Chyba nawet Florek o tyle nie zawyża mocy swoich wzmacniaczy
Cena tego cuda też ładnie zawyżona.... ale wykonanie ładne
A propo mocy w klasie A - na Fonarze, w dziale galeria jest "Wzmacniacz lampowy do komputera" z końcówką na 6P14P (odpowiednik, jakby nie było, EL84), którego konstruktor napisał tak:
.....i po odpaleniu jednego kanału byłem mile zaskoczony - zamiast 4 watów okazało się że ma około 10 watów przy bardzo małych zniekształceniach (mniej niż 0,1%, dość głębokie sprzężenie i mała czułość wzmacniacza ok.1V)
Ciekawe jak on to zmierzył.
Ostatnio zmieniony pt, 23 lutego 2007, 18:32 przez gachu13, łącznie zmieniany 1 raz.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
eS pisze:ot i ciekawostka - SE na EL84 w klasie A daje 15W mocy
magia!
Może nie dokładnie "daje", bowiem w specyfikacji jest:
- Moc:15W
- Tryb pracy: Class A
- Lampa preampu: 1 x 12AX7
- Lampa końcówki: 1 x EL84
W nazewnictwie KF jest coś takiego jak moc doprowadzona do stopnia końcowego... czyżby Moc:15W to nie Out a In? Może w tym sęk?
ja myślę, że to jest po prostu bezmyślnie powielony błąd.
darczar zarzucił tu linkiem gdzie jest wyraźnie napisane 'class A amp, push-pull' - to wydaje się być wiarygodne.
aczkolwiek czasami jak człowiek czyta opisy wzmacniaczy to widzi same takie kwiecie jak słynny florkowy pentodowy wzmacniacz na 6L6
Może nie dokładnie "daje", bowiem w specyfikacji jest:
- Moc:15W
- Tryb pracy: Class A
- Lampa preampu: 1 x 12AX7
- Lampa końcówki: 1 x EL84
W nazewnictwie KF jest coś takiego jak moc doprowadzona do stopnia końcowego... czyżby Moc:15W to nie Out a In? Może w tym sęk? Wink
Chyba że zastosowali inny "myk": 15W mocy.... pobieranej (ze źródła napięcia anodowego) - to by sie nawet zgadzało
Jesteś pewnien? Mi sie wydaje że z układu SE nie da się wyciągnąć większej sprwaności niż 50 % nawet przy sygnale prostokątnym. Chyba że chodzi Ci o PP, wtedy się zgadzam.