"Ugitarowienie" głośnika

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

gruntart
20...24 posty
20...24 posty

"Ugitarowienie" głośnika

Post autor: gruntart »

Problem z pogranicza wzmacniaczy lampowych: głośnik do wzmacniacza gitarowego.
Kupiłem niedawno 12" chiński głośnik z myślą o zastosowaniu w budowanym combo gitarowym, jednak niestety: głośnik ma za niskie pasmo, za małą efektywność, za bardzo pasmo przesunęte jest w dół (napisane na nim 35Hz-4kHz). Postanowiłem coś z tym zrobić - kupiłem za 6,50PLN (!) papierową membranę 12"" , sztywno zawieszoną (płótno) i postanowiłem wkleić ją zamiast oryginalnej (tamta była bardzo gruba, ciężka, choć też zawieszona sztywno). Wkleiłem...i też do kitu, choć inaczej. Musiałem wkleić jakoś niesymetrycznie, bo cewka ociera o magnes. Jestem przekonany o prawidłowym kierunku zmian, ponieważ pasmo przenoszenia i efektywność wyraźnie się poprawiła.
Pytnie: czy ktoś ma doświadczenie w tego typu czynnościach? Może znacie sposoby na centryczne wklejenie membrany (cewki do tej pory nie wymieniałem, choć nie wiem, czy mnie to nie czeka..)?
gruntart
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: gruntart »

Przypadkiem natrafiłem na taki link: http://www.decware.com/surround.htm
Instrukcja dotyczy wymiany zawieszenia głośnika, ale dwie rzeczy zastosuję u siebie: "papier shims" oraz umiejscowienie membrany 0,6cm na poziomem kosza przed przyklejeniem. Pierwsze powoduje, że pozostanie stały otwór pomiędzy magnesem i cewką, drugie, że głośnik nie "trzepocze" ze względu na zbyt luźne zawieszenie.
Wkleję i napiszę jak poszło.
DJ Chucky
5...9 postów
5...9 postów

Głośnik gitarowy

Post autor: DJ Chucky »

Cewki w głośnikach gitarowych są bardzo lekkie, są nawinięte cienkim drutem więc ich wysokość jest mała, dlatego skok głośnika gitarowego jest niski.

Co wiesz o nawijaniu cewek głośnikowych?
ODPOWIEDZ