Piekna jest! Wczoraj nawet nie pomyslalem, ze tyle szumu wywolam ta dioda szumowa. O ile mi czasu starczy, sprobuje jej (V38) uzyc jako detektora w "Detefonie".Alek pisze:Oto gotowa lampka

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Piekna jest! Wczoraj nawet nie pomyslalem, ze tyle szumu wywolam ta dioda szumowa. O ile mi czasu starczy, sprobuje jej (V38) uzyc jako detektora w "Detefonie".Alek pisze:Oto gotowa lampka
Widać opatrznośc Tobą kierowałaPiekna jest! Wczoraj nawet nie pomyslalem, ze tyle szumu wywolam ta dioda szumowa.
Nie ukrywam, że mam zamiar użyć diody szumowej w całkiem innym celu racząc odpowiednio wzmocnionym i ukształtowanym szumem nie mierniki, lecz słuchaczyMarekSCO pisze:Oj coś mi się zdaje, że niedługo powstanie na forum nowy " szumny " wątek
a konstruktorzy wzmacniaczy (DIY) położą większy nacisk na testowanie swoich konstrukcji pod względem parametrów... szumowych
A może by tak sprubować wykonać Noise Figure Meter specjalnie dla zastosowań audio.
Generator na DS-1, obciążenie o przełączanej impedancji i jakiś woltomierz z w miarę precyzyjnym prostownikiem...
Podzieli się ktoś swoim zdaniem na ten temat ?