falownik 12/230 V

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kk84

Post autor: kk84 »

Witam.
Zapomniałem dopisać do ostatniego postu. Regulatorek mechaniczny byłby ciekawym rozwiązaniem :). Tylko zauważ, że jeśli obroty sie zmieniają to wraz z nimi częstotliwość. Ale "dzisiejsze" trafa sieciowe są przyzwyczajone do odchyłków częstotliwości rzędu sądze około 5 - 8 %. Ale pomysł mi sie podoba. W końcu jak coś ma być wykonane technikami jednej epoki technicznej to niech tak pozostanie :).
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Panowie, byłem niedawno w skansenie maszyn parowych w Tarnowskich Górach. Nie macie pojęcia jaka tam stoi maszyna parowa z generatorem prądu - cudo! Nie jest duża, jakieś 3m na 1m. Jak pięknie komponowała by sie z jakimś pięknym wzmacniaczem lampowym. Jakby to uruchomić wszystko, to nie tylko czarowne efekty wizualne ale też cudowne odgłosy
buchającej pary. :D
kk84

Witam.
Zapewne dwustopniowa turbina parowa :). Ano, żeby muzy na lampowcu posłuchać to trzeba byłoby w piecu napalić, poczekać aż ciśnienie paru osiągnie optymalny poziom i pppppssssssssssss............... jazda :). Cichnąca muzyka byłaby sygnałem do tego by.................dorzucić do pieca wiecej :D. Ciekawe za ile by chcieli sprzedać ten agregcik prądotwórczy :).
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

marekb pisze:Panowie, byłem niedawno w skansenie maszyn parowych w Tarnowskich Górach. Nie macie pojęcia jaka tam stoi maszyna parowa z generatorem prądu - cudo!
Masz na myśli tą maszynę?
Troszkę przyduża - ma 275kVA...
Załączniki
Tarn_Gory.jpg
Tarn_Gory.jpg (48 KiB) Przejrzano 378 razy
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
kk84

Witam.
Jednak tłokowy generatorek :(. Oj tam duży, grunt że za domem sie zmieści :wink: .
ODPOWIEDZ