Marshall DSL 401 - problem

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Marek70_70
4 posty
4 posty

Marshall DSL 401 - problem

Post autor: Marek70_70 »

Witam wszystkich. Mam taki problem z moim Marshallem. Podczas grania, tak na połowie mocy, wzmacniacz nagle zaczą grać cichutko, wymieniłem wszystkie lampy na nowe ale dalej jest tak samo. Nie wiem gdzie może tkwić przyczyna. Moze ktoś miał podobny problem lub zna się na wzmacniaczach lampowych i mi coś doradzi. Pozdrawiam. Marek.
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

moze potencjometr od glosnosci ?
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Witam wszystkich. Mam taki problem z moim Marshallem. Podczas grania, tak na połowie mocy, wzmacniacz nagle zaczą grać cichutko, wymieniłem wszystkie lampy na nowe ale dalej jest tak samo. Nie wiem gdzie może tkwić przyczyna. Moze ktoś miał podobny problem lub zna się na wzmacniaczach lampowych i mi coś doradzi. Pozdrawiam. Marek.
Gra cicho niezależnie od ustawionej głośności? Szumi, brumi czy coś takiego? Reaguje na kręcenie innymi potencjometrami? Musisz napisać coś więcej, jak to zwykł mówić tszczesn "Forumowa wróżka ma chorobowe" :D Takie objawy może dawać mnóstwo różnych uszkodzeń a z Twojego opisu niewiele można wywnioskować.
Masz jakąś wiedze elektroniczną? Bo jak się okaże że to coś poważniejszego to lepiej oddać wzmaka komuś kto się zna niż samemu próbować dłubać "na ślepo" w, bądź co bądź, dość drogim sprzęcie.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Marek70_70
4 posty
4 posty

Wzmacniacz reaguje na wszystkie potencjometry, działa tak jak by miał przełacznik na obniżenie mocy i troszeczkę, nieznacznie ma przesterowany sygnał. Nie szumi i nie brumi. Przełącznik impedancji głośnika jest dobrze ustawiony (16ohm, tak jak ma głośnik)Kanaly można zmieniać. Poprostu spadła mu moc. Głośnoś jest mniejsza jak w gramofonie Bambino. Z wykształcenia jestem technikiem-elektrykiem ale nie pracuje w tym zawodzie. Od wielu lat interesuję się elektroniką (mam 37 lat), a od roku lampami. Nie jestem moze specjalistą w tej dziedzinie ale przy Waszej pomocy, sugestii co sprawdzić, zrobić mógł bym sam go naprawić.
Podaję link do schematu
http://www.piller.at/music/dsl201/dsl401schematic.pdf
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

pewnie padla lampa w koncowce
Marek70_70
4 posty
4 posty

Też o tym pomyslałem ale wstawiłem wszystkie 4 szt. nowe (kupione na Allegro na zapas), może też któraś z nich jest zepsuta. Mam jeszcze kilka więc jutro sprawdzę.
Marek70_70
4 posty
4 posty

Niestety, wstawiałem jeszcze 3 kwartety na końcówkę i dalej gra cicho.
ODPOWIEDZ