Koniec nadawania na falach długich...?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

fugasi
Obecnie jak się biega po falach średnich to sa stacje nadajace
wg starych norm -i juz nowsze -które sa słyszalne w moim radiu jako
szum straszny -a tak naprawde to jest chyba transmisja cyfrowa -
polegajaca na przyjmowaniu fazy /kąta położenia wektora fali nośnej /
wg słow kodu cyfrowego - z modulatora.
Aby nie siegac daleko -robia to już Niemcy ,Anglicy i inni -a my pewnie nie ...
Do odbioru trzeba mieć nie jakieś zwykłe odbiorniki ale normalne układy wejsciowe /częśc/-dalej -odebrany sygnał-zmodulowany fazowo/!/-musi być dokładnie przetworzony na stosowne pasmo .-Byc może nie takie 100Hz do4500Hz a już szersze 50Hz do9kHz - obecnie sa to odbiorniki cyfrowe z oprogramowaniem na komputerze.

Jak znam USA -a oni tacy są -to metoda taka jak w odb. satelitarnych-
na procesorach zrobia obw we ,filtry ,demodulatory i co się jeszcze uda
wcisnać w układ scalony -bedzie to miało postac pudęłka i nic do roboty dla amatorów -/radioamatorów /.

Patrzę sobie na to z boku . Mamy miec TV cyfrową i też nic nie mam w LODZI-NA jednym kanale 10 stacji -bez odbić -bez nachalnych kablówek
w zgodzie z opłacanym abonamentem-nie MAM- nie mamy MY.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

KaW pisze:fugasi
Do odbioru trzeba mieć nie jakieś zwykłe odbiorniki ale normalne układy wejsciowe /częśc/-dalej -odebrany sygnał-zmodulowany fazowo/!/-musi być dokładnie przetworzony na stosowne pasmo .-Byc może nie takie 100Hz do4500Hz a już szersze 50Hz do9kHz - obecnie sa to odbiorniki cyfrowe z oprogramowaniem na komputerze.
Pewno triodowicze już kombinują jak zrobić odbiornik DRM na lampach (albo przynajmniej lampowy stopień przemiany do karty dekodującej w PC) :-)
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
mathieiov
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: mathieiov »

Co do tego radia chińskiego nadającego po polsku to się nazywa China Radio International. Miałem nawet nagrany fragment audycji na mp3. Niestety zgubiłem odtwarzacz w szkole :cry:
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Chińskie Radio Międzynarodowe miało chyba zapisy audycji na swojej stronie.
Z polskojęzycznych stacji to jeszcze RFI było, ale czy jeszcze nadaje to nie wiem.
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

kaem pisze:Pewno triodowicze już kombinują jak zrobić odbiornik DRM na lampach (albo przynajmniej lampowy stopień przemiany do karty dekodującej w PC) :-)
Takie coś jest juz wykombinowane, na stronie Jogiego:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... RM/DRM.htm
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
_idu

Post autor: _idu »

KaW pisze:fugasi

Jak znam USA -a oni tacy są -to metoda taka jak w odb. satelitarnych-
na procesorach zrobia obw we ,filtry ,demodulatory i co się jeszcze uda
wcisnać w układ scalony -bedzie to miało postac pudęłka i nic do roboty dla amatorów -/radioamatorów /.

Patrzę sobie na to z boku . Mamy miec TV cyfrową i też nic nie mam w LODZI-NA jednym kanale 10 stacji -bez odbić -bez nachalnych kablówek
w zgodzie z opłacanym abonamentem-nie MAM- nie mamy MY.

Na średnich i krótkich jest już co niemiara stacji DRM. Pasmo kanału to 10kHz. Idea odbioru jest prosta po stronie w.cz. Przemiana nawet bezpośrednia z częstotliwością 12kHz odsuniętej o odbieranej. A to aby można bło np. bezproblemowo dać na wejście mikrofonowe karty dźwiękowej w PC i móc dekodować transmisję cyfrową.

Kompresja MPEG 1 Layer 4 zwana popularnie MP4 a ostatnio ze względów marketingowych AAC.

Niektórzy stosują generator sinusoidalny z tzw. bezpośrednią syntezą. Taki fajny moduł- po łączu szeregowym podaje sie mu częstotliwość a on taką wypluwa. Tym można łatwo wysterować mieszacz np. na 6Ż1P.

Jest kilka fajnych stacji nadających w DRM (znam je digital sat) i warto by było wg mnie opracować moduł części cyfrowej - kodek MPEG do dekodowania a procek dodatkowo by sterował generowanie częstotliwości heterodyny czy to w superheterodynie czy w przemianie bezpośredniej (druga do wyodrębnienia sygnału cyfrowego). Podanie wartości p.cz. warto zrobić poprzez menu. Aby było bardziej lampowo wyświetlacz VFD to przekazywani komunikatów.

Cześć radiową możnaby robić na lampach. Owszem MP4 to niby nie FM, ale obecnie stacje komercyjne FM "jadą" z jakiś MP3 playerów, plus okropne zduszenie pasma i dynamiki. Więc to co mogą zaoferować stacje w DRM np. RTL2 (polecam..... pasmo 49m oraz HotBird 13,0E I Astra 19,2E) zaoferuje LEPSZĄ jakość dźwięku niż nasze zetki, rmfy, eski czy śmieci agory...

Co do modulacji sygnału cyfrowego. Standardowe DVB-T proponuje QAM. dla emisji w kablu i via sat QPSK i ostatnio 8PSK. Zapewne QAM lepiej radzi sobie z wielotorowością.

Więc modulik zamieniający szum z danymi cyfrowymi i można propnować lampowo-cyfrowe radia DRM. W radiu lampowym można takowy ustawiony na stałe na f p.cz. +12kHz jako wstawkę do radia i ono dalej gra....
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

STUDI pisze: Więc modulik zamieniający szum z danymi cyfrowymi i można propnować lampowo-cyfrowe radia DRM. W radiu lampowym można takowy ustawiony na stałe na f p.cz. +12kHz jako wstawkę do radia i ono dalej gra....
Jeśli dobrze zrozumiałem, można rewitalizować lampowe radia AM wbudowując mały moduł DRM, niczym kiedyś konwerter UKF do Amatora Stereo ?
Jeśli tak, to dobra wiadomość :D
Czy ktoś takie moduły juz produkuje?
f.
_idu

Post autor: _idu »

frycz pisze:
STUDI pisze: Więc modulik zamieniający szum z danymi cyfrowymi i można propnować lampowo-cyfrowe radia DRM. W radiu lampowym można takowy ustawiony na stałe na f p.cz. +12kHz jako wstawkę do radia i ono dalej gra....
Jeśli dobrze zrozumiałem, można rewitalizować lampowe radia AM wbudowując mały moduł DRM, niczym kiedyś konwerter UKF do Amatora Stereo ?
Jeśli tak, to dobra wiadomość :D
Czy ktoś takie moduły juz produkuje?
f.
dokładnie tak... pomija sie detektor AM, zamiast niego mieszacz z heterodyną o 12kH wyżej niż p.cz. i konieczny moduł DSP. Na wyjściu sygnał m.cz. Radio będzie grać lampy nie będą atrapą.

Czy ktoś produkuje... a może ktoś opracuje taki modulik. Jeśli YAMP'a ktoś kiedys zrobił to i to da radę...
Alek

Post autor: Alek »

Tot, a nie tot-skazał Swiedot :roll:
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: Bobiq »

Pionier U2
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

Gdzie słychać "Jedynkę" PR

Post autor: Adam Myslinski »

ximian pisze:
W zeszłym roku będąc w Kirunie
...kurde chłopie coś ty tam robił tak daleko. Dalej to juz chyba tylko ziemia się kończy.
Witam,
W listopadzie ub. roku wieczorem odbieralem w samochodzie "Jedynkę" (sladowo, chwilami zrozumiale) w rejonie Monte Carlo, ale tylko nad samym morzem. Odjazd od brzegu nawet na pół kilometra skutkowal zanikiem odbioru. Radio było wyposażone w antenę w tylnej szybie.
Załączniki
a215.jpg
Pozdrawiam

Adam
ecl
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: ecl »

Tomasz.W pisze:
marcin_oizo pisze:....spotkało by się to z negatywnym odbiorem faktu tego Polaków w kraju i za granicą....
O tuż to . Bardzo często jestem na dalekiej północy Szwecji . I jakoś się tak przyzwyczaiłem do słuchania naszej Jedynki . A żeby było ciekawiej to tam na północy jest lepszy odbiór niż u nas w kraju , nie wiem dlaczego tak jest .
Po prostu nie ma tam silnych zakłóceń.
ecl
5...9 postów
5...9 postów

ximian pisze:
W zeszłym roku będąc w Kirunie
...kurde chłopie coś ty tam robił tak daleko. Dalej to juz chyba tylko ziemia się kończy. A swoją drogą to słyszałem,że jak się maszt w gąbinie nie przewrócil to i za kuruną było słychac 1program . Ja złapałem 1 program najwyżej w okolicy Jonkoping dalej koło Karlskoga już się zaczęly problemy, to już ine było odbieranie audycji radiowej tylko nasluch i sprawdzanie czy coś słychać.Obecnie mam niezly odbiornik radiowy w samochodzie tak więc jak bym jechał to i uzbroję sie w jakąś antenę zewnętrzną i będe zapisywał gdzie jak łapie. Nie wiem czy forum trioda jest dobrym miejscem do tego typu typu wymiany informacji ale ....jakby nie patrzeć program 1 PR nadajnik ma na lampach. :D to i mogę powiedzieć,że uczestniczę w tworzeniu mapy sygnału nadajnika lampowego na terenie skandynawii.
Obecny nadajnik długofalowy w Solcu ma konstrukcję modułową na ...tranzystorach. Napisz o tym na http://www.radiopolska.pl
ecl
5...9 postów
5...9 postów

kaem pisze:
ximian pisze:jakby nie patrzeć program 1 PR nadajnik ma na lampach. :D to i mogę powiedzieć,że uczestniczę w tworzeniu mapy sygnału nadajnika lampowego na terenie skandynawii.
Miał... I właśnie tenże się był zawalił. Teraz "Jedynka" śmiga tranzystorowo, prawie że cyfrowo. Sterowane impulsowo ustrojstwo daje w efekcie obwiedni modulację AM. Ale to co otwiera i zamyka te tranzystory, mało ma wspólnego z analogiem. A już na pewno nie z lampami.
No i dźwięk jest gorszy niż na analogowo pracujących lampach w nadajniku z Konstantynowa. Ale nadajnika lampowego nie przystosujesz do emisji cyfrowej.
Tomasz.W
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Tomasz.W »

ecl pisze:...Ale nadajnika lampowego nie przystosujesz do emisji cyfrowej....
Ktoś Ci bzdór nagadał i je powtarzasz .
ODPOWIEDZ