Problem układem na ECC81
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Problem układem na ECC81
Zbudowałem sobie próbny układzik na ECC81 (schemat w załączniku). Jednak mam z nim problem: gdy wejście jest w powietrzu w głośniku słychać brum. Gdy zewrę wejście do masy brum ustaje. Gdy podłączam gitarę dalej słychać tylko brum (czemu się nie dziwię, ponieważ jedna trioda z ECC81 ma za małe wzmocnienie), jednak gdy podłączyłem bateryjne radio ustawione na cały regulator dalej słychać tylko brum. Najpierw żarzyłem triodę napięciem zmiennym 6,3V symetryzowanym 2x100Ohm do masy. Później zmieniłem na 6V DC z LM317 niesymetryzowane jednak rezultat taki sam. Co może być przyczyną niedziałania? Czy może to być kondensator 22u wylutowany ze starej wieży, czy może zły jest punkt pracy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Na moje to nie ma prawa zagrać. Połącz obydwa systemy ECC81 równolegle, a uzwojenie pierwotne trafa daj w miejsce tych wszystkich szeregowo połączonych rezytorów i potencjometrów (tzn zamiast nich). Po podaniu sygnału o amplitudzie ok 1V powinieneś coś usłyszeć.
Przy dłuższych doświadczeniach dobierz rezystor katodowy tak, żeby za bardzo nie przeciążąć lampy (pomnóż napięcie na anodzie przez prąd lampy i sprawdź czy nie przekraczasz mocy admisyjnej, czyli 2.5W na jedną połówkę).
Przy dłuższych doświadczeniach dobierz rezystor katodowy tak, żeby za bardzo nie przeciążąć lampy (pomnóż napięcie na anodzie przez prąd lampy i sprawdź czy nie przekraczasz mocy admisyjnej, czyli 2.5W na jedną połówkę).
-
- moderator
Tylko ostrożnie, bo 340V prosto na anodę może się okazać dla tej lampy cokolwiek za dużym wysiłkiem.
Przed eksperymentami na żywej lampie proponuję choćby mały łyk teorii. Na początek transformatorowy stopień mocy w klasie A wraz z rzutem oka na charakterystyki lampy i pobieżnym zastanowieniem nad dopasowaniem obciążenia.
Bez tego raczej nic nie zdziałasz, chyba że przez przypadek. A równie dobrze wynikiem przypadku może być dymek, lub 340V w palec
Przed eksperymentami na żywej lampie proponuję choćby mały łyk teorii. Na początek transformatorowy stopień mocy w klasie A wraz z rzutem oka na charakterystyki lampy i pobieżnym zastanowieniem nad dopasowaniem obciążenia.
Bez tego raczej nic nie zdziałasz, chyba że przez przypadek. A równie dobrze wynikiem przypadku może być dymek, lub 340V w palec

-
- 5...9 postów
Podłączyłem tak jak w załączniku. Wg. moich pomiarów Napięcie na anodzie wynosi 340V (co lampka na razie wytrzymuje) a prąd anodowy ok 4mA co daje ok 1,5W. Niestety po podłączeniu radyjka nic nie słychać (jedynie głośny brum po dotknięciu wejścia palcem). Na razie nie łączyłem triod równolegle.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
-
- 3125...6249 postów
-
- 5...9 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 5...9 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 5...9 postów
-
- moderator
Napięcia - tak, ale moc już powinien wzmacniać.jethrotull pisze:No to Cię zmartwię: Twój wzmacniacz jest tak naprawdę osłabiaczem.
Nie przejmuj się, początki bywają trudne. Jeżeli kolega w ten sposób chciał na własne ucho przekonać się, że lampa działa, to w porządku.
Mam nadzieję, że nabrał międzyczasie apetytu na nieco ambitniejszy układ

Radzę poszukać pentody przewidzianej do współpracy z tym transformatorem. Mając taką pentodę jako stopień mocy, a ECC81 przesuwając do stopnia sterującego można już sklecić całkiem ciekawą zabawkę.