Pewnie tak. Nie zajmowałem się nigdy generatorami szumów, więc nie wiem jak są w szczegółach w rzeczywistości robione. Pamiętaj tylko, że złącze ma być przebite, poziom szumów pewnie zależy od natężenia prądu wstecznego złącza.jethrotull pisze:Dzięki, tak to ja sam umiem, ale nie o to chodzi.tszczesn pisze:Można też generować szum cyfrowo - generujesz losowy ciąg bitów, podajesz go na przetwornik CA i masz szum.jethrotull pisze:A może są jakieś inne metody generacji białego lub różowego szumu?
A w kwestii diody krzemowej: układ pracy taki sam jak dla próżniowej diody szumowej?
Co to jest?- czyli zaczynamy wieczór zagadek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- gachu13
- 1250...1874 posty
Ja już zrobiłem cos takiego. Wykorzystałem do tego zenera (coś koło 7 woltów napięcia stabilizacji) z którego sygnał był wzmacniany przez trzystopniowy wzmacniacz tranzystorowy. Szumi całkiem przyjemnie, ale zapewne nie jest to czysty szum biały.
Ten układ był opisywany gdzieś w EdW - jak jesteś zainteresowany to Ci go podeśle. Koszty wykonania prawie żadne, bo tranzystory to zwykłe BC-ki.
Pozdrawiam
Ten układ był opisywany gdzieś w EdW - jak jesteś zainteresowany to Ci go podeśle. Koszty wykonania prawie żadne, bo tranzystory to zwykłe BC-ki.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 2500...3124 posty
tak właśnie jest.Ja przytoczyłem okres prsechowywania jako ciekawostkędla zainteresowanychSTUDI pisze:1. Seria V - militarna nie jest seria długowieczną - przecież mieszją oznaczenia -> EVstaszeks pisze:a chyba są zaraz poniżej długowieczności.STUDI pisze:Nie ma w tych notach jakie wartości parametrów pozwalają jeszcze uznać lampę jako niezużytą.
i następne okres przechowywania 15 lat.
2. Okresy przechowywania, podane wartości. Potraktujmy je jako gwarancje producenta. Lamp po 15 latach przechowywania ma mieć takie parametry (bez dodatkowych zabiegów jak np wygrzewanie) a spodziewany okres eksploatacji ma być identyczny jak lampy prosto z fabryki.
To nie są deklaracje że po 15 latach przechowywania lampa się zepsuje. Ani to że po 750 godzinach pracy straci emisję. Rozumieć należy to w ten sposób, dowolna lampa - czyt. każda z wyprodukowanych lamp - po 15 latach przechowywania musi przepracować minimum 750 godzin oferując spełnienie podanych parametrów. Ot tyle. To gwarantuje producent.
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Ja natomiast będę się starał ją od Ciebe kupćAlek pisze:Ja natomiast będę budował diodę szumową

SzP Alek
Właściciel i dyr generalny PWL
Zwracam się z uprzejmą ( i uniżoną ) prośbą o dostępnienie mi,
za odpłatnością, jednego egzemplarza diody szumowej typu:......... ,
znajdującej się w planach produkcyjnych Pańskiej wytwórni.
Celem zbudowania na niej generatora szumowego do współpracy z
analizatorem widma Tektronix 491.
Jeśli będzie zainteresowanie, to zobowiazuję się opublikować
efekty testów generatora na forum triody.
Proszę o przychylne ustosunkowanie się do mojego podania.
Z poważaniem:
MarekSCO
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Jeżeli PWL nie poczuje się urażona wykorzystaniem diody szumowej do eksperymentów z zakresu NoiseArt, to również jestem zainteresowanyAlek pisze:PWL uprzejmie informuje, że wykona diodę szumową DS1.
Lampa będzie posiadała spłaszcz zewnętrzny. Anoda tantalowa, katoda wolframowa o maksymalnych parametrach żarzenia ok.3,5V/1A.
Wygląd lampy- na zdjęciu.

- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Tak jak mówiłem, będę mógł to zrobić w następnym tygodniu. Oczywiście od razu dam znać co i jak - sam jestem ciekawAlek pisze:Pierw sprawdź czy trioda żyje![]()
![]()

Cieszę się bardzo. Dzięki niej moja praca pewnie urośnie o następne kilka(naście?, dziesiąt?) stronAlek pisze:Diodę oczywiście sporządzę.
Prototyp właśnie jest bombardowany elektronowo.