co się da wycisnąć z fonicy 480f

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

No tak, znowu się moja rozrzutność pojemnościowa ujawniła :). Ale tak szczerze mówiąc to wynika ona także z tego że u mnie w warsztacie łatwiej znaleść capa 100nF niż 47nF, więc daje takie jak są :).
No to wg obliczeń proponuje 15nF (dla uzyskania dolnej częstotliwości 18,6Hz).

A props Twojego wzoru - podstawiłem R=0,57MOhm oraz C=0,1uF i wyszło 2,89 - chyba nie kHz? :shock:
SQ9KQZ
_idu

Post autor: _idu »

Sterowanie oczek w przypakdu ECL86 SE:

Do wysterowania pentody mocy potrzeba max 7 V szczytowego napięcia. Czyli niecałe 5V napięcia skutecznego. Podwajacz da tobie w porywach 14V. Za mało dla EM84, EM83, EM80. Ledwo co dla EM87. Wystarczyło by dla 6E5S.

Jedynym sposobem jest pobranie sygnału z anody lampy mocy. Jaka tam amplituda? Prosty szacunek - punkt pracy to około 280V na anodzie. Kolanko gdzieś przy 30 - 40V. Czyli w szczycie masz co najwyżej 240V. Załóż 200V. Oczko EM84 potrzebuje 21V. 200 * 0,7 = masz 140V napięcia skutecznego. Zrób dzielnik opoprnik 0,25W 1M / 250k (220k) potencjometr regulacyjny którym ustalisz wskazanie.

Czyli 1/5 masz na maks ustawieniu. 140 / 5 daje nam nieco poniżej 30V napięcia skutecznego. Po wyprostowaniu mamy 42V. Czyli prawie drwukrotny zapas regulacji czułości oczka. Prostownik zwykły jednopołówkowy na diodzie krzemowej - połączone do ślizgacza potencjometru regulacyjnego . Pomiędzy anoda a dzielnikiem kondesator 10 nano 630V. Za dioda dwójnik RC 1M / 22n (lub 47n - to pierwsze jest żywsze, 100n za ślamazarne)

Po jasną cholerę dodatkowe lampy? Nawet OPAmp do wysterowania oczka to kłopot bowiem te 21V to sporo jak na typowe scalaki!!!!
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Po jasną cholerę dodatkowe lampy? Nawet OPAmp do wysterowania oczka to kłopot bowiem te 21V to sporo jak na typowe scalaki!!!!
A kto tu mówi o jakiś dodatkowych lampach? Na układze, który zaproponawał conris jest tylko oko, dwie diody i elementy bierne.
SQ9KQZ
_idu

Post autor: _idu »

gachu13 pisze:
A kto tu mówi o jakiś dodatkowych lampach? Na układze, który zaproponawał conris jest tylko oko, dwie diody i elementy bierne.
I nie dosterowane oczko....
A wcześniej ktoś mówił o wzmocnieniu sygnału dla oczka.

Tylko sterowanie z anody. Sygnal doprowadzany do siatki steurjacej jest zbyt slaby dla EM84. Musi byc odpowiedni zapas .....
Ostatnio zmieniony śr, 14 marca 2007, 17:04 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

I nie dosterowane oczko....
No jak to? - oczko będzie podłączone do anody pentody ECL86 i sam obliczyłeś że sygnał będzie aż nadto wystarczający.
A wcześniej ktoś mówił o wzmocnieniu sygnału dla oczka.
No tak, ale conris uznał że zastosuje ten układ, który pokazał, więc nie trzeba dodatkowej lampy.
SQ9KQZ
conris
75...99 postów
75...99 postów

Amigos- Dzięki i cierpliwości

Post autor: conris »

Wzmaczek prawie przerobiony (niestety dla kustoszy).Pozostaje szata zewnetrzna . A kwasówka lubi cerpliwość i dokladność. Poki co pora na wiercenie fi 20. Jest fajny patent w postaci wiertla stozkowego od fi 5 do fi 22
(Tania pamiątka z pólnocy Europy).Obrabia otwory jak masło .Szczegolnie w cienkiej 0.5-2 mm blasze.Moze za tydzien foto premiera. Póki co podziękowania dla Zaangażowanych;-)
.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A jak odczucia odsłuchowe? Robiłeś jakieś testy?
SQ9KQZ
conris
75...99 postów
75...99 postów

Bliżej finału

Po wspólnych forumowych konsultacjach sprzęt nabiera realnego kształtu.
Żal drewnianej skrzynki , ale jej stan usprawiedliwia z nią rozstanie.
Jeszcze pozostaje jeden cokół do Em -ki i panel czołowy. A jak dobrze pojdzie to drewniana ramka zamykająca front
Załączniki
ws 480.JPG
conris
75...99 postów
75...99 postów

Jeszcze się nie świeci ale gra

Klocek uruchomiony , Jeszcze sie nie świeca em- ki ale już gra.Nie obyło się bez szukania "dziur" Okazało sie że niedolutowana noga konda w zasilaniu dala na początku ciszę .Ale w lampach to moje doświadczenia .
Pierwsze wrażenie po przesiadce z tranzystorowca (Pioniera 305 R) to cieply szlafrokowy sound. Nawet nie wiem czy aby nie za mocno dolny.Może to wina grania z 8 omowymi kolumnami i ich charakter tez może wpływać na wrażenie . Tannoye M 4 sa jednak chyba zbyt ciężkie do lampy. Jedyna rzecz która mnie zastanawia to lekkie słyszane pykanie przy kręceniu [otencjometrem głosności w okolicy 1/4 i 2/3 zakresu.Nie ma słyszalnych zmian , ani szurania po bieżni potka .Może to wina samego wytartego 1 megaomowca.Jak narazie tylko tyle wrażeń.Chyba przyjdzie pogmerać w gałęziach RC przy tonach wysokch i niskich ,ale czy to może odbić się na sprzeżeniu ?Poki co wyprowadzone równolegle okablowanie do nowych cokołów nie dało zadnych negatywnych zmian. Największa satysfakcja z braku brumu "na biegu jałowym".Jutro montuje Em-ki.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Jeszcze się nie świeci ale gra

Post autor: tszczesn »

conris pisze:[...] to cieply szlafrokowy sound. Nawet nie wiem czy aby nie za mocno dolny.
Takiego określenia jeszcze nie słyszałem ;)

Tylko o co chodzi z tym 'soundem'? Czym on się różni od 'dźwięku'?
pierwszy

Post autor: pierwszy »

tszczesn pisze: Tylko o co chodzi z tym 'soundem'? Czym on się różni od 'dźwięku'?
Moze feelingem? :wink:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

macska pisze:
tszczesn pisze: Tylko o co chodzi z tym 'soundem'? Czym on się różni od 'dźwięku'?
Moze feelingem? :wink:
Nie wiem. Może moje pytanie źle wygląda, ale się nie czepiam, tylko pytam, bo może to określenie 'branżowe'. tak jak w telewizji 'kompozyt', czyli spolszczone angielskie 'composite' na określenie sygnału TV z luminacją i chrominacją w jednym, czyli krótko mówiąc PAL, SECAM lub NTSC w naturalnym paśmie.

BTW. To mój okrągly 4444 post na forum, chyba z tej okazji wypiję drugie piwo, zwłaszcza, że nastrój poprawia mi 'Symfonia Tysiąca' Mahlera ze świetnie działającego Daniela :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

tszczesn pisze:nastrój poprawia mi 'Symfonia Tysiąca' Mahlera ze świetnie działającego Daniela :)
Szczęściarz z Ciebie, ale biednych masz sąsiadów :)
Jakie nagranie posiadasz? Ja się jeszcze nie dorobiłem ósmej na winylu.

A za zbyt ciemne brzmienie wzmacniacza z dużymi głośnikami obciążyłbym winą wysoką rezystancję wyjściową wzmacniacza. Zwiększenie sprzężenia zwrotnego powinno pomóc.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Piotr pisze:
tszczesn pisze:nastrój poprawia mi 'Symfonia Tysiąca' Mahlera ze świetnie działającego Daniela :)
Szczęściarz z Ciebie, ale biednych masz sąsiadów :)
Jakie nagranie posiadasz? Ja się jeszcze nie dorobiłem ósmej na winylu.
Bez przesady, 'Mythodea' Vangelisa lepsza jest :)

A Mahlera mam w wykonaniu czeskim (Czeska Filharmonia + czeski chór filharmoniczny) z 1982 pod dyrygencję Vacla Neumanna (lampowe nazwisko :). Ale nie moja, od rodziny pożyczyłem i muszę oddać :(
conris
75...99 postów
75...99 postów

Polszczyzna oojczyzna

Dzięki za korektę lingwistyczną .
To dobrze że są jeszcze ludzie wrażliwi na zaśmiecanie języka polskiego. To był taki machinalny błąd zasugerowany obcojęzyczną literaturą leżąca obok klawiatury.
A co do brzmienia w którym miejscu wrzucić coć na poprawę tych wysokich.
ODPOWIEDZ