moje najnowsze dzieło.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
moje najnowsze dzieło.
Powstało tylko dlatego zeby przećwiczyć nowy (dla mnie) sposób montazu elementów. Jak widać jest to połączenie montazu drabinkowego z szyną masy. Taki sposób okazał się bardzo wygodny i estetyczny. Wzmacniacz przed chwilą skończyłem, więc tak naprawdę nie mam pojęcia jak gra (mam gównianą gitarę i taki sam głośnik testowy). O samej konstrukcji nie ma się co rozpisywać. Po prostu Fender (non Master) z okrojonym do gałki Tone korektorem na ECC85 i Plexi (tym razem nie non Master) na 6N2P-EV i ECL86. Będzie może w tym tygodniu przetestowany na pożądnym głośniku i gitarce.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- jethrotull
- 3125...6249 postów
konstrukcja jest stabilna, a oczka montowałem najbliżej jak tylko można.jethrotull pisze:Tu nie chodzi o głupotę tylko o stabilność mechaniczną konstrukcji![]()
A w jakiej odległości od siebie nitowałeś kolejne oczka montażowe? Ja ostatnio zrobiłem taką płytkę co miąła oczka co 15mm i wyszła dość rozwlekła
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Musiałem czymś go zaizolować. Najpierw był oklejony tym samym plastikiem co chassis, ale podczas montazu zachaczyłem o chasiss i się sfałdowałgachu13 pisze:Mnie za to rozwala ten wściekle różowy elektrolit - masakra!!

a propo.. wzmacniacz został przetestowany. Gra naprawdę fajnie. Co dziwne kanał przesterowany jako czysty (niski gain) okazał się o wiele ładniejszy od czystego
. W czystym jako Tone użyłem potka 470kB a nie wiem czy aby liniowy niebyłby lepszy... muszę to sprawdzić, ale chyba w innej konstrukcji bo nie chce mi się go wymieniać.

- METALOWIEC
- 375...499 postów
No wzmacniiaczyk sympatyczny:) Schemat też fajny. A próbowałeś wpiąć się z wejściem przesteru za pierwszym stopniem cleanu? Ciekaw jestem jakby do chodziło
A jeszcze mam takie pytanie: ostatnio zabieram sie powoli do budowy heada na kwartecie 6p3s-e w końcu mocy i zrobiłem płytke zasilacza. Kondensatory mam na 250V więc są połączone w szereg i zbocznikowane rezystorami 330k. Filtr Uanodowego mam 100uF/560R/50uF/1k/50uF(pojemności podane z uwzględnieniem 1/Cw = 1/C1 + 1/C2
) no i w celu przetestowania jego wykonałem na chassis od bambina samą końcówke mocy na 6p14p. Podłączyłem do tego zasilacza i buczy:( Podłączałem za tym rezystorem 560R i przydźwięk w prawdzie mniejszy już, ale jednak jest, i to 50Hz
Na Twoim schemacie widzę filtr 100uF/100R/100uF dla końcówki mocy... Nie masz tego problemu? Bo ja bawiłem sie z tym troche i nie udało mi sie wyeliminować tego brumu
Mój uraz psychiczny do klasy A się pogłębia