Obywatelska inicjatywa...

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

Obywatelska inicjatywa...

Post autor: Alek »

Chodzi mi po głowie taka oto myśl:
Kilka razy się zdarzyło, że rózne osoby na forum zapytywały o skany skal odbiorników radiowych (nie pamiętam z jakim skutkiem).
Jestem akurat w trakcie doprowadzania do używalności odbiorniczka o wdzięcznej nazwie "Figaro". Muszę i tak zdemontować skalę, przeto po jej wyczyszczeniu mogę zrobić jej skan i zamieścić w internecie. Mogłoby to ułatwić szerszemu kolektywowi naprawę odbiorników. Jak bowiem wiadomo, uszkodzenia skal do rzadkich nie należą. Nawet jeśli skala jest niepotłuczona to często zdarza się, że złazi z niej farba.
Pomysł jest taki, by Ci, którzy przy naprawie i tak zdejmują skale skanowali je i wrzucali do netu. A może na nowo odkrywam amerykę a pomysł jest już znany i praktykowany?
Na dobry początek zamieszczam skan skali odbiornika "Violetta". Wykonałem ten skan już dość dawno, zachodzi jednak pytanie, czy taki sposób skanowania jest wystarczający. Proszę więc wszystkich zainteresowanych o ustosunkowanie się do tego pomysłu.

Pozdrawiam Was wszystkich-Alek

p.s. niestety rozszerzenie cdr jest zabronione, tak więc nici z zamieszczenia. Tak czy inaczej czekam na opinie.
Ostatnio zmieniony wt, 6 lipca 2004, 12:26 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Witam
Uważam, że pomysł jest przedni :D . Sam będę miał możliwość zrobienia paru skanów skal więc je dodam do Forum.
Myślę, że z rozszerzeniami (w tym cdr) nie będzie problemu. Po prostu wrzuć skan do pliku ZIP i jako taki dołącz do Forum - i po kłopocie, a jak przy okazji skan się skompresuje to tylko zaleta bo będzie go można szybciej pobrać z netu.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: obywatelska inicjatywa...

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Chodzi mi po głowie taka oto myśl:
Kilka razy się zdarzyło, że rózne osoby na forum zapytywały o skany skal odbiorników radiowych (nie pamiętam z jakim skutkiem).[/qote]

Na razie z żadnym, Ostatnio był taki problem tutaj ze skalą do Elektrita Allegro - przygotuję taki skan, ale trochę to musi potrwać, bo nie mam jednej skali w idealnym stanie, skan będzie składał się z kilku ładnie poskładanych. Zresztą chciałem zrobić taką bazę skal na swojej stronie, zwłaszcza do Elektritów i Telefunkenów, bo one na ogół są w fatalnym stanie. Problem z tym, że nie mam odpowiedniej jakości wzorców.
Alek pisze: p.s. niestety rozszerzenie cdr jest zabronione, tak więc nici z zamieszczenia. Tak czy inaczej czekam na opinie.
A nie można a jakimś bardziej ludzkim formacie? Proponuję TGA, myślę, że dla naszych zastosowań 300dpi wystarczy (z zaznaczonymi punktami wymiarowymi na skanie)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Na dobry początek wrzucam skan skali, którą miałem pod ręką. Jest to skala od popularnego odbiornika o nazwie Sonatina. Wymiar oryginalnej skali to 330mm(szerokość)x75mm(wysokość).
Załączniki
Skala radia SONATINA
Skala radia SONATINA
sonatina.gif (236.23 KiB) Przejrzano 2950 razy
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

Niestety, nawet po operacji zipowania plik jest zbyt duży (ponad 300kB) :cry:
Alek

Tymczasem skala od figara :)
Długość skali 23,5 cm, szerokość 5cm. Grubość szkła 3mm.

P.S. Zmieniłem plik, gdyż poprzedni był bez barw. Jest to jpeg i gif.
Załączniki
skala figaro.jpg
skala figaro.jpg (101.4 KiB) Przejrzano 2875 razy
skalafigaro.gif
skalafigaro.gif (198.79 KiB) Przejrzano 2833 razy
Ostatnio zmieniony śr, 7 lipca 2004, 15:19 przez Alek, łącznie zmieniany 3 razy.
admin
administrator
Kontakt:

Post autor: admin »

Witam
Wielkość jednorazowego pliku, który można załadować na Forum jest ograniczona do 250KB. To wynika z faktu, że przy braku ograniczeń na każdym forum prędzej czy później pojawiają się plikowe "olbrzymy", które nie dają się pobrać przez Użytkowników mających wolniejsze łącza i równocześnie powodują zapełnienie nawet najbardziej pojemnego serwera.
Pomysł ze skalami jest jednak wyjątkiem, bo w tym przypadku nie można za bardzo ograniczać objętości pliku, gdyż watościowy skan to skan dobrej jakości. Nie mogę niestety zdjąć ograniczenia objętości ładowanych poprzez Forum plików (wyjaśnienie powyżej), ale proponuję, że jeśli ktoś nie może takiego skanu udostępnić przez internet to proszę o jego przysłanie emailem na adres triody (trioda@trioda.com) a ja wówczas wstawię go na serwer i na forum będzie można dodać odnośnik do takiego skanu.
Alek

Zamieszczam jeszcze skan skali pioniera (skala jednobarwna). Aby skan był ostry, skanowałem od strony nadruku. Wymiary: wysokość 12,1 cm, szerokość 11,5 cm. grubość szkła 3mm. Ponieważ skala nie ma czarnego tła, toteż przy skanowaniu powstają brzydkie cienie liter na nakładce skanera. Problem ten nie występuje w przypadku ciemnych skal.

p.s. piszę na wszelki wypadek raz jeszcze, że zmieniłem mój wcześniejszy post (załącznik) ze skalą Figara.

pozdrawiam -Alek
Załączniki
skala pionier.jpg
skala pionier.jpg (69.78 KiB) Przejrzano 2922 razy
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Alek pisze:Zamieszczam jeszcze skan skali pioniera (skala jednobarwna). Aby skan był ostry, skanowałem od strony nadruku.
[...] Ponieważ skala nie ma czarnego tła, toteż przy skanowaniu powstają brzydkie cienie liter na nakładce skanera. ...
Sugeruję podłożyć pod pokrywę skanera czarny papier...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
Doczu
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Doczu »

Kurcze pomysł świetny, i miło, że admin zgadza sie umieścić na serwerze pliki większe niż 250 KB.
Ja z niecierpliwością czekam na skan Elektrita Allegro, do wykonania którego zobowiązał się "tszczesn", i zaraz z nim udaję sie do pracowni sitodruku celem precyzyjnego oszacowania kosztów.
Gdyby ktoś miał skaner i skalę w niezłym stanie apeluję o współpracę z kolegą "tszczesn" - zapewne wydatnie przyspieszy to opracowanie takiej skali.
Szczęśliwy posiadacz Elektrita :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Doczu pisze: Ja z niecierpliwością czekam na skan Elektrita Allegro, do wykonania którego zobowiązał się "tszczesn", i zaraz z nim udaję sie do pracowni sitodruku celem precyzyjnego oszacowania kosztów.
Z braku odpowiedniej ilości skal (tak, aby w sumie dały 100%) dla Allegro pracuję teraz nad skalą od Kordiala - na razie mam tak może z 5% zrobione. To jest kilkadziesiąt godzin roboty przynajmniej nad jedną...
Alek

Zamieszczam skan skali odbiornika Violetta. Wymiarów teraz nie podam, bo musiałbym radio odkręcić a teraz nie chce mi się specjalnie.

P.S. Specjalne podziękowania dla GSmoka :!: :D
Załączniki
skala Violetta.gif
skala Violetta.gif (114.58 KiB) Przejrzano 2851 razy
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: Bobiq »

Pionier U2 , skala kolorowa

pozdrawiam, Bogdan
Załączniki
pionier1.jpg
pionier1.jpg (74.75 KiB) Przejrzano 3042 razy
Alek

Tym razem skala jednej z odmian Mazura, którego doczesne ciało dostałem od Grzesia :lol:
Załączniki
skala_mazur.jpg
skala_mazur.jpg (106.14 KiB) Przejrzano 2806 razy
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Skala do Elektrita Kadeta - zriobiona

Zgodznie z sugestią Alka informację umieszczam i tutaj:

Wreszcie skończyłem rysowac skalę do Kadeta. Efekt jest tutaj: http://www.pay.com.pl/oldradio/firmy/el ... /kadet.tga (duży plik w formacie targa), wersja do pogdlądu tu: http://www.pay.com.pl/oldradio/firmy/el ... /kadet.png (pięć razy mniejszy PNG). Skala jest zrobiona w 600dpi, oryginalne wymiary to 175x115 (milimetrów). Skala składa się z trzech kolorów: czerwono-pomarańczowego (ramki), żółtego (tło) i czarego (napisy), elementy białe to przeźroczystość. (Uwaga - po prawej stronie jest centymetrowej szerokości pionowy przeźroczysty pas!)
ODPOWIEDZ