"Samopomoc Lampowców" :)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

"Samopomoc Lampowców" :)

Post autor: Vault_Dweller »

Wpadł by mi do głowy taki pomysł: by elektronicy zajmujący się lampami elektronowymi- a jest ich stosunkowo niewielu- mieszkający niedaleko siebie mogli sobie pomagać nawzajem. Np. ludzie mogliby wymieniać się doświadczeniami, udzielać sobie porad tak jak tu na forum; ktoś kto potrzebowałby pomierzyć parametry swoich lamp mógłby odwiedzić elektronika dysponującego odpowiednim przyrządem, obeznanych w technice w.cz. można by było poprosić o zestrojenie radioodbiornika a stolarzy o odnowienie obudowy... Jednym słowem możliwości jest multum. Jeśli ta inicjatywa, podobna do tej polegającej na udostępnianiu sobie skal radioodbiorników (i zresztą szersza, więc obejmująca ją) się przyjmie (mam taką nadzieję :)), to piszmy np. na forum kto co może zrobić. To samo dotyczy wymiany podzespołów między sobą. Ja mam osobiście niestety mało sprzętu (bida!) ale posiadam sporo telewizyjnych lamp- kilka (ok. 8szt. ?) używanych PL504, jakieś PL84, PCC88 (na razie cztery)...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: "Samopomoc Lampowców" :)

Post autor: tszczesn »

Vault_Dweller pisze:Wpadł by mi do głowy taki pomysł: by elektronicy zajmujący się lampami elektronowymi- a jest ich stosunkowo niewielu- mieszkający niedaleko siebie mogli sobie pomagać nawzajem. [...]

Mnie się to podoba.
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Gratuluję inicjatywy!!
Może jest tu ktoś z okolic Świdnicy, Wałbrzycha itp.?
Pozdrawiam
Adam
_idu

Post autor: _idu »

No ta ja szukam pomocy przy dorobieniu skali od radia z lat 60ty-ch.Trzy warstwy. Lodz jesli chodzi o lokalizacje.

Mam ja poklejona. Teoretycznie moge znalezc kogos kto moglby to zrobic w Poznaniu ale to dopiero jesienia.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Dysponuję skalą od radia lampowego, prawdopodobnie coś w stylu radio z gramofonem "Poemat". Jakby ktoś chciał to mogę ofiarować.
brener2
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: brener2 »

Lampomaniacy Łodziacy - łączmy się!

Vault - Miałbym chyba trochę klamotów dla Ciebie za pomoc w
naprawieniu wzmacniacza Ampli 75.

STUDI - Skan Cię nie zadowala? Może dało by radę zrobić? A później na szybę i jest!

Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

brener2 pisze:Lampomaniacy Łodziacy - łączmy się!

Vault - Miałbym chyba trochę klamotów dla Ciebie za pomoc w
naprawieniu wzmacniacza Ampli 75.

STUDI - Skan Cię nie zadowala? Może dało by radę zrobić? A później na szybę i jest!

Pozdrawiam wszystkich
Można by było... A co masz w tym wzmacniaczu za problemo?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
ODPOWIEDZ