypaleniu ścieżkimiędzy wyprowadzeniami ale na zewnętrznej powierzchni kondensatora.
Być może bryd albo wilgoć były pierwotną przyczyną.
buczo
5...9 postów
5...9 postów

Dwukablowy powielacz

Post autor: buczo »

Koledzy macie rację, od strony trafa WN jest 4,7pF 30kV a od strony kineskopu 470pF 30kV idalej w szereg włączony rezystor 1M/2W.
ODPOWIEDZ