Koniec taśm wkrótce!?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Koniec taśm wkrótce!?

Post autor: barbie »

Może to nie lampa, ale...
Jeśli ktoś jeszcze używa magnetofonów szpulowych (tak jak ja) - powinien szykować się na kłopoty.':cry:'
Firma QUANTEGY (dawny AMPEX) kończy produkcję nośników magnetycznych z końcem lutego. Było to chyba ostatnie źródło zaopatrzenia się taśmy (o jakości studyjnej!).
Co będzie dalej - nie wiadomo - a właśnie udało mi się kupić nowe głowice do REVOX'a.
Mam nadzieję, że nie będzie to definitywny koniec i doczekamy się renesansu - podobnie jak się dzieje z płytami winylowymi...
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

A EMTEC (d. BASF) już nie robi?? Chyba też jakieś profesjonalne taśmy mieli w ofercie?
Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Na stronie nie ma...

Na stronie EMTEC International są tylko VHS oraz Compact Cassette.
Niestety, szpulowych na stronie nie ma...

Jakbyś coś wiedział - daj znać...
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Taśmy EMTECa produkuje obecnie firma rmg - http://www.rmgi.nl/ Perzejęli oni zdaje się całą linię produkcyjną EMTECa który również się z szpul wycofał i po rezygnacji quantegy są oni ostatnim producentem taśm.
hifi.pl pisze:RMG INTERNATIONAL - taśmy do magnetofonów na rynek profesjonalny (1.03.2005)
Niedawne wydarzenia mogły zaniepokoić profesjonalnych użytkowników taśm do magnetofonów analogowych. Firma EMTEC z fabryką w Niemczech zaprzestała ich produkcji, a amrykańska firma Quantegy stoi w obliczu bankructwa. Powstała jednak fabryka, która ma zamiar wypełnić powstającą lukę.

W Holandii, w miejscowości Oosterhout produkcję uruchamia firma RMG International. Zakład ten ma duże tradycje w tej branży. Produkcję taśm audio w Oosterhout rozpoczął Philips w 1968 roku. W latach późniejszych produkowano tam też taśmy video formatów Video 2000 i VHS oraz taśmy do zapisu danych. W 1993 roku fabryka została przejęta przez SK Germany, a jej nazwa została zmieniona na MPO B.V. (Magnetic Products Oosterhout B.V.). W kwietniu ubiegłego roku fabryka przyjęła nazwę Recordable Media Group International. W listopadzie 2004 RMGI przejęła zasoby, technologię i patenty fabryki EMTEC w Monachium. Fachowcy z EMTEC uczestniczyli też w procesie przygotowania fabryki w Oosterhout do nowej produkcji.
Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Internet jest wielki

Wielkie dzięki za info!!!
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

A co z opisywaną kiedyś metodą cięcia taśm VHS na pół? jakie są szerokości i jak magnetofon radzi sobie z tym materiałem?
argus
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: argus »

Są tacy, którzy sobie chwalą. Na forum audiostereo (w tym przypadku warto zajrzeć) udziela się gość o nicku Korwin - są w dziale stereo dwa wątki - jeden o magnetofonach w ogóle, drugi o sprzęcie firmy UHER. Tam akurat niewiele jest typowo audiofilskiego gadania, za to sporo przydatnych informacji. Rzeczony Korwin zna się na tasmach i sprzęcie, i chętnie dzieli się wiedzą i ogromnym IMO doświadczeniem. O cięciu taśm VHS pisał i rekomenduje.
pzdr.
Stare jest piękne (ale tylko w technice :) )
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Taśma magnetowidowa jako nośnik do 1/4 się nie za bardzo nadaje. Dlaczego - wystarczy zobaczyć jakie ma parametry.
O proszę głowice do Revoxika (ta aukcja z kilkoma parami?) to już wiem kto mnie przelicytował ;-), niestety byłem przed pensją ;-)

Pozdrawiam Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
ODPOWIEDZ