Mam zamiar obudowac budowane przez siebie urzadzenie w pleksie; plyty grubej pleksy, laczone katownikami i kolumnami.
W "suficie" obudowy bedzie kilka podstawek lampowych. Glownie 5 magnowali ceramicznych, ktore robia sie potwornie gorace po 10 minutach pracy osadzonych w nich PL500 i 6p45s - nie sposob ich dotknac.
Z drugiej zas strony wystarczy zamocowac podstawke na 2 krotkich tulejkach dystansowych i juz nie grzeje tak bardzo podstawy, jak podstawka przykrecona do niej bezposrednio.
I teraz mam pytanie. Zaryzykowac osadzenie podstawki w plycie z pleksy (temperatura jej "uplastycznienia" wynosi 70 st.), czy moze macie jakies swoje rozwiazania na to ? Moze chlodenie wymuszone (wentylator skierowany w podstawke) ? Plyty moge miec nastepujacej grubosci: 7mm / 10mm / 15mm (ale to juz bedzie bardzo ciezkie, z uwagi na rozmiary plyty - 60cm/55cm i osadzone w niej lampy i potezne gazotrony)
Znajomy radzil mi zainstalowac wewnatrz obudowy ze 2 mocne wentylatory, zeby dmuchaly od srodka na zewnatrz i wydmuchiwaly strumienie powietrza, ktore beda takze chlodzily podstawki.
Podstawki lampowe osadzone w pleksie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Poliwęglan, bo jak rozumiem ma to być przezroczyste.
http://www.poliweglan.com/index.php?id=wlasciwosci
http://www.poliweglan.com/index.php?id=wlasciwosci
tworzywa
Nie polecałbym tworzywa pleksa ,PMMA, inne na podstwę do "stolików "
Pomjąjc temperaturę która szkodzi i powoduje starzenie się tworzyw . dochodzi promieniowanie UV.Moze dochodzić do mikropeknięć strukturalnych.
Ja w modyfikowanym W 480f po przeniesieniu lamp na wierzch zrobię maskownice z polerowanej nierdzewki. lub lustra. Wiercenie w szkle fi 25 dzisiaj nie problem.Z obudowa typu BMB(Black Metal Box) może bedzie zacnie się prezentować.
Jak będzie sprzęt skompletowany zapewniam o fotkach.Teraz obudowa u blacharza
Pomjąjc temperaturę która szkodzi i powoduje starzenie się tworzyw . dochodzi promieniowanie UV.Moze dochodzić do mikropeknięć strukturalnych.
Ja w modyfikowanym W 480f po przeniesieniu lamp na wierzch zrobię maskownice z polerowanej nierdzewki. lub lustra. Wiercenie w szkle fi 25 dzisiaj nie problem.Z obudowa typu BMB(Black Metal Box) może bedzie zacnie się prezentować.
Jak będzie sprzęt skompletowany zapewniam o fotkach.Teraz obudowa u blacharza
Piekne dzieki za pomoc. Link jest bardzo pomocny, dobrze wiedziec o takiej firmie. Ceny tez maja znosne. Raz jeszcze dzieki !
A teraz co do obudowy. Na razie jestem na etapie makiety, wiec do czasu montowania obudowy troche zejdzie. Pytanie mam jednak takie:
jaki jest koszt takiej obudowy metalowej ? a) material b) giecie, wiercenie otworow (pod podstawki chlodzacych, etc) c) czyszczenie, polerowanie, barwienie ?
Nie ukrywam, ze taka metalowa obudowa, w glebokim czarnym kolorze....
ale ja tam mam kuupe miernikow i przelacznikow oraz lampek na panelu przednim, co najmniej 14 lamp na gornym.... boje sie, jaki wyjdzie kosztorys dla blachy i jej obrobki, w porownaniu z zakupem grubych plyt z pleksy, juz powierconych + paru katownikow i zawiasow...
A teraz co do obudowy. Na razie jestem na etapie makiety, wiec do czasu montowania obudowy troche zejdzie. Pytanie mam jednak takie:

Nie ukrywam, ze taka metalowa obudowa, w glebokim czarnym kolorze....

finanse
Odsłonie dno swojego portfela
Obudowa -blacha 0,8 nierdzewka zawijana w [ o wym 270x297 z dorobioną listwą[] pod gniazda tylne kosztowala mnie 60PLN.Materiał + cięcie +giecie.
Otwory pod podstawki DIY i lakierowanie proszkow 20PLN.zalezy jak zdecyduję .Kwasówka tez ma urok.
Obudowa -blacha 0,8 nierdzewka zawijana w [ o wym 270x297 z dorobioną listwą[] pod gniazda tylne kosztowala mnie 60PLN.Materiał + cięcie +giecie.
Otwory pod podstawki DIY i lakierowanie proszkow 20PLN.zalezy jak zdecyduję .Kwasówka tez ma urok.